June 27, 2019

26.06.2019: Україна відвела війська від лінії фронту у Станиці Луганській


Україна відвела війська від лінії фронту у Станиці Луганській
Україна відвела війська від лінії фронту у Станиці Луганській

  • Україна відвела війська від лінії фронту у Станиці Луганській.
  • Держбюро розслідувань провело обшуки у чиновників Міноборони та радника Порошенка Бірюкова.
  • Делегації 7 країн висловили протест проти повернення РФ до ПАРЄ.
  • На мера Конотопа Семеніхіна скоєно замах.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив своїм представником з Криму колишнього заступника директора Інституту міжнародних відносин Київського національного університету Кориневича, якого неодноразово залучали з 2014 року як експерта до робочих груп з розробки нормативно-правових актів, що стосуються Криму та Донбасу.
  • Центральна виборча комісія затвердила номери партій у бюлетені та його форму. Усього зареєстровано списки 21 партії, ще кілька домагаються реєстрації через суд, у тому числі партія Саакашвілі "Рух нових сил". ЦВК зареєструвала 3171 кандидата за мажоритарними округами, серед них – 1735 самовисуванців, висуванці від партій.
    Брат кума Путіна – Медведчук балотується від партії "Опозиційна платформа – За життя" за мажоритарним округом у Донецькій області. За списком партії "Сила і честь" екс-глави СБУ Смешка йде колишній речник Держприкордонслужби Слободян. Верховний суд остаточно відмовив у реєстрації депутату-втікачу Онищенку. Глава ЦВК Сліпачук повідомила, що у депутати балотуються 8 осіб із прізвищем Зеленський, усі вони – реальні кандидати, які не змінювали своїх прізвищ перед виборами.
    Поліція затримала молодого чоловіка, який кинув димову шашку на передвиборчому мітингу президента Порошенка в Стриї Львівської області.
    Активісти повідомили про замах на вбивство кандидата у депутати мера Конотопа Семеніхіна.
    Згідно з результатами опитування, проведеного службою "Рейтинг", лідером парламентських перегонів залишається партія "Слуга народу" з 45,2% підтримки, на другому місці – "Опозиційна платформа – За життя" із результатом 12,1%. На третє місце ця група соціологів поставила партію "Голос" із 8,4%. Замикають список "Європейська солідарність" з 7,2% і "Батьківщина", за яку планують проголосувати 7% респондентів. Ці результати помітно відрізняються від досліджень інших соцслужб, результати яких були опубліковані останніми днями.
    У той самий час, згідно з опитуванням Фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова, партію президента "Слуга народу" підтримують усього 42,7% респондентів, "Опозиційну платформу – За життя" – 10,5%, "Батьківщину" – 10,2 %, "Європейську солідарність" – 9,7%, "Голос" – 6,4%, "Силу і честь" – 5,2%, на межі проходження балансує "Громадянська позиція" із 4,2% підтримки респондентів.
    Жодна із служб не розкриває замовників опитувань.
  • Уряд підтримав призначення 8 нових глав облдержадміністрацій, що запропоновані президентом Зеленським. Серед них – кілька кандидатур, проти яких різко заперечують місцеві жителі та активісти.
  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про зниження вартості електроенергії для населення.
    До Кабміну внесено проект постанови про обмеження верхнього рівня тарифів на опалення для багатоквартирних будинків. За словами міністра юстиції Петренка, це пов'язано з великим розкидом тарифів у місцевих постачальників, для яких немає економічного обґрунтування.
  • Президент Зеленський заявив, що з 2020 року у Збройних силах почнеться повномасштабне запровадження стандартів і процедур НАТО, а також радикально підвищиться зарплата військовослужбовців.
  • 27 червня в адмінсуді Києва відбудеться попереднє слухання за позовом до Кабміну про перевищення повноважень при введенні нового українського правопису.
  • Держбюро розслідувань провело обшуки у 40 чиновників Міністерства оборони в рамках розслідування кримінальної справи про розкрадання бюджетних коштів і закупівлі для армії бронежилетів і наметів, що не відповідають стандартам. Також в рамках розслідування справи про постачання речового забезпечення Міністерству оборони ДБР провело обшуки у колишнього радника Порошенка "волонтера" Бірюкова, який включений до прохідної частини списку партії "Європейська солідарність".
  • Мінфін вдало розмістив ОВДП на аукціоні у вівторок на загальну суму в 7,5 млрд грн, з них у гривні – на 5,4 млрд грн. Активність виявляли як експортери, так й імпортери, що закривали зобов'язання за контрактами на кінець кварталу та півріччя. Загалом пропозиція валюти на ринку незначно перевищувала попит, проте ситуацію врівноважив Нацбанк, якому вдалося купити в анонімному режимі, за оцінками учасників торгів, близько $20 млн: 26.16 ₴/$ (-0,02 грн), 29,73 ₴/€ (-0,10 грн), 4,17 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Київ

  • Мер Кличко пообіцяв повторно затвердити перейменування проспектів Бандери та Шухевича із дотриманням усіх процедур, які були оскаржені в суді. У середу адмінсуд повернув старі назви проспектам Московському та Ватутіна за позовом колишнього депутата від Партії Регіонів Бережної "через порушення процедури" прийняття рішення Київрадою.

