June 18, 2019

17.06.2019: Зеленський наполягає на подовженні санкцій проти РФ

Зеленський наполягає на подовженні санкцій проти РФ
Зеленський наполягає на подовженні санкцій проти РФ

  • Зеленський наполягає на подовженні санкцій проти РФ.
  • Комітет захисту журналістів закликав Зеленського притягнути до відповідальності вбивць Шеремета.
  • Прокладання "Північного потоку-2" дном Балтійського моря завершена майже на 60%.

В Україні

  • Президент Зеленський не має наміру тиснути на Конституційний суд. Він переконаний, що суд почує запит суспільства та підтвердить конституційність указу про розпуск Верховної Ради. Слухання в суді продовжаться у закритому режимі 18 червня.
    Центральна виборча комісія зареєструвала вже 461 кандидата за мажоритарними округами, серед яких 414 – самовисуванці. Зареєстровано також перший партійний список "Громадянської позиції", до якого включено 164 кандидати.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков заявив про намір придбати для Нацгвардії і Держслужби з надзвичайних ситуацій 13 транспортних літаків Ан-178. За його словами, контракт буде завершено в найближчі 3 роки.
  • Комітет захисту журналістів закликав Зеленського зробити своїм пріоритетом свободу преси. Журналісти вимагають завершити розслідування та притягнути до відповідальності винних у вбивстві свого колеги Шеремета, а також сприяти звільненню журналістів із тюрем.

Війна

  • Кількість бойових зіткнень та обстрілів на Донбасі зростає з кожним днем. Тривають бої на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Лебединському, Водяному, Талаківці, Піщовику, Павлополі. На околицях Донецька – у Мар'їнці, Пісках, Опитному, Авдіївці окупанти обстріляли українські війська з мінометів, гранатометів і стрілецької зброї. Командування операції об'єднаних сил заявило, що повідомлення про те, що українські війська зайняли околиці Донецька в районі Мар'їнки, не відповідають дійсності. Перестрілки відбулися і в Новоселівці Другій, на трасі Донецьк-Костянтинівка, а також на північний захід від Горлівки – у Шумах і Південному (Чигирях). Окупанти протягом усієї доби обстрілювали з мінометів захисників Луганського на Світлодарському виступі, біля Попасної і Новоалександрівки. Зіткнення відбулися в Новотошківському та Кримському в районі траси Р-66 "Бахмутка". За офіційним зведенням штабу ООС, під час боїв зазнав бойової травми український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Відбувся офіційний візит президента Зеленського до Франції. Він відвідав найбільший в Європі комплекс стартапів Station-F, де заявив, що 4% ВВП України формує IT-галузь, що інтенсивно розвивається і де вже працюють 150 тис. програмістів. Зеленський запросив до співпраці французькі компанії і заявив, що головною вимогою до них будуть якість послуг, чесна конкуренція та створення в Україні робочих місць.
    На зустрічі з президентом Франції Макроном Зеленський обговорив питання європейської і євроатлантичної інтеграції, а також ситуацію на Донбасі. На підсумковому прес-брифінгу Макрон сказав, що на переговорах з президентом РФ Путіним говоритиме про звільнення українських військовополонених. Він також заявив, що Франція не хоче повного виходу Росії з Ради Європи, оскільки, за його словами, це б'є не по РФ, а по громадянах країни, які будуть позбавлені можливості подавати позови проти держави. Макрон підтвердив, що Франція й надалі підтримуватиме реформи в Україні.
    Зеленський заявив, що Європа не може почуватися у безпеці, поки Росія порушує міжнародне право. Він наполягає на виконанні владою РФ ухвали Міжнародного суду ООН з морського права та повернення захоплених моряків і суден. Зеленський повідомив, що радники лідерів держав найближчим часом готуватимуть зустріч на вищому рівні в нормандському форматі. За його словами, наразі немає підстав для повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи. Зеленський заявив, що Україна не готова до контактів із "сепаратистами", однак продовжить діяти відповідно до мінських домовленостей. Головним своїм завданням він назвав завершення війни та повернення окупованих територій.
    Зеленський висловив упевненість у плідній співпраці з Францією та запросив Макрона відвідати Київ з офіційним візитом.
    У вівторок президент відвідає Німеччину, де зустрінеться з канцлером Меркель, де має намір підняти питання про подовження санкцій проти Росії. В інтерв'ю виданню "Bild" він заявив, що почне зустріч із президентом РФ Путіним словами "Донбас і Крим – це Україна".
  • Газпром повідомив, що прокладання газогону  "Північний потік-2" дном Балтійського моря завершено майже на 60%, і, якщо Данія дасть дозвіл на прокладання труби в своїх територіальних водах, то газогін буде запущено в другій половині 2020 року. Проектна потужність "Північного потоку-2" – 55 млрд м3 на рік.
    Заступник глави МЗС Зеркаль вважає високою ймовірність газової кризи в ЄС у разі, якщо Україна та Росія не домовляться до кінця року про подовження транзиту газу українською ГТС. Федеральний міністр економіки та енергетики Німеччини Альтмайер заявив, що його країна всіляко сприятиме успіху російсько-українських переговорів про транзит газу.
    Почалися поставки до Греції азербайджанського газу газогоном TANAP територією Грузії і Туреччини. Уряд Азербайджану планує почати постачання газу Трансадріатичним газогоном (TAP) до центральної Європи в другій половині 2020 року.
  • Рада ЄС ухвалила комплекс заходів із залученню ЄС до Чорноморської регіональної співпраці. Серед основних тез підсумкового документа – невизнання анексії Криму Росією, повага до принципів міжнародного права, у тому числі – свободи судноплавства, відповідно до Конвенції ООН з морського права, і підтвердження суверенітету й територіальної цілісності країн регіону.
  • Авіакомпанія-лоукостер RyanAir відкрила рейси з Харкова до Кракова. Промо-ціни стартують від €12.

No comments:

Post a Comment