August 09, 2019

08.08.2019: У справі Роттердам+ вручено підозри держчиновникам й менеджерам ДТЕК

У справі Роттердам+ вручено підозри держчиновникам й менеджерам ДТЕК
У справі Роттердам+ вручено підозри держчиновникам й менеджерам ДТЕК

  • У справі Роттердам+ вручено підозри держчиновникам й менеджерам ДТЕК і заарештовано колишнього члена НКРЕКП.
  • Нацбанк сподівається на укладення нової угоди з МВФ до кінця року.
  • Нафтогаз знизить ціну на газ для населення в серпні ще на 265 грн.

В Україні

  • Колишній спікер Верховної Ради Парубій скликає у п'ятницю засідання робочої групи з числа новообраних депутатів для підготовки першого засідання нового парламенту.
  • Кабмін повідомив про зниження Нафтогазом ціни на газ для населення ще на 265 грн – до 4640 грн/1000 м3, без урахування ПДВ і тарифу на транспортування. У липні Нафтогаз знизив ціну на газ для населення на 11,7%, порівняно з червнем, а в цілому за 3 місяці зниження становило близько 25%.
  • Детективи НАБУ пред'явили підозри у справі про тариф на вугілля "Роттердам+" 6 колишнім чиновникам і топ-менеджерам компанії олігарха Ахметова ДТЕК, у тому числі, екс-главі Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг Вовку. За твердженням НАБУ, діяльність цієї групи осіб завдала державі збитків на суму понад 18,8 млрд грн. Детективи не знайшли підтвердження того, що вугілля доставлялося до України з Роттердама морем. Вовк назвав вручення йому підозри політичним переслідуванням і вибиванням доказів для звинувачення.
    Одного із чиновників – директора держпідприємства "Оператор ринку", колишнього члена НКРЕКП Євдокимова – затримано. 19 липня в рамках розслідування цієї справи детективи НАБУ провели обшуки в офісі інвестиційної компанії ICU, яка обслуговує колишнього президента Порошенка.
  • Заступник глави НБУ Сологуб повідомив, що з МВФ ведуться переговори щодо нової програми розширеного фінансування (EFF) терміном 4 роки та обсягом кредитування $5-10 млрд. Він планує, що перші $2 млрд фонд може виділити вже до кінця поточного року. На думку Сологуба, обсяг валютних резервів банку достатній для згладжування курсових коливань, проте програма співпраці з МВФ стане важливим сигналом для інших донорів і дозволить знизити вартість міжнародних позик.
  • Після невеликого просідання курсу гривні на початку торгової сесії на ринку з'явилися основні продавці валюти, і гривня зміцнилася. На торги в анонімному форматі вийшов і Нацбанк, який купив близько $20 млн, після чого курс закріпився на позначці 25.32 ₴/$ (-0,11 грн), 28,34 ₴/€ (-0,14 грн), 3,89 ₴/10 руб (-0,02 грн). За оцінкою учасників торгів, їх обсяг був вкрай незначним – усього близько $100 млн.

Київ

  • Суд дозволив Національній поліції проведення обшуків в Київській держадміністрації у справі про будівництво великої окружної дороги в зв'язку зі зростанням його вартості втричі.

Війна

  • Протягом доби на Донбасі відбувалися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів. Українські війська були обстріляні на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Водяному, Лебединському, у Бойківському районі – у Новогригорівці, поблизу  Докучаєвська – у Богданівці та Новотроїцькому, поруч із трасою Донецьк-Костянтинівка – у Верхньоторецькому та на Світлодарському виступі у Новолуганському. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, серед українських військових минулої доби втрат не було.

Україна та світ

  • Президент Зеленський під час візиту до Туреччини повідомив про намір легалізувати в Україні казино, які працюватимуть у 5-зіркових готелях, і запросив турецьких бізнесменів до участі в цих проектах. Зеленський заявив, що в найближчі роки Україна приділятиме особливу увагу розвитку телекомунікацій, у тому числі впровадження технології 5G. У планах нової влади – проведення великої приватизації і створення нормальних правил гри для бізнесу, зростання ВВП на 5-7% за рік, потужні інвестиції до інфраструктури, у тому числі, до енергетичного сектора, будівництво доріг, а також закон про концесії, що дозволить державі "безпечно працювати з приватним сектором”. Зеленський також має намір відкрити ринок землі наступного року, скасувавши до кінця поточного року мораторій на продаж земель сільгосппризначення. На думку заступника глави НБУ Сологуба, банківська система України готова до роботи з ринком землі. За його словами, земля може стати додатковим активом, який служитиме заставою з кредитів.
    У Стамбулі відбулася зустріч президента Зеленського із Вселенським патріархом Варфоломієм. Інформагентство BBC повідомило, що за результатами зустрічі спільну заяву, підготовлену патріархатом і МЗС України, так і не було підписано.
  • Данська влада не задовольнила 2 заявки компанії Nord Stream-2 на прокладання трубопроводу у своїх териториторіальних водах і зажадала провести додаткову екологічну експертизу третього варіанту маршруту. Унаслідок цих дій введення в експлуатацію газогону "Північний потік-2" може бути перенесено на 8 місяців, а витрати на його прокладання зростуть на €560 млн, на додаток до вже витрачених €100 млн на експертизу перших двох варіантів.
  • Посольство США висловило підтримку "стриманим і виваженим" діям президента Зеленського у відповідь на обстріл "армією ДНР" позицій українських військ у Павлополі, унаслідок якого загинули 4 українських військових. США закликали Росію наслідувати приклад Зеленського та покласти край конфлікту шляхом негайного виведення військ із Донбасу.

No comments:

Post a Comment