June 14, 2019

13.06.2019: Україна розмістила 7-річні єврооблігації на суму €1 млрд

Україна розмістила 7-річні єврооблігації на суму €1 млрд
Україна розмістила 7-річні єврооблігації на суму €1 млрд

  • ЗМІ повідомили про розміщення Україною 7-річних єврооблігацій на суму €1 млрд.
  • Зеленський обговорив із представниками IT-сфери реалізацію концепції "Держава у смартфоні".
  • "Барометр щастя" українців від Європейської бізнес-асоціації підтвердив причини масової трудової міграції.
  • Тристоронні переговори щодо газу Україна-ЄС-Росія перенесено на вересень.

В Україні

  • В Адміністрації президента відбулася зустріч Зеленського з представниками IT-сфери з реалізації концепції "Держава у смартфоні". За словами радника президента Федорова, учасники зустрічі спрогнозували переведення до 2024 року майже 90% державних послуг в електронну форму, що дозволить значно зменшити рівень корупції і підвищити комфорт громадян. Федоров вважає, що населення відчує перші результати вже до кінця поточного року за умови консолідації громадян, держустанов і фахівців інформаційної сфери навколо спільного плану реформ.
  • Партія "Голос" назвала своїх спонсорів. Крім самого глави партії, співака Вакарчука, внески до кампанії здійснили колишній президент "Київстар" Чернишов, інвестиційний банкір Фурса та регіональний керівник одного з найбільших виробників кави – Jacobs Douwe Egberts Лукачук.
    Партія "Слуга народу" опублікувала оновлений список кандидатів у депутати, виключивши з нього кількох людей, до яких громадськістю та журналістами висунено претензії. Проте, в списку присутні й інші одіозні особистості, у тому числі Арахамія – один з учасників "волонтерського десанту" Порошенка, якого пов'язують з одним із лідерів міжнародної злочинності Могилевичем, і стріт-художник Гео Лерос, якого ЗМІ викрили у розтраті бюджетних коштів. Команда Зеленського вважає своїми конкурентами старі політсили, з якими партія конкуруватиме на півдні і сході. Із партією "Голос" є перетин електорату на Заході та в Києві, але "Слуга народу" не має наміру з нею об'єднуватися.
    Глава партії "Сила та Честь" Смешка сподівається у разі проходження партії до Верховної Ради створити коаліцію з партією "Слуга народу".
    Партія колишнього президента Порошенка "Європейська солідарність" оприлюдника перших 50 кандидатів свого списку на позачергових виборах. Серед них – чинні депутати, чиновники та міністри, які довели особисту відданість Порошенку. Порошенко добалакався до того, що збирається створити коаліцію з "Слугою народу" та кожного дня дає поради, що робити президенту Зеленському.
    Першу десятку кандидатів представила й партія Саакашвілі "Рух нових сил". Повний список затверджений на з'їзді 10 липня. Саакашвілі заявив, що звернеться до суду в разі відмови Центральної виборчої комісії у його реєстрації кандидатом у депутати.
    ЦВК зареєструвала вже 188 кандидатів у депутати у мажоритарних округах, серед них 170 – самовисуванці, а такожі 43 спостерігачі від різних країн і міжнародних організацій.
  • За даними Держстату, зростання роздрібного товарообігу в І кварталі 2019 року становило 19%, порівняно з аналогічним періодом 2018 року, і перевищило 175 млрд грн.
  • Міністр соцполітики Рева назвав "повною нісенітницею" введення штрафів за боргами з оплати комунальних послуг з 1 липня.
  • Баришівський районний суд Київської області заборонив виконувати свої обов'язки першій заступниці глави НБУ Рожковій. Минулого року апеляційний суд скасував подібну постанову суду першої інстанції за позовом 2 депутатів. Чиновники Нацбанку вважають подібні рішення судів втручанням до діяльності регулятора.
    Державіаслужба звернулася до цього самого суду з проханням роз'яснити ухвалу про припинення дії ліцензії авіакомпанії-лоукостера SkyUp.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до суду справу про розтрату бюджетних коштів на проект "Стіна" на кордоні з Росією, який почав колишній прем'єр-міністр Яценюк. Серед обвинувачених – посадові особи Держприкордонслужби та керівництво компаній, які виконували роботи. ЗМІ з'ясували, що фірма "Будцентр Витязь", яка виконувала роботи, отримала від Держприкордонслужби ще 20 млн грн й у поточному році.
  • Держбюро розслідувань відкрило кримінальне провадження проти колишнього глави Конституційного суду Шевчука за фактом можливого зловживання службовим становищем через призначення ним додаткових позаштатних радників, що спричинило неправомірні бюджетні витрати.
  • НАБУ передало до суду справу про внесення недостовірних відомостей до електронної декларації мером Одеси Трухановим, який має шанси стати депутатом Верховної Ради на позачергових виборах, оскільки перебуває у прохідній частині списку "Опозиційного блоку".
  • Південний гірничо-збагачувальний комбінат, найбільший виробник залізної руди, що належить олігарху Ахметову, програв позов компаніям олігарха Коломойського на 1,3 млрд грн за невиплату дивідендів, які мали були виплачені за рішенням зборів акціонерів 2017 року.
  • НБУ повідомив, що після 7 лютого 2019 року, коли набув чинності закон про валюту, бізнес не зобов'язаний декларувати валютні цінності за кордоном.
  • Міністерство фінансів повідомило про зростання ефективності використання фінансування міжнародних фінансових організацій, яких не було з 2013 року. У спільних проектах з початку року використано майже 40% коштів Світового банку та майже 50% – ЄБРР.
  • Приватбанк запустив сервіс "відкрита виписка", що дозволяє запровадити громадський контроль за рухом коштів держпідприємств, органів влади та громадських організацій.
  • За відомостями ЗМІ, Україна розмістила 7-річні єврооблігації на €1 млрд із прибутковістю 6,75% річних, яка нижче прогнозованої 7,125%. Попит на облігації набагато перевищив пропозицію і становив $5,5 млрд.
  • Курс коливався досить сильно за вкрай незначного обсягу продажів – протягом сесії сума укладених угод не перевищила $50 млн, за звичайного обсягу близько $150 млн. У підсумку, офіційний курс практично не змінився: 26.42 ₴/$ (+0,02 грн), 29,82 ₴/€ (-0,07 грн), 4,09 ₴/10 руб (-0,01 грн). Чисті міжнародні резерви НБУ скоротилися в травні на 7,1% – до $9,2 млрд, а сумарні резерви – на 5,5% і становлять $19,4 млрд.

