July 04, 2019

03.07.2019: Зеленський оцінив витрати на відновлення Донбасу у €10 млрд

Зеленський оцінив витрати на відновлення Донбасу у €10 млрд
Зеленський оцінив витрати на відновлення Донбасу у €10 млрд

  • Зеленський оцінив витрати на відновлення Донбасу у €10 млрд.
  • ЦВК скасувала реєстрацію Клюєва та Шарія.
  • Росія продовжує шантажувати Раду Європи невиплатою боргу.
  • Керівництво Верховної Ради не реагує на порушення регламенту при голосуванні поправок до виборчого кодексу.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Парубій заявив, що президент Зеленський зриває терміни підписання закону про тимчасові слідчі комісії. Парубій замовчує факт того, що попередній президент не підписав вчасно жодного закону. Десятки законів, прийнятих Верховною Радою з 2014 року, не були підписані Порошенком і "зависли", у той час як Гройсман і Парубій зобов'язані були підписати їх самостійно після закінчення 30-денного терміну.
    Верховна Рада продовжує "розглядати" поправки до Виборчого кодексу в порожньому залі за відсутності кворуму. Усі подані поправки відхилено, голосування перетворилося на фарс. Подібна ситуація була й зі прийняттям інших законів, зокрема, про судову та медичну реформи.
    Парламентський комітет з правоохоронної діяльності підтримав законопроект про єдиний реєстр осіб, які вчинили злочини стосовно дітей, і хімічну кастрацію за сексуальне насильство над дітьми.
  • Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію кандидатами у депутати за мажоритарними округами колишнього глави адміністрації Януковича – Клюєва та проросійського журналіста Шарія після того, як СБУ за запитом спікера парламенту Парубія перевірила інформацію про їх відсутність на території України з 2014 року, а міністр внутрішніх справ Аваков написав лист до ЦВК про те, що Клюєв залишив Україну 2014 року разом з колишнім президентом Януковичем і з того часу не проживав на території країни. Суддя Верховного суду Смокович заявив, що в ухвалі суду була лише вимога про повторний розгляд кандидатур Шарія та Клюєва, а ЦВК прийняла рішення про їхню реєстрацію самостійно.
    Глава Офісу президента Богдан вважає, що акція протесту на Майдані проти реєстрації Клюєва та Шарія інспірована Порошенком, оскільки щодо нього та його оточення тривають розслідування про розкрадання бюджетних коштів, прийняття незаконних рішень і розпоряджень.
  • Призначений головою Митної служби колишній зам. міністра економічного розвитку Нефьодов назвав 5 головних завдань відомства, які він має намір реалізувати: електронізація, кадрова реформа, поліпшення митної інфраструктури, інтеграція до європейського митного простору та ревізія Митного кодексу. Він заявив, що планує скоротити кількість регіональних митниць з 26 до 5-6, а працівників митниць перевести з державної служби на контракт.
  • Міністр закордонних справ Клімкін, який пішов у "політичну відпустку", заявив, що команда нового президента не має стратегії зовнішньої політики.
  • Нацкомісія з регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг виграла позов, що визнав незаконним скасування Кабміном абонплати за газ і планує встановити тарифи операторам газорозподільних систем, виходячи із приєднаної потужності.
    Комісія підвищила тарифи на прокачування газу для дочки Нафтогазу компанії "Укртрансгаз" з 1 серпня, проте чиновники компанії стверджують, що вона навіть в цьому випадку перебуватиме на межі дефолту, оскільки тариф за зберігання залишиться таким, як і був.
    Суд призупинив рішення уряду про виплату 90% дивідендів за підсумками року Нафтогазом та Укрнафтою.
  • Приватбанк виграв у Верховному суді позов проти компаній олігарха Коломойського щодо повернення кредиту рефінансування.
    Держбюро розслідувань відкрило провадження за звинуваченням у винесенні завідомо неправосудного рішення суддею Баришівського районного суду про відкликання ліцензії компанії-лоукостера SkyUp. У скандалі навколо SkyUp засвітився депутат Верховної Ради Дубінін, який пов'язаний з авіаперевізником "Міжнародні авіалінії України", що також належить Коломойському.
    Секретар РНБО Данилюк стверджує, що Коломойський безпосередньо не впливає на президента Зеленського, хоча в його оточенні є люди, пов'язані з олігархом.
  • Міністерство фінансів повідомило, що до кінця року країна має погасити $2,7 млрд зовнішнього боргу та відсотків з нього, з них 2,3 млрд – у третьому кварталі.
  • Масова продаж валюти нерезидентами для оплати ОВДП обвалила курс: 26.04 ₴/$ (-0,13 грн), 29,41 ₴/€ (-0,17 грн), 4,10 ₴/10 руб (-0,03 грн). Гривня могла зміцнитися ще більше, якби Нацбанк не викупив надлишки. За оцінкою банкірів, НБУ вдалося за день поповнити резерви більш ніж на $40 млн.

