July 03, 2019

07.02.2019: Переговори в Мінську знову завершилися без результатів

Переговори в Мінську знову завершилися без результатів
Переговори в Мінську знову завершилися без результатів

  • Переговори в Мінську знову завершилися без результатів.
  • Парубій скасував запрошення спостерігачів ПАРЄ на вибори.
  • Канада дозволила постачання летальних озброєнь до України.
  • ЦВК зареєструвала кандидатами в депутати Шарія та Клюєва.

В Україні

  • Центральна виборча комісія на підставі рішень Верховного суду зареєструвала кандидатами в депутати за мажоритарними округами Клюєва – колишнього главу адміністрації президента Януковича та проросійського журналіста Шарія, незважаючи на те, що вони не жили на території України протягом 5 останніх років. Шарія не було на території України з 2012 року, він отримав політичний притулок у Литві, однак Держприкордонслужба не підтвердила перетин ним кордону, а суд відмовився розглядати як доказ численні відеоролики, які свідчать про його перебування поза межами країни. Адвокати Клюєва в суді заявили, що він протягом 5 років жив в Донецьку, що де-юре є територією України. За твердженням начальника управління спецрозслідувань Генпрокуратури Горбатюка, Клюєв утік з України разом з Януковичем, перебуває у розшуку та буде арештований при перетині кордону України. На Майдані відбулася акція з вимогою скасувати реєстрацію Шарія та Клюєва, в якій взяло участь кілька сотень людей.
    Прем'єр-міністр Гройсман під час робочої поїздки до Полтавськоїу області заявив, що претендує залишитися на посаді в разі проходження його політсили до Верховної Ради. На думку більшості експертів, Гройсман порушує законодавство про держслужбу та веде передвиборчу кампанію, не йдучи у відпустку.
    ЦВК повідомила, що виборчі бюлетені буде спрямовано до друкування 2 липня. Крім того, комісія визначила виборчі округи на окупованій території Криму й Донбасу, вибори в яких не проводитимуться.
    Ѓлава Верховної Ради Парубій після рішення ПАРЄ про повернення російської делегації скасував запрошення про участь представників Асамблеї як спостерігачів на позачергових парламентських виборах.
  • Верховна Рада у практично порожньому залі продовжила розгляд поправок до Виборчого кодексу. Незважаючи на відсутність кворуму, керівництво парламенту в черговий раз грубо порушує регламент, не закриваючи засідання, проти чого не заперечив жоден із присутніх депутатів. Глава парламенту Парубій заявив, що Виборчий кодекс буде прийнято наступного тижня.
  • Окружний адмінсуд Києва зупинив дію постанови уряду, згідно з якою Нафтогаз має переказати до бюджету 90% свого прибутку за 2018 рік. Прем'єр-міністр Гройсман зажадав від глави Нафтогазу Коболєва повернути до бюджету виплачену йому премію у 286,5 млн грн за виграш позову в Стокгольмському арбітражі. Керівництво Нафтогазу отримало рекордні премії, незважаючи на те, що Газпром так і не сплатив борг.
  • Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Супрун повідомила, що уряд планує восени представити пакет "гарантованих медичних послуг", що замінить "псевдобезоплатну медицину". До нього будуть включені "первинна, спеціалізована амбулаторна, стаціонарна допомога, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога".
  • На думку видання Forbes, реформа ринку електроенергії дозволить залучити до країни інвестиції.
  • Мін'юст запустив на офіційному сайті "чесну платіжку" – калькулятор розрахунку вартості опалення та гарячого водопостачання для кожної з областей.
  • Президент Зеленський повторно звернувся до Верховної Ради з поданням про звільнення генпрокурора Луценка та міністра закордонних справ Клімкіна. Клімкін, який пішов у "політичну відпустку", повідомив, що за його відсутності міністерством керуватиме його заступник Зеркаль.
  • Міністерство внутрішніх справ зняло з розшуку колишнього депутата Іванющенка (кримінального авторитета "Юру Єнакієвського") – бізнес-партнера колишнього президента Януковича.
  • УПЦ КП подала до адміністративного суду Києва позов про відновлення реєстрації церкви.
  • Європейська бізнес-асоціація констатувала погіршення інвестиційного клімату в країні. Порівняно з першим півріччям, індекс інвестиційної привабливості знизився з 3,07 до 2,85 за п'ятибальною шкалою – до рівня 2016 року. Причиною названа політична та економічна турбулентність на тлі недовіри до судів, трудової міграції і високого рівня корупції.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері зв'язку та інформатизації закликала операторів мобільного зв'язку Київстар та Інтертелеком поділитися радіочастотним ресурсом у діапазоні 800-900 МГц для організації покриття території країни зв'язком стандарту 4G.
  • За відомостями Державного казначейства найбільші одержувачі відшкодування ПДВ в червні – "Азовсталь", "Сантрейд", "Кернел-Трейд", "АрселорМіттал Кривий Ріг" і "Запоріжсталь".
  • Укрзалізниця розмістила 5-річні єврооблігації на $500 млн під 8,25% річних.
  • Мінфін розмістив ОВДП на загальну суму 8,04 млрд грн під 17,44-17,94% річних за 3- і 6-місячними облігаціями. Крім того, розміщено додатковий випуск 15- і 36-місячних ОВДП. Минулого тижня було розміщено облігації на 7,4 млрд грн.
  • Приватбанк став єдиним українським банком, який потрапив до рейтингу 1000 найбільших банків видання The Banker. Перші 4 місця в рейтингу посідають китайські банки, далі йдуть американські. Найбільші європейські банки потрапили лише в двадцятку.
  • НБУ виключив зі списку банків, через які дозволено виплату пенсій, допомог і заробітної плати працівникам бюджетних організацій, три банки – Банк інвестицій і заощаджень, Скай Банк і Полікомбанк.
  • Нацбанк зробив ще кілька кроків з валютної лібералізації. Зокрема, скасовано обмеження на фінансування власних представництв українських компаній і спрощено реінвестування коштів іноземних інвесторів для операцій з українськими цінними паперами та ОВДП.
  • Торги на міжбанку йшли дуже динамічно, основними продавцями валюти були іноземні інвестфонди, які викуповували ОВДП. Нацбанк купив в анонімному режимі близько $20 млн, що збалансувало ринок: 26.18 ₴/$ (-0,03 грн), 29,58 ₴/€ (-0,16 грн), 4,14 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Війна