Київ

  • Пішохідний "міст Кличка" над Володимирським узвозом знову закрито на ремонт, під час якого буде очищено покриття, на нього нанесено пластикову розмітку, а плівку на прозорих елементах замінено на супербронірованное скло.

Війна

  • Ситуація на Донбасі продовжує загострюватися, окупанти обстрілюють позиції українських військ із мінометів, гранатометів і стрілецької зброї. Не припиняються бої на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Лебединському, Талаківці, Водяному, в околицях Докучаєвська – у Березовому, Богданівці, поблизу КПВВ "Новотроїцьке", на околицях Донецька – у Новомихайлівці та Мар'їнці, на трасі Донецьк-Костянтинівка – у Новоселівці Другій, в околицях Горлівки – у Зайцевому та Південному (Чигирях), на Світлодарському виступі – у Луганському, у районі траси Р-66 "Бахмутка" – у Золотому та Кримському. В Станиці Луганській, яка визначена ділянкою розведення військ, окупанти знову обстріляли позиції українських військ із кулемета. Борівське в околицях Сєвєродонецька знову потрапило під обстріл із важкої артилерії калібру 152 мм. За офіційним зведенням штаба операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів зазнали поранень і бойових травм 2 українських військовослужбовців. У Мар'їнці на околиці Донецька сапери при розмінуванні виявили заборонені Оттавською конвенцією протипіхотні міни ПМН-2 російського виробництва. Україна знищила всі запаси цих мін ще 2003 року.
  • Начальник Генштабу Хомчак заявив, що командирам на Донбасі ніхто не забороняв вести вогонь у відповідь, оскільки там "іде війна", а відповідальність за життя підлеглих лежить на командирах підрозділів. Він також повідомив, що перед призначенням на посаду Зеленський розмовляв з ним про події в Іловайську, а з чинним міністром оборони Полтораком у нього нормальні ділові стосунки.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін вважає "амбітним, проте реальним" планом вступу України до ЄС до 2035 року.
  • Відбулися переговори щодо транзиту та постачання газу до Європи між міністром енергетики РФ Новаком і заступником голови Єврокомісії Шефчовичем. За результатами обговорення Новак заявив, що тристоронні переговори щодо газу між Україною, ЄС і РФ можуть відбутися в другій половині вересня. Він також нагадав про пропозицію прем'єр-міністра Медведєва продовжити транзит газу Україною на поточних умовах і прямі поставки, що, за його словами, на 25% дешевше за ціну, за якою Україна купує газ по реверсу. При цьому Новак заявив, що в позиції Росії "немає жодної політики", але Україна ще не готова до подібної пропозиції. Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко шкодує про перенесення дати переговорів на осінь і вважає, що Росія очікує погодження представників України на всі їхні умови. Він також заявив, що Нафтогаз не отримував від Газпрому жодних пропозицій про "мирову угоду", про які заявив міністр Новак, але продовжує наполягати на скасуванні зобов'язань з виконання рішень міжнародних арбітражних судів.
    Міністр інвестицій та розвитку Польщі Квецінській вважає за можливе розширення поставок газу до України  реверсом після введення в експлуатацію терміналу з приймання зрідженого газу у Свиноуйсьце.
  • Посол України в США Чалий вважає, що візит президента Зеленського до США відбудеться в серпні, після завершення парламентських виборів.
    Президент РФ Путін висловив надію на швидку адаптацію Зеленського до виконання обов'язків президента, а оцінку його діяльності не надавав, оскільки "поки жодної діяльності немає".
