July 23, 2019

22.07.2019: "Слуга народу" отримує більш ніж 250 депутатських мандатів


"Слуга народу" отримує більш ніж 250 депутатських мандатів
"Слуга народу" отримує більш ніж 250 депутатських мандатів
  • "Слуга народу" буде представлена ​​у Верховній Раді більш ніж 250 депутатами.
  • Єфремова випустили із СІЗО під домашній арешт.
  • На Донбасі зберігається режим "тиші".
В Україні
  • Президент Зеленський підписав указ про заходи щодо протидії рейдерству, який визначає набір механізмів для захисту майнових прав підприємців і їх належного захисту: автоматичний моніторинг ризикових операцій із наступним підтвердженням, створення бек-офісу для перевірки ризикових операцій, фото- та відеофіксація учасників транзакцій, введення дворівневої автентифікації здійснення операції, а також електронний цифровий підпис під документами.
  • Центральна виборча комісія опрацювала вже понад 90% бюлетенів. Партія "Слуга народу" набирає більше 43% голосів, що дозволить їй разом із мажоритарними кандидатами вперше в історії України створити однопартійну коаліцію із 253 депутатів. На другому місці – "Опозиційна платформа – За життя" із трохи більш ніж 13%, що дає їй у сумі 44 депутатських мандати, 3 і 4 місця ділять "Батьківщина" (у сумі 25 мандатів) та "Європейська солідарність" (24 мандати). 5 місце – у "Голоса" з менш ніж 6% підтримки (20 мандатів). Решта партій до парламенту не пройшли. За партійними списками до Верховної Ради потрапляє 10 депутатів, ще 48 – самовисуванців. У цій ситуації, навіть за однопартійної коаліції, є шанс появи конституційної більшості для прийняття кардинальних законів, якщо за них голосуватимуть "Голос" і "Батьківщина", а також частина мажоритарних депутатів. За більшістю мажоритарних округів, які раніше були вотчиною місцевих "феодалів" і "незмінних депутатів", пройшли невідомі нікому представники президентської партії.
    Загалом, вибори продемонстрували повне несприйняття виборцями представників попередньої "політичної еліти", яка програла практично повсюдно. Це стосується як партії попереднього президента Порошенка, так і "Батьківщини" Тимошенко, яка не поліпшила позиції із попередніх виборів, а також Радикальної партії Ляшка та "об'єднаних націоналістів", які в сумі ледве нашкребли 2%. А партії "Народний фронт" та "Опозиційний блок" также не потрапили до парламенту та йдуть з політичної сцени.
    При цьому аналітики зафіксували зростання впливу проросійських сил, що є тривожним фактором в умовах неоголошеної війни з Росією.
    Глава партії “Слуга народу” Разумков обережно висловився про можливу коаліцію у Верховній Раді та кандидатів на посади голови уряду, міністрів і голів силових структур. У той самий час він однозначно заявив, що амністії для осіб, що замішані в злочинах на Донбасі, не буде. Крім того, він прогнозує місцеві вибори не нинішнього, а наступного року.
    Лідер партії "Голос" Вакарчук запропонував прийняти закон про "співіснування з Росією", який регламентував би взаємини з агресором у всіх сферах.
  • Ціни на скраплений газ на заправках упали за місяць на 20% і в середньому становлять 12,65 грн/л череі значне перевищення пропозиції над попитом – багато імпортерів, налякані можливим припиненням поставок з РФ, закупили додаткові обсяги пального. У той самий час ціна на газ впала й у Польщі, звідки тепер він також надходить до України.
  • Суд відпустив під домашній арешт колишнього главу парламентської фракції Партії регіонів Єфремова, який провів у СІЗО під час попереднього слідства близько 3 років. Його звинувачують у замаху на територіальну цілісність і суверенітет України, підтримці "ЛНР" і незаконному заволодінні підприємством "Луганськвугілля".
  • Колишнього президента Порошенка знову викликано на допит до Держбюро розслідувань на 25 липня у справі про відмивання коштів при продажу заводу "Кузня на Рибальському". Порошенко не з'явився на попередній допит 17 липня, оскільки "брав участь у передвиборчій кампанії".
  • СБУ розслідує справу про завдання збитків державі чиновниками Укрспецекспорту на суму в $6,8 млн у результаті масштабних зловживань при закупівлях.
  • Бізнес позитивно відреагував на закінчення виборчої кампанії, курс гривні зміцнився. Як завжди, у понеділок, нерезиденти продавали валюту напередодні аукціону Мінфіну із розміщення ОВДП: 25.64 ₴/$ (-0,17 грн), 28,76 ₴/€ (-0,22 грн), 4,07 ₴/10 руб (-0,03 грн). На думку економістів, більшість "нерезидентів", що купують високоприбуткові ОВДП, – це представники минулої влади, прикриті офшорними компаніями. Саме тому облікова ставка тримається на такому високому рівні.

Київ

  • Українські оператори мобільного зв'язку визначили підрядника із будівництва мережі 4G у метро. Їм стала китайська компанія Huawei, скандально відома стеженням за клієнтами за допомогою програмного забезпечення, убудованого у пристрої.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, на Донбасі протягом доби зберігався режим припинення вогню. Втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • Цього тижня Київ відвідає спецпредставник Держдепартаменту США Волкер.
  • На думку послів держав "великої сімки", позачергові вибори в Україні пройшли прозоро із дотриманням основних прав і свобод. ЄС вважає, що після перемоги на парламентських виборах партія "Слуга народу" отримала мандат на проведення реформ і взяла на себе всю відповідальність за ситуацію в Україні. На думку представників ЄС, основними реформами мають стати підтримка верховенства права, боротьба з корупцією, енергетика та забезпечення макроекономічної стабільності.
  • Газпром розморозив будівництво газогону "Південний потік" з офіційним формулюванням "для постачання газу до Анапи". Деякі експерти припускають, що ці дії спрямовані на збільшення обсягу прокачування "Турецьким потоком".

No comments:

Post a Comment