Війна

  • На Донбасі не припиняються бойові дії усією лінією фронту. Тривають бої на приморській ділянці фронту – у Водяному, Талаківці, Павлополі, у Волноваському районі – у Богданівці та Старогнатівці, на околицях Донецька – у Мар'їнці, Красногорівці, Пісках, Опитному, в промзоні Авдіївки, в околицях Горлівки – в Новгородському, Майорську, Зайцевому, Гладосовому, Майському, Південному, на Світлодарському виступі – у Новолуганському та Луганському, у районі Попасної і на трасі Р-66 "Бахмутка" в Луганській області – в Орєховому, Катеринівці, Золотому. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій зазнали поранень і бойових травм 7 українських військовослужбовців.
    Штаб ООС повідомив про обстріл окупаційними військами житлових кварталів Авдіївки. На щастя, постраждалих серед мирного населення немає.
  • У Станиці Луганській почалося розведення сил під контролем ОБСЄ на підставі угоди, якої було досягнуто в Мінську 2016 року.  Війська відведені від блокпоста поблизу мосту через річку Сіверський Донець. Командування операції об'єднаних сил стверджує, що відведення частин не призведе до ослаблення оборонних спроможностей військ і не створить небезпеки для мирного населення по обидва боки лінії фронту. Українська влада має намір відремонтувати міст, щоб полегшити переміщення населення через "лінію розмежування".
    На ділянці в Золотому Луганської області, в якому "вдалося" розвести війська, майже щодня йдуть бої та артилерійські перестрілки.
  • Видання "Ліга.нет" опублікувало результати дослідження, згідно з яким половина вугілля, що видобуте на окупованій території, потрапляє на ГРЕС у Ростовській області, інша частина вугілля після легалізації у РФ поставляється до 19 країн світу. Найбільші поставки йдуть до Туреччини, Румунії, Бельгії, Польщі та Болгарії. Зафіксовано поставки вугілля до Канади, Єгипта та Грузії. Майже весь обсяг вугілля з ОРДЛО вивозить компанія "гаманця сім'ї" Януковича олігарха Курченка. Про поставки вугілля з окупованої території до України в дослідженні не сказано нічого.

Україна та світ

  • На початку липня Україна проведе спільні військові навчання Sea Breeze-2019 за участі підрозділів країн НАТО, у тому числі США та Румунії, а також кораблів берегової охорони Грузії. Навчання проходитимуть на території Одеської, Миколаївської, Херсонської областей та в північно-західній частині акваторії Чорного моря.
  • Росія так і не повернула Україні до 25 червня судна та військових моряків, що були захоплені в районі Керченської протоки, згідно з ухвалою Міжнародного суду ООН з морського права. Замість цього влада РФ направила ноту МЗС України з пропозицією про проведення судового процесу над українськими моряками відповідно до російського законодавства.
  • Парламентська асамблея Ради Європи повернула до роботи делегацію РФ без будь-яких санкцій за порушення нею міжнародного права. У відповідь 7 національних делегацій – України, Грузії, Польщі, Словаччини, Естонії, Латвії, Литви оголосили про неприйняття рішення Асамблеї. Згідно зі спільною заявою, Асамблея проігнорувала принципи міжнародного права, що призвело до безпрецедентної кризи втрати довіри до організації.
    Українська делегація проігнорувала вибори глави ПАРЄ. Головою призначено депутата від Хорватії Пейчіновіч-Бурич. Кандидатуру депутата Держдуми Росії Слуцького на посаду заступника голови ПАРЄ підтримано не було.
    Слуцький назвав рішення ПАРЄ першим кроком до визнання прав Росії на Крим.
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що компанії вдалося заблокувати виплату дивідендів Газпрому компаніями, в яких російський монополіст має пакети акцій, у рамках справ з виконання рішення Стокгольмського арбітражу.
  • Держприкордонслужба не пустила до України колишнього депутата Держдуми РФ від ЛДПР Маркіна та повернула його назад до Росії.

No comments:

Post a Comment