June 20, 2019

19.06.2019: Слідчі у справі MH17 назвали перших 4 підозрюваних

Слідчі у справі MH17 назвали перших 4 підозрюваних
Слідчі у справі MH17 назвали перших 4 підозрюваних

  • Слідчі у справі MH17 назвали перших 4 підозрюваних у знищенні авіалайнера.
  • У Києві знайдено вбитим депутата Тимчука.
  • Росія готується повернутися до ПАРЄ.

В Україні

  • Центральна виборча комісія зареєструвала списки вже 5 партій і 761 кандидата за мажоритарними округами, серед них 618 – самовисуванці.
    Згідно з соціологічним опитуванням групи "Рейтинг", лідером парламентських перегонів є президентська партія "Слуга народу" з 47% підтримки, за нею йде "Опозиційна платформа – За життя", яку підтримує 11% респондентів. На третє місце соціологи поставили партію "Голос" із більш ніж 8% рейтингу, на четверте – "Батьківщину" з 7,1%. Партія "Європейська солідарність", за твердженням "Рейтингу", займає лише 5 місце з 5% підтримки, а "Силу і честь" Смешка підтримують трохи більше 4% опитаних.
  • За повідомленням прес-служби президента Зеленського, відбулася його зустріч з олігархом Ахметовим, на якій ішлося про інвестиції і демонополізацію ринку.
  • У Києві знайдено вбитим депутата від "Народного фронту" Тимчука. Разом з ним у квартирі перебувала його дружина, яка заявила, що він застрелився з необережності в момент чистки нагородного пістолета. За повідомленнями ЗМІ, Тимчук багато пив останнім часом і міг накласти на себе руки.
  • Секретаря РНБО Данилюка призначено головою Національного центру кібербезпеки.
  • Держстат поліпшив прогноз зростання ВВП за підсумками першого кварталу з 2,2% до 2,5%.
  • У разі зриву переговорів щодо транзиту газу з РФ, Нафтогаз запропонує Газпрому "своп" – отримання газу на кордоні з РФ із подальшим передаванням аналогічної партії газу європейським споживачам на західному кордоні України.
  • Суд скасував рішення наглядової ради Національної громадської телерадіокомпанії про звільнення її голови Аласанії.
  • Українська православна церква Московського патріархату звернулася до суду з позовом про скасування реєстрації ПЦУ. На 20 червня заплановано "помісний собор" розпущеної УПЦ КП, який збирає почесний патріарх цієї церкви Філарет. ПЦУ заявила, що дії Філарета зумовлені "незворотними віковими змінами".
  • Окружний адмінсуд Києва відмовив депутату Мосійчуку в забороні проведення маршу ЛГБТ "КиївПрайд", анонсованого на 23 червня. На учасників заходів у рамках підготовки маршу напали невідомі в балаклавах. ПЦУ виступає проти проведення “КиївПрайд”.
  • Депутати Харківської міськради, у тому числі від партії Порошенка, підтримали повернення імені Жукова проспекту в Харкові.
  • Упродовж останнього місяця зареєстровано сотні повідомлень про мінування торгових центрів, навчальних закладів, лікарень та об'єктів інфраструктури – вокзалів, аеропортів, станцій метро. Жодне з повідомлень про мінування не підтвердилася, але влада евакуює усіх людей, що перебувають у будівлях і спорудах. Збитки обчислюються десятками мільйонів гривень. Основний потік повідомлень про мінування припадає на Київ.
  • В останній день перед скасуванням обов'язкового продажу валютної виручки валюту продавали іноземні спекулянти, яким була необхідна гривня для оплати ОВДП, та експортери. Імпортери чекали "курсового дна", щоб купити валюту за мінімальною ціною, і в цей момент на торги вийшов Нацбанк, який купив, за оцінками банкірів, близько $20 млн в анонімному режимі. Офіційний курс зафіксовано на позначці 26.33 ₴/$ (-0,05 грн), 29,51 ₴/€ (-0,01 грн), 4,12 ₴/10 руб (+0,01 грн). Після цього, у другій половині дня, на ринку з'явилися основні покупці, і курс долара почав зростати, перевищивши ранкові котирування на 8 коп.

Війна

  • На Донбасі тривають бої у районі Азовського узбережжя – у Водяному, Лебединському, Павлополі, Гнутовому, у районі Докучаєвська – у Богданівці та поряд з КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь, на околицях Донецька – у Мар'їнці та Пісках, в околицях Горлівки – у Південному та Зайцевому, на Світлодарському виступі – у Світлодарську та у Луганському, у Луганській області – у Попасній, а також в Новотошківському та Кримському у районі траси Р-66 "Бахмутка". Унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець, ще 3 – поранені й травмовані.
  • Президент Зеленський призначив колишнього омбудсмена Лутковську керівником гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську, керівників інших підгруп перепризначено. Глава української делегації на переговорах Кучма заявив, що умовою зняття блокади з ОРДЛО стане "повернення промислових активів в українське правове поле".
    На засіданні тристоронньої контактної групи 19 червня сторони не домовилися про будь-які рішення, у тому числі про оголошення "хлібного перемир'я" та розведення військ у районі Станиці Луганської. Представник ОБСЄ Сайдік заявив, що консультації продовжуватимуться 2 липня.
  • Президент Зеленський анонсував на вересень проведення інвестиційного форуму з відновлення інфраструктури Донбасу.

Україна та світ

  • Міжнародна група розслідувачів (JIT) назвала прізвища перших 4 підозрюваних у знищенні авіалайнера MH17: 3 російських громадян і 1 – українського. Це терорист Гіркин (позивний "Стрєлков"), колишній "міністр оборони ДНР", який захопив Слов'янськ, глава "розвідки ДНР" кадровий російський військовий Дубинський ("Хмурий"), полковник запасу ВДВ Росії Пулатов ( "Гюрза") та український громадянин Харченко ("Крот"). Усіх чотирьох підозрюваних буде оголошено у міжнародний розшук.
    Перед прес-конференцією JIT свою нову доповідь опублікувала й міжнародна журналістська група Bellingcat, яка назвала імена "бойовиків", що брали участь у знищенні літака на підставі даних "прослушки" СБУ, та встановила зв'язки між ними.
    Президент Зеленський заявив, що на лаву підсудних мають потрапити всі причетні до трагедії. Держсекретар США Помпео закликав РФ видати суду всіх осіб, які брали участь у знищенні авіалайнера. До співпраці зі слідством закликав Росію й глава МЗС Великої Британії Хант.
    Росія вже заявила про відмову видавати суду своїх громадян, підозрюваних у злочині. Нідерланди зробили "дипломатичні кроки" щодо Росії через її небажання співпрацювати з міжнародною групою розслідувачів.
  • Польща запропонувала Україні побудувати ділянку газогону – "інтерконнектор", який з'єднає ГТС двох країн і дозволить, за появи проблем в України, поставити за його допомогою до країни близько 2 млрд м3 газу. Рішення про початок будівництва залежить від України.
  • Росія готується до повернення до роботи в ПАРЄ та вже сформувала свою делегацію з депутатів Держдуми. Поява делегації РФ на Асамблеї можлива у разі прийняття резолюції про обмеження санкцій, яка підготовлена ​​регламентним комітетом ПАРЄ.

No comments:

Post a Comment