  • Окупанти скоротили кількість обстрілів позицій українських військ. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися на приморській ділянці фронту – у Широкиному та Лебединському, а також у Новотроїцькому – поруч з КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь. На дорозі, що з'єднує Мар'їнку та Красногорівку, машина з медиками-волонтерами потрапила під вогонь снайпера, поранені 2 цивільні особи. Українські війська були обстріляні з мінометів на околиці Донецька – у Мар'їнці, у Новолуганському в районі Світлодарська та в Болотенному, поруч зі Станицею Луганською, де минулого тижня відбулося розведення військ.
  • За заявою Оліфер – прес-секретаря глави української делегації Кучми, у ході чергового раунду переговорів у Мінську через позицію Росії не вдалося досягти жодних домовленостей щодо "хлібного перемир'я" та звільнення військовополонених і політв'язнів. Оліфер також повідомила, що графік демонтажу фортифікаційних споруд по обидва боки мосту в Станиці Луганській буде узгоджений наступного тижня. Наступну зустріч тристоронньої контактної групи заплановано на 17 липня.

Україна та світ

  • Президент Зеленський здійснив офіційний візит до Канади. Прем'єр-міністр Канади Трюдо заявив, що Україна внесена до списку країн, куди дозволені поставки летальних озброєнь, у тому числі, бронетехніки. Крім того, Канада готова інвестувати до виробництва боєприпасів. За словами Зеленського, канадський уряд планує спростити візовий режим для українців і включити Україну до програми "Trusted travellers". Під час переговорів з міністром закордонних справ Фрилянд він підтвердив незмінність курсу України на інтеграцію до НАТО та ЄС і подякував Канаді за послідовну підтримку На зустрічі із заступником глави МВФ Ліптоном Зеленський запросив місію Фонду до України після формування нового уряду. Він назвав співпрацю з МВФ одним із пріоритетів нової української влади.
  • Країни G20 під час саміту в Японії підписали меморандум про відмову в наданні політичного притулку особам, яких звинувачено у корупції.
  • Президент РФ Путін дав доручення уряду визначити перелік преференцій, які можна надати громадянам України при отриманні ними російського громадянства за спрощеною процедурою.
  • Головою Єврокомісії стала міністр оборони Німеччини фон дер Ляйен. Головою Європейського центробанку обрано голову ради директорів МВФ Лагард. Главою зовнішньополітичного відомства ЄС, замість Могеріні, призначено виконувача обов'язків міністра закордонних справ Іспанії Борреля.
  • Прес-служба Ради Європи повідомила, що РФ сплатила борг за внесками.

No comments:

Post a Comment