July 16, 2019

15.07.2019: Москалькова та Денисова не домовилися про обмін українських моряків


Москалькова та Денисова не домовилися про обмін українських моряків
Москалькова та Денисова не домовилися про обмін українських моряків

  • Москалькова та Денисова не домовилися про обмін українських моряків на російського пропагандиста Вишинського.
  • Набув чинності  закон про мову.
  • Зеленський ввів до складу РНБО Богдана, Пристайка та Рябошапку та змінює 12 послів.
  • Нафтогаз знизив ціну на газ для населення на липень на 11,7%.

В Україні

  • Президент Зеленський ввів до складу РНБО голову свого Офісу Богдана та двох його заступників – Пристайка та Рябошапку, а також главу Служби зовнішньої розвідки Бухарєва та начальника Держслужби фінмоніторингу Черкаського.
  • 15 червня – останній день зміни місця голосування. Цим правом скористалися понад 230 тис. виборців.
    Поліція в зв'язку із виборами перейшла на посилений режим роботи з 15 по 28 липня.
    На Закарпатті Нацполіція викрила та затримала групу осіб, що скуповували голоси виборців за 1000-1500 грн, які мали проголосувати за конкретного кандидата та сфотографувати виборчий бюлетень.
    Партія "Слуга народу" заперечує, що бізнесмен, який потрапив у смертельне ДТП у районі Полтави, є її членом, а також главою полтавської осередку партії і порадила ЗМІ користуватися тільки офіційними джерелами інформації.
    Партія "Голос" має намір домогтися криміналізації сепаратних переговорів з Росією від імені України, які ведуть особи без належних повноважень, і позбавляти ліцензій телекомпанії, які надають інформаційну підтримку такии переговорам.
    МЗС України застеріг владу Угорщини від втручання до парламентських виборів і висловив стурбованість зустріччю глави МЗС Угорщини Орбана з головою товариства угорської культури Закарпаття напередодні виборів.
    Згідно з опитуванням Центру Разумкова, партію "Слуга народу" готові підтримати 41,5% респондентів, які визначилися з вибором, "Опозиційну платформу – За життя" – 12,5%, партію "Голос" – 8,8%. Партії "Європейська солідарність" і "Батьківщина" втрачають позиції – їх готові підтримати 8,3% і 7,0%, відповідно. До парламенту може потрапити й партія "Сила і честь", за яку готові проголосувати 4,6% респондентів.
  • В Україні з 16 липня набув чинності закон про мову. Документ визначає, що українська є єдиною офіційною мовою, яка є обов'язковою для використання органами державної влади та у громадському спілкуванні. Публічне приниження чи зневажання мови, а також створення перешкод або обмежень до її застосування буде підставою для притягнення до адміністративної відповідальності. Максимальна сума штрафу визначена в 11 900 грн, а покарання застосовуватимуться лише за 3 роки. Закон також зобов'язує посадових осіб володіти державною мовою та використовувати її у службовому спілкуванні, однак він не діє у сфері особистого спілкування та релігійних обрядах.
  • Нафтогаз знизив на 11,7% ціну на газ на липень для побутових споживачів і підприємств теплокомуненерго – до 4906 грн/1000м3 без ПДВ і транспортних витрат. Таким чином, ціну знижено до значення, що встановлено постановою Кабміну. У червні ціна також була знижена, порівняно з травнем, на 7,3%. Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що ціна газу для населення має знижуватися, оскільки впали ціни в Європі.
  • Нафтогаз за перше півріччя сплатив до державного та місцевих бюджетів 58,6 млрд грн податків і дивідендів. У структурі доходів держбюджету платежі газового монополіста становлять майже 16%.
  • Нацполіція знову повернула до бази розшуку колишнього депутата Іванющенка, одного з найближчих соратників колишнього президента Януковича.
  • Прихильники попереднього президента Порошенка на чолі з одним із депутатів від його парламентської фракції увірвалися до будівлі Держбюро розслідувань і зажадали припинити розслідування, в яких він фігурує. Глава ДБР Труба назвав дії прихильників Порошенка втручанням до діяльності правоохоронного органу. Труба визнав факт витоку інформації про розслідування щодо Порошенка та заявив про політичний тиск з боку його партії "Європейська солідарність".
  • Печерський суд скасував арешт 415 об'єктів нерухомості, що належать ТОВ "Приватофіс", яким володіє олігарх Коломойський.
  • Держстат повідомив, що дефіцит торгівлі товарами за перші 5 місяців 2019 р виріс на 27,4% і склав $2,6 млрд.
  • Міністерство агрополітики повідомило, що Україна експортувала минулого маркетингового року 50,4 млн т зернових, що на 10,4 млн т більше, ніж в 2016/17 маркетинговому році.
  • Торги на міжбанку йшли досить мляво. За оцінками учасників, обсяг продажів становив лише близько $150 млн, і "гойдалки" закінчилися після того, як Нацбанк купив чергові $20 млн. Нерезиденти не поспішають конвертувати валюту, оскільки минулого тижня Мінфін задовольнив не всі їхні заявки на купівлю ОВДП. У той самий час, уже настав період бюджетних платежів, що змушує підприємства продавати валюту: 25.74 ₴/$ (-0,02 грн), 29,01 ₴/€ (+0,02 грн), 4,10 ₴/10 руб (+0,01 грн). Банкіри помилилися в оцінці обсягу валюти, купленої НБУ минулого тижня, – він становив усього $138,5 млн, на відміну від $321 млн тижнем раніше.

