June 13, 2019

12.06.2019: Кабмін змінив формулу розрахунку ціни газу для населення

Кабмін змінив формулу розрахунку ціни газу для населення
Кабмін змінив формулу розрахунку ціни газу для населення

  • Кабмін змінив формулу розрахунку ціни газу для населення.
  • Суд призупинив дію ліцензії лоукостера SkyUp.
  • "Слуга народу" та "Голос" відкликали частину кандидатів із виборчих списків, до яких були претензії у громадськості.
  • Приватбанк виграв позов проти компанії Коломойського про повернення рефінансування.

В Україні

  • Закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, що описує механізм імпічменту президента, переданий на підпис Зеленському. Сам Зеленський розглядає петицію про його відставку як "тролінг" і не збирається приймати з цього приводу будь-яких рішень.
  • Згідно із результатами соціологічного опитування групи "Рейтинг", партію президента "Слуга народу" на виборах підтримають 47,5% респондентів. Далі йдуть "Опозиційний блок – За життя" – 10,4%, "Європейська солідарність" – 7,9% і "Батьківщина" – 7,5%. Партія Вакарчука "Голос", за твердженням соціологів, впевнено проходить до парламенту, маючи 6,4% підтримки, а "Громадянська позиція" Гриценка та "Радикальна партія" Ляшка майже втратили шанси. У той самий час партія "Сила і честь" колишнього глави СБУ Смешка може набрати близько 4,6% голосів і балансує на межі потрапляння до Верховної Ради.
    Партії "Слуга народу" та "Голос" оголосили, що виключили зі списків одіозних кандидатів, до яких є претензії щодо співпраці з колишніми "регіоналами" та проросійськими політиками ", а також є сумніви у добропорядності.
    Президент Зеленський зустрівся з головою "Батьківщини" Тимошенко, яка порадила йому не брати до уваги рішення Конституційного суду з питання про розпуск парламенту та провести дострокові парламентські вибори у запланований термін.
  • Представник президента в Кабміні Герус пояснив, що "невдало пожартував" про те, що Зеленський нікому не обіцяв знизити тарифи. За словами Геруса, в Адміністрації президента вже двічі відбулись наради з цього питання – рішення про зниження тарифів не має спричинити додаткової інфляції або економічної кризи.
    Кабмін змінив формулу розрахунку тарифу на постачання газу Нафтогазом за спецзобов’язаннями для населення та підприємств теплокомуненерго.
    Уряд прийняв рішення про збільшення з 60% до 90% обсягу продажів електроенергії для потреб населення за спецзобов’язаннями з 1 липня – з моменту набуття чинності закону про ринок електроенергії.
  • Виконувач обов'язків глави СБУ Баканов заявив, що його дружина, незважаючи на наявність російського громадянства, не була в РФ з 2013 року та збирається отримати громадянство України за законом.
  • Колишнього міністра економічного розвитку Абромавічуса призначено членом наглядової ради компанії "Укроборонпром".
  • Київстар запустив інтернет стандарту 4G у харківському метро.
  • Міністерство регіонального розвитку повідомило про початок з 1 липня 2019 року експерименту з безкоштовного присвоєння адрес об'єктам нерухомості, у тому числі, тим, що побудовані та будуються – як житловим, так і промисловим.
  • Прес-служба Міністерства освіти повідомила, що організації мають право самостійно визначати графік переходу на новий правопис, а план імплементації нових норм буде розроблений міністерством не раніше вересня поточного року.
  • Приватбанк остаточно виграв у Верховному суді позов проти компанії “Ерлан”, що належить олігархові Коломойському, про погашення заборгованості за кредитом рефінансування, виданого Нацбанком. Приватбанк подав більш ніж сто позовів до різних судів в Україні, Швейцарії, Великій Британії і США з вимогами до колишнім власників Коломойського та Боголюбова про відшкодування понад $12 млрд, які були виведені з банку через компанії, якими вони володіють, і вкладені в нерухомість і купівлю підприємств, у тому числі, на території США.
  • Валютний ринок продовжує лихоманити. З ранку котирування долара впали на тлі продажів нерезидентами валюти для оплати ОВДП, розміщених вчора Мінфіном. У цей момент Нацбанку в анонімному режимі вдалося купити $10 – $15 млн. Однак після обіду ринок став відчувати брак валюти й котирування поповзли вгору. Офіційний курс зафіксовано на рівні  26.40 ₴/$ (+0,10 грн), 29,89 ₴/€ (+0,12 грн), 4,09 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Війна

  • Минулої доби українська армія завершила без втрат, однак ситуація на Донбасі залишається складною – окупанти не припиняють обстрілів із важкої артилерії і мінометів, перестрілки сталися всією лінією фронту. На приморській ділянці зіткнення відбулися у Широкиному, Водяному, Лебединському, Талаківці, а також північніше – у Волноваському районі та околицях Докучаєвська – у Старогнатівці та Новотроїцькому поруч із КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь. У Мар'їнці українські війська зайняли частину "сірої зони" та закріпилися на околиці Донецька. Під Горлівкою українські війська були обстріляні з мінометів у Зайцевому та Новгородському, у Південному (Чигирях) сталася перестрілка із застосуванням гранатометів і стрілецької зброї. Практично щодня йдуть бої у Новолуганському – на березі Світлодарського водосховища. Перестрілки відбулися також у Луганському – на Світлодарському виступі, в околицях Попасної та у Новотошківському, на трасі Р-66 "Бахмутка". Уночі із важкої артилерії було обстріляно Борівське, що у 10 км за лінією фронту неподалік від Лисичанська та Сєвєродонецька.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін вважає, що відносини з Україною "буде неминуче відновлено" та сподівається на те, що нове українське керівництво "зможе діяти енергійно" в цьому напрямку та позбавлене бізнес-інтересів, які штовхають країну до союзу із Заходом.
  • Президент Туреччини Ердоган підтвердив покупку у Росії 4 зенітно-ракетних комплексів С-400 і впевнений, що вони прибудуть до країни в липні.
  • Компанія Facebook заявила про відкриття в Лондоні дослідницького центру, що розроблятиме засоби захисту від шкідливого та фейкового контенту в соцмережах.
  • Президент США Трамп заявив, що зустріч з російським президентом Путіним відбудеться на саміті "великої двадцятки" наприкінці червня в Японії. Одним з обговорюваних питань буде ситуація в Україні. Президента Зеленського запрошено до США на початку липня. Трамп також має намір збільшити американський військовий контингент у Польщі на 2 тис. військовослужбовців.

Тренди

  • Районний суд Київської області за позовом одного з пасажирів за відсутності сторін скасував дію ліцензії авіакомпанії SkyUp, що може спричинити скасування всіх рейсів і багатомільйонні збитки. Компанія подала апеляцію, що призупиняє виконання ухвали суду першої інстанції. Представники компанії стверджують, що скарга пасажира не може бути підставою для відкликання ліцензії. Міністр інфраструктури Омелян заявив, що компанія продовжить польоти у звичайному режимі, а прем'єр-міністр Гройсман дав доручення врегулювати питання у правовому полі. На думку експертів, спроби тиску на SkyUp разом із зупиненням дії ліцензії авіакомпанії YanAir може свідчити про спробу олігарха Коломойського витіснити конкурентів своєї компанії МАУ з ринку авіаперевезень. Найбільше постраждали пасажири й туристи, які літали до Грузії – у Батумі й Тбілісі.

No comments:

Post a Comment