August 08, 2019

07.08.2019: Зеленський зателефонував Путіну з приводу обстрілів на Донбасі

Зеленський зателефонував Путіну з приводу обстрілів на Донбасі
Зеленський зателефонував Путіну з приводу обстрілів на Донбасі

  • Зеленський ще раз зателефонував Путіну з приводу обстрілів на Донбасі.
  • Ердоган має намір прискорити переговори про зону вільної торгівлі України й Туреччини.
  • "Велика трійка" мобільних операторів підписала угоду про перерозподіл частот нижнього діапазону для розширення покриття 4G.

В Україні

  • За повідомленням Нацкомісії з регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, "велика трійка" мобільних операторів підписала угоду про перерозподіл частотного ресурсу у діапазоні 900 МГц, що дозволить усунути фрагментацію частотного ресурсу та прийняти компромісне рішення про покриття мережею 4G населених пунктів та автошляхів.
  • Держбюро розслідувань викликало колишнього президента Порошенка на допит у справі про можливе ухилення від сплати податків при придбанні телеканалу "Прямий".
    ДБР також викликало на допит кількох депутатів у справі про змову Порошенка, Парубія та Гройсмана при призначенні останнього прем'єр-міністром 2016 року за відсутності парламентської коаліції. За твердженням депутатів від "Опозиційного блоку", що ініціювали розслідування, це призначення є неконституційним захопленням влади через зловживання службовим становищем вищими посадовими особами держави.
  • За 7 місяців поточного року до місцевих бюджетів надійшло майже 151 млрд грн, що на 20% більше, ніж минулого року. Більше 60% доходів місцевих бюджетів отримано від податку на доходи фізосіб.
  • Нацбанк з 8 серпня скасував обмеження на покупку валюти компаніями за кредитні кошти.
  • На міжбанку весь день інтенсивно продавали долар експортери та нерезиденти під викуп облігацій, розміщених Мінфіном на аукціоні у вівторок, що й визначило істотне перевищення пропозиції валюти над попитом: 25.42 ₴/$ (-0,17 грн), 28,48 ₴/€ (-0,15 грн), 3,91 ₴/10 руб (-0,02 грн). Імпортери енергоресурсів очікують подальшого зниження курсу долара. Нацбанк викупив весь надлишок валюти – за оцінками учасників торгів, регулятор придбав в анонімному режимі від $70 до $90 млн. За даними НБУ, у липні населення купило валюти майже на $94 млн більше, ніж продало. Загальний обсяг покупки американської валюти становив $1,5 млрд. Державний борг у липні зріс на $2 млрд і знов перевищив $80 млрд. Із початку року вкладення нерезидентів у гривневі держоблігації зросли в 11 разів.

Війна

  • На Донбасі не припиняються перестрілки всією лінією фронту зі стрілецької зброї і гранатометів. Вогневі контакти відбулися у Водяному та Лебединському на приморській  ділянці фронту, у Богданівці та Новотроїцькому – у районі Докучаєвська, у Зайцевому та Південному (Чигирях) – під Горлівкою, у Луганському на Світлодарському виступі, а також у Новозванівці у районі Попасної і в Кримському, поруч із трасою Р-66 "Бахмутка" у Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила минулу добу без втрат.
    Начальник Генштабу генерал Хомчак заявив, що 4 українських військових загинули внаслідок потрапляння в окоп осколкової міні, що була випущена із гранатомета. Він констатував, що спорадичні перестрілки відбуваються всією лінією фронту, проте на приморській ділянці та в районі Новолуганського противник веде прицільний вогонь.

Україна та світ

  • Президент Зеленський зателефонував президенту РФ Путіну у зв'язку із загибеллю 4 українських військовослужбовців унаслідок обстрілу у Павлополі. Він попросив Путіна "вплинути" на "республіки" для припинення обстрілів. Прес-служба Путіна повідомила, що він наполягає на припиненні обстрілів українськими військами населених пунктів на Донбасі, що призводять до жертв серед мирного населення. Путін у черговий раз озвучив важливість реалізації мінських домовленостей, головним чином, через надання "особливого статусу" донбаським "республікам". Президент Зеленський висловився проти внесення змін до Конституції і наголосив, що має намір захищати права всіх українських громадян, незалежно від місця їх проживання. Зеленський і Путін домовилися про активізацію дій з обміну утримуваних осіб та обговорили перспективи переговорів у "нормандському форматі". За повідомленням прес-служби Зеленського, обговорювалося також питання про розмінування території навколо мосту в Станиці Луганській і його ремонту.
    Після розмови з Путіним Зеленський зателефонував президенту Франції Макрону та поінформував його про загибель українських військових. Макрон погодився з необхідністю проведення зустрічі лідерів "нормандської четвірки" вже найближчим часом, якій має передувати зустріч офіційних представників сторін. Він заявив, що зв'яжеться з канцлером Німеччини Меркель і Путіним для узгодження цієї ініціативи.
  • Президент Зеленський перебуває з офіційним візитом у Туреччині. На переговорах з президентом Ердоганом він запросив турецький бізнес до участі в міжнародному форумі з відновлення інфраструктури Донбасу, проведення якого заплановано на осінь у Маріуполі. Ердоган заявив про намір завершити переговори про створення зони вільної торгівлі між двома країнами. За твердженням Зеленського, це дозволить наростити товарообіг з $4 до $10 млрд. На відкритті центру кримськотатарської діаспори він повідомив, що найближчим часом заплановано спрощення процедури отримання дозволу для в'їзду до Криму для тимчасових переселенців.

Тренди

  • Глава Податкової служби Верланов повідомив що з МВФ тривають переговори про ставку податкової амністії. Українська влада запропонували ввести базову ставку в розмірі 9%. За добровільного розкриття інформації платником податків планується застосування пільгової ставки в розмірі 5% від суми задекларованих доходів.
  • Президент Зеленський у відповідь на петицію про звільнення глави своєї адміністрації Богдана заявив, що вже зробив це. У процесі реорганізації Адміністрації на Офіс президента Богдана було звільнено, а потім знову прийнято на аналогічну посаду в новій структурі.

No comments:

Post a Comment