Війна

  • На Донбасі тривають бої із застосуванням мінометів, стрілецької зброї і гранатометів на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Водяному Лебединському та Павлополі, в околицях Донецька – у Красногорівці, Опитному та Авдіївці, а також на Світлодарському виступі – у Луганському, в Попаснянському районі Луганської області – у Попасній і Новоолександрівці та у районі траси Р-66 – у Кримському. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу один український боєць загинув, ще троє – поранені.
  • Заступник глави Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Клименко заявив, між КПВВ і зруйнованим мостом у Станиці Луганській  буде запущено автобус для перевезення людей похилого віку та інвалідів. У той самий час він побоюється провокацій з боку окупаційних військ, які можуть призвести до людських жертв.

Україна та світ

  • Відбулася зустріч уповноважених із прав людини України – Денисової і Росії – Москалькової. Москалькова відвідала судовий процес, який розглядає справу директора незареєстрованого інформагентства "РИА Новости – Украина" Вишинського, якого обвинувачують у державній зраді. Коментуючи можливість обміну українських моряків на Вишинського, вона заявила, що президент Путін проти використання людей як "обмінного фонду" та вважає, що Вишинський домагатиметься виправдувального вироку. За словами Москалькової, потрібно шукати "інші правові та моральні механізми" для повернення моряків. Заступник глави МЗС РФ Карасін підтвердив, що переговори з обміну українських моряків тривають, проте будь-яких коментарів щодо процесу обміну не дав.
  • Телеканал "Росія-1" все-таки провів 12 липня "телеміст" "Треба поговорити" з Україною. Спілкування з українськими учасниками відбувалося скайпом. Більшість із них заявили, що в країні відбувається "громадянський конфлікт" і "настав час для примирення". Після "телемосту" сайт "Миротворець" вніс російського телеведучого Малахова до бази даних ворогів України.
  • Президент Білорусі Лукашенко на запрошення президента Зеленського візьме участь у форумі прикордонних регіонів, який відбудеться в Житомирі 3-4 жовтня. Минулого року подібний форум відбувся у білоруському Гомелі.
  • ФСБ повідомила про затримання на адміністративному кордоні з Кримом двох громадян України, один з яких нібито розшукується через вбивство на території півострова, а другий – перебуває в розшуку Молдови за керування транспортним засобом у стані сп'яніння.
  • Президент Зеленський заявив про заміну найближчим часом 12 послів, у тому числі буде відкликано посла в США Чалого.
  • У Варшаві відбувся напад на українських робітників, що офіційно працюють на будівництві метро. Посольство України закликало владу Польщі розслідувати напад і запобігти подібних інцидентів у майбутньому.
  • За даними видання Deutsche Welle, експорт продукції німецьких компаній до Росії поступово зростає, незважаючи на європейські санкції. Минулого році він становив €25,9 млрд, що на €0,1 млрд більше, ніж 2017 року. 2012 року він становив €38,1 млрд, 2013 – €35,8 млрд, після введення санкцій він впав 2016 року до €21,6 млрд, а після знову став зростати.

Тренди

На думку експертів Світового банку, зростання економіки України є "стриманим" і несталим, більшість витрат держави спрямовано на обслуговування боргу та соціальні виплати, замість інвестицій до експортних галузей. У той самий час, однією серед головних причин зростання ВВП названо хороший урожай, що є мінливим і непередбачуваним чинником. Крім того, економісти банку вважають за необхідне зупинити стрімке зростання мінімальної зарплати до завершення основних структурних реформ в економіці.

No comments:

Post a Comment