  • Прем'єр-міністри трьох земель Німеччини виступили за скасування антиросійських санкцій, оскільки вони "не приносять жодної політичної вигоди, а лише завдають збитки обом сторонам – Німеччині та РФ".
  • МЗС РФ заявив, що збільшення американського військового контингенту в Польщі буде враховано в оборонному плануванні.
  • Глава РНБО Данилюк на зустрічі з головою департаменту євроатлантичної безпеки міністерства оборони Великої Британії Гаррі назвав досягнення прогресу на переговорах в Мінську з врегулювання на Донбасі одним із пріоритетів нової української влади, перш за все – у гуманітарній складовій і питаннях безпеки людей.
    Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що Росія намагається підставити президента Зеленського перед його міжнародними візитами, а також українських військових, зриваючи домовленості про розведення військ і припинення вогню. Клімкін також повідомив за результатами зустрічі з главою ОБСЄ, міністром закордонних справ Словаччини Лайчаком, що наступне засідання тристоронньої контактної групи в Мінську відбудеться 19 червня, одним з ключових питань якого буде обмін військовополоненими та звільнення заручників. Лайчак висловив надію на прийняття всіма сторонами 4 ініціатив, що висловив глава української делегації на мінських переговорах Кучма.
    Кучма обговорив із представником генерального секретаря ООН, координатором гуманітарних програм в Україні Лубрані ситуацію на Донбасі, зокрема, щодо припинення вогню та виведення російських військ з окупованої території. Він підкреслив, що всі рішення щодо врегулювання на Донбасі мають бути прийняті на основі взаємності.
  • Секретаріат Європейського Енергоспівтовариства негативно оцінює постанову українського Кабміну про покладання публічних зобов'язань з постачання Енергоатомом електроенергії населенню, оскільки процес його прийняття був заплутаним і непрозорим.
  • КБ "Південне" планує відкрити в США виробництво ракетних двигунів української розробки для заміни російських комплектуючих. Генеральний директор Дегтярьов заявив, що "Америка без України в космосі проживе, але це не означає, що перспектив у нас немає" та повідомив про інтерес, що виявили до продукції КБ американські замовники. Також КБ планує організувати спільний проект із Польщею зі створення нової європейської ракети- носія малого класу, що користується попитом на світовому ринку.
  • Спікер МВФ Райс заявив, що рішення про подовження співпраці Фонду з Україною буде прийнято після завершення позачергових парламентських виборів.

Тренди

  • Європейська бізнес-асоціація провела опитування громадської думки "Барометр щастя". Інтегральний показник щастя зафіксований на рівні 2,61 бала з 5, що корелює з даними звіту The World Happiness Report, згідно з яким 2018 року Україна посіла 133 місце серед 156 країн та є найбільш нещасною країною Європи. 51% респондентів не вважають свій рівень доходів достатнім для нормального життя, 58% – не задоволені якістю системи охорони здоров'я, 72% – негативно оцінюють стан особистої безпеки та перспективи на майбутнє, а 62% – правове поле і рівень демократичних свобод. Ці фактори, на думку ЄБА, служать причиною зростання трудової міграції із України.
  • Управління ООН з прав людини у черговій доповіді констатувало, що за вбивство активістів на Майдані та загибель людей в Одеському Будинку профспілок досі не притягнуто до відповідальності жодного підозрюваного, що викликає сумнів у намірах влади забезпечити справедливість, відновлення прав потерпілих і членів їх сімей.

No comments:

Post a Comment