Київ

  • Мер столиці Кличко стверджує, що реконструкцію транспортної розв'язки на метро "Шулявська" гальмує відмова заводу "Більшовик" зносити будівлю цеху, яке заважає будівництву. Минулого року Київрада затвердила проект, що передбачає знесення будівлі, відхиливши дешевший проект, який не передбачав знесення та забезпечував більшу пропускну здатність шляхопроводу. Будівництво розв'язки було віддано на непрозорому тендері компанії, що належить депутату Мікітасю, власнику одного з найбільших київських  забудовників – корпорації Укрбуд.

Війна

  • Окупанти знову посилили обстріли всією лінією фронту, використовуючи, крім мінометів, ще й важку артилерію. Перестрілки відбулися у Лебединському та Водяному на схід від Маріуполя, у Новогригорівці Бойківського району, на околицях Донецька – у Мар'їнці, Красногорівці, Опитному, у промзоні Авдіївки, в околицях Горлівки – у Південному, Майському, Майорську, Новгородському, Зайцевому, на Світлодарському виступі – у Новолуганському та Луганському, у районі Попасної, а також в Новотошківському та Кримському на трасі Р-66 Бахмутка в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу зазнали поранень 5 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Президент Зеленський запросив інвесторів на форум в Маріуполі та заявив, що для відновлення Донбасу необхідно €10 млрд.
  • Президент ПАРЄ Паскье пожалкувала з приводу рішення глави Верховної Ради Парубія відкликати запрошення спостерігачів Асамблеї на дострокових парламентських виборах. Вона наполягає на обов'язковій присутності місії ПАРЄ та заявила, що Україна постійно перебуває під моніторингом Асамблеї з 1994 року, що дозволило "істотно поліпшити законодавство та виборчий процес". МЗС України заявило, що запрошення спостерігачів від ПАРЄ є правом, а не обов'язком українського парламенту.
    Глава комітету з міжнародних справ російської Держдуми Слуцький заявив, що РФ заплатила лише частину боргу Раді Європи, оскільки в 2017 і 2018 роках делегація Росії не брала участі в роботі ПАРЄ.
    Прем'єр-міністр Канади Трюдо заявив про готовність канадського уряду розширити санкції проти РФ за вторгнення в Україну та розкритикував рішення Ради Європи про повернення російської делегації до ПАРЄ. МЗС Канади запевнив, що жителям Донбасу, що отримали російські паспорти, буде заборонено в'їзд до країни.
  • Президент РФ Путін на саміті G20 в Японії заявив прем'єр-міністру Нідерландів Рютте, що Росія не визнає результати розслідування Міжнародної слідчої групи про знищення авіалайнера MH17 у небі над Донбасом в липні 2014 року.
    Путін також заявив, що зустріч з президентом Зеленським відбудеться, коли він виконає передвиборчі обіцянки – розпочне переговори з власними громадянами на Донбасі та припинить називати їх "сепаратистами".
  • Прес-служба представництва ЄС в Україні нагадала українській владі про необхідність посилення боротьби з піратством і порушеннями в сфері авторського права, що прописано в угоді про асоціацію.
  • На думку заступника глави МВФ Ліптона системні реформи дозволять прискорити економічне зростання в Україні вище 5-6% на рік. Головними, за його словами, будуть антикорупційна реформа та реорганізація державного сектору.
  • На території трьох областей України та в акваторії північно-західної частини Чорного моря проходять міжнародні військові навчання Sea Breeze-2019 за участі двох кораблів флоту НАТО. За їх діями ведуть спостереження 2 військові кораблі Чорноморського флоту Росії, в Криму приведені в бойову готовність російські ракетні комплекси, морська авіація та засоби радіоелектронної боротьби.

Тренди

  • Социологічне опитування, проведене Фондом "Демократичні ініціативи" та Центром Разумкова, показало, що найбільш затребуваними для українців є антикорупційна, медична пенсійна, судова та правоохоронна реформи, а також люстрація чиновників. Реформа армії – лише на 6 місці, виборча – на 8.
  • Директор держпідприємства "Оператор ринку" Євдокимов заявив, що обидва сегмента нового енергоринку – внутрішньодобовий ринок і ринок на добу вперед функціонують у штатному режимі, із повною взаємодією з Укренерго та Ощадбанком, через який здійснюються платежі. Він також повідомив, що в перших числах липня були зафіксовані спекулятивні операції – деякі учасники купували електроенергію на ринку наступної доби з метою її перепродажу на наступний день за завищеними цінами. Євдокимов повідомив, що для недопущення подібних спекуляцій оператор звернувся до НКРЕКП із пропозицією про внесення зміни до правил торгів. За словами Євдокимова, програмне забезпечення торговельної платформи після технічного збою 30 червня працює у звичайному режимі.

No comments:

Post a Comment