June 28, 2019

27.06.2019: Зеленський звинуватив Клімкіна у самодіяльності

Зеленський звинуватив Клімкіна у самодіяльності
Зеленський звинуватив Клімкіна у самодіяльності

  • Зеленський звинуватив Клімкіна у відповіді на ноту Росії без узгодження з президентом.
  • НБУ скасував банківську картку із підписами осіб, що розпоряджаються коштами підприємств.
  • Медведчук домовився з ватажками донбаських "республік" про звільнення 4 заручників.

В Україні

  • Президент Зеленський скликав терміновий прес-брифінг через несанкціоновану ним відповідь МЗС на ноту РФ щодо українських військових моряків, які утримуються Росією. Він звернувся до російського президента із закликом "повернути дітей батькам". За відомостями ЗМІ, команда Зеленського вела інтенсивні перемовини про звільнення моряків, а дії міністра Клімкіна могли порушити вже досягнуті домовленості. Клімкін стверджує, що міністерство має повноваження на самостійні дії та опублікував текст ноти РФ і відповідної ноти МЗС України. Прем'єр-міністр Гройсман порадив Зеленському відправити Клімкіна у відпустку.
  • Президент Зеленський призначив тимчасових глав Дніпропетровської і Кіровоградської облдержадміністрацій.
  • Колишній радник Порошенка, "волонтер" Бірюков, заявив після обшуків, шо були проведені в Міністерстві оборони та у нього вдома, що робота міністерства із закупівлі речового забезпечення армії паралізована, а слідчі ГБР нічого не знайшли.
  • Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії скасувала своє рішення про звільнення генерального директора Аласанії.
  • Антимонопольний комітет почав розслідування антиконкурентних дій компанії "Миронівський хлібопродукт", що належить олігарху Косюку. Глава АМКУ Терентьєв заявив, що компанія має ознаки монопольного становища на ринку, зафіксовано випадки зловживання таким становищем.
  • Нафтогаз оголосив про скорочення 2018 року чистого прибутку більш ніж на 2/3 – з 39,4 млрд грн до 11,6 млрд грн. У компанії стверджують, що на фінансові результати 2017 року вплинуло рішення Стокгольмського арбітражу – штрафи, накладені на Газпром, були включені до річного звіту. Гроші на рахунки Нафтогазу так і не надійшли.
  • Кабмін схвалив залучення кредиту ЄБРР у ​​розмірі €149 млн на модернізацію інфраструктури магістральних ліній електропередач.
  • Колишня глава НБУ Гонтарева стверджує, що їй погрожує олігарх Коломойський, колишній власник націоналізованого Приватбанку.
  • Суд скасував міжнародний розшук головного редактора видання "Страна.ua" Гужви, який отримав політичний притулок в Австрії наприкінці 2018 року. Генпрокуратура звинувачує Гужву в ухиленні від сплати податків і вимаганні.
  • Міністерство фінансів повідомило про зменшення в травні обсягу державного та гарантованого державою боргу на $1,43 млрд. На 31 травня держборг становив $48,7 млрд.
  • Нацбанк спростив вимоги до реєстрації платіжних систем, у тому числі, іноземних і операторів поштового зв'язку, а також дозволив подання документів в електронній формі. Крім того, спрощено оформлення банківських послуг із використанням ID-паспорта та скасовано вимогу оформлення картки з підписами осіб, які мають право розпоряджатися рахунками підприємств.
  • Обсяг торгів в останній робочий день місяця був невеликим і після викупу Нацбанком в анонімному режимі близько $20 млн ринок заспокоївся: 26.17 ₴/$ (+0,01 грн), 29,76 ₴/€ (+0,03 грн), 4,15 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Київ

  • Потужний циклон з грозами та градом накрив Київ й околиці. Потоки води затопили вулиці, вітер ламав дерева, пошкоджено лінії електропередач і кілька десятків автомобілів.

Війна

  • Окупанти продовжують обстріли позицій українських військ усією лінією фронту від узбережжя Азовського моря до Щастя в Луганській області, у тому числі, із важкої артилерії. Зіткнення відбулися на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Водяному, Лебединському, Павлополі, а також на південь і південний захід від Докучаєвська – у Богданівці, Старогнатівці, Новотроїцькому. На жоден день не припиняються бої на околицях Донецька – у Мар'їнці, Красногорівці, Опитному, в околицях Горлівки – у Зайцевому, Новгородському, Південному, на Світлодарському виступі – у Новолуганському та Луганському, у Луганській області – у районі траси Р-66 "Бахмутка" – в Орєховому, Золотому, Кримському, Лопаскиному. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів зазнали поранень і бойових травм 3 українських військовослужбовців.
    Штаб ООС повідомив про відведення окупаційних військ від пішохідного моста в Станиці Луганській.

Україна та світ

  • Сенат США схвалив законопроект про оборонний бюджет на 2020 рік, в якому військова допомога Україні збільшена на $50 млн і сягне $300 млн, з яких $100 млн буде спрямовано на постачання летальних озброєнь. Закон набуде чинності після узгодження з нижньою палатою Конгресу та підпису президента Трампа.
  • Кум президента Путіна Медведчук, глава політради партії "Опозиційна платформа – За життя", зустрівся в Мінську з "керівниками" донбаських "республік" Пушиліним і Пасічником. Він заявив, що домовився про звільнення 3 військових і 1 цивільної особи, яких утримують "республіки". Пасічник повідомив, що заручників буде передано у Мінську Медведчуку у п'ятницю як жест доброї волі, щоб стимулювати Україну до проведення обміну "всіх на всіх". Президент Зеленський заявив, що не мав і не має контактів з Медведчуком, який згадує про військовополонених тільки перед виборами. Зеленському незрозуміло, навіщо потрібні подібні посередники в процесі обміну полоненими.
  • Глава української делегації у ПАРЄ депутат від Блоку Порошенка Ар'єв звинуватив президента Зеленського в перекладанні на депутатів провини за дипломатичний провал у ПАРЄ. Зеленський заявив, що рішення про повернення Росії було прийнято на саміті міністрів закордонних справ країн – членів ЄС ще 17 травня, до його інавгурації.
  • Рада ЄС офіційно подовжила економічні санкції проти РФ ще на півроку, до 31 січня 2020 року.

No comments:

Post a Comment