June 01, 2019

31.05.2019: Рішення РНБО щодо запуску ринку електроенергії перенесено на 2 тижні

Рішення РНБО щодо запуску ринку електроенергії перенесено на 2 тижні
Рішення РНБО щодо запуску ринку електроенергії перенесено на 2 тижні

  • Рішення РНБО щодо запуску ринку електроенергії перенесено на 2 тижні.
  • Зеленський звільнив главу Держприкордонслужби та заступників голови СБУ.
  • ЦВК сформувала 199 окружних комісій на позачергових виборах.
  • США направили до України тимчасового повіреного Квін замість відкликаного посла Йованович.

В Україні

  • Президент Зеленський звільнив главу Держприкордонслужби Цигикала. Звільнено також трьох вищих чиновників СБУ – заступника голови, керівника Антитерористичного центру Малікова, начальника головного слідчого управління Остафійчука та начальника управління у Києві та Київській області Валендюка.
  • Затверджено новий склад РНБО. Із неї виключені колишні глава адміністрації президента Райнін, секретар Ради Турчинов, начальник Генштабу Муженко та міністр інформполітики Стець. Замість них введені заступник голови СБУ Баканов, глава АП Богдан, новий секретар Ради Данилюк, заступники глави АП Рябошапка та Пристайко, міністр фінансів Маркарова та глава Генштабу Хомчак.
  • Відбулося засідання РНБО на тему введення нового ринку електроенергії. Результатом обговорення стало відкладення рішення з цього питання на 2 тижні. Більшість учасників висловилися за перенесення дати введення ринку через можливе різке зростання ціни для кінцевих споживачів і неготовність системи до промислової експлуатації. У той самий час міністерство енергетики та члени Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг наполягають на запуск ринку у терміни, що визначені законом, – з 1 липня та вважають, що державні структури і регулятор мають підготуватися до цього моменту. Незважаючи на взяті Україною зобов'язання приєднання до Третього енергопакету, більшість іноземних партнерів наполягають на перенесенні дати запуску енергоринку на термін від 3 до 12 місяців. Профільний комітет Верховної Ради так і не затвердив законопроект про відтермінування запуску.
    Наприкінці засідання Зеленський заявив, що, незважаючи на бравурні звіти уряду, видобуток газу не зростає, а видобуток вугілля за минулі 5 років впав майже на 50%. Він нагадав, що зима вже близько, тому слід негайно почати підготовку до опалювального сезону. За словами Зеленського, одним із зобов'язань України перед ЄС є реформування енергетичного сектора, перш за все – демонополізація енергетичних ринків.
    На засідання РНБО не було запрошено генпрокурора Луценка.
  • Глава партії "Слуга народу" Разумков вважає, що закони про імпічмент президента та зняття депутатської недоторканності мають бути прийняті пакетом. Він також заявив, що політики старої формації не готові до таких дій, тому Верховна Рада не захотіла проголосувати за новий Виборчий кодекс. Разумков переконаний, що "Слуга народу" братиме участь у виборах, незважаючи на перешкоди з боку Мін'юсту, який очолює представник Народного фронту Петренко.
  • Центральна виборча комісія сформувала 199 окружних комісій для проведення позачергових парламентських виборів.
    Президент Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект про забезпечення виборчих прав військовослужбовців.
    З'їзд "Європейської солідарності" обрав головою партії колишнього президента Порошенка.
    Партія олігарха Тарути "Основа" на з'їзді прийняла рішення про спільні дії на виборах із партією "Батьківщина.
    Глава партії "Самопоміч" Садовий сподівається на об'єднання зусиль у новому парламенті з партією Вакарчука "Голос". Переговори з Вакарчуком веде й міністр закордонних справ Клімкін, однак до жодних рішень це поки не привело.
    Виборчий штаб партії “Сила і честь” колишнього главы СБУ Смєшка очолить журналіст Гордон.
    Громадянський рух "Чесно" закликав кандидатів у депутати оприлюднити свої декларації про доходи за 2018 р.
  • Приватбанк відкрив для клієнтів сервісу "Приват24" можливість покупки ОВДП.
  • В останній день місяця на ринку сталося невелике корегування курсу: 26,85 ₴/$ (-0,02 грн), 29,95 ₴/€ (+0,03 грн), 4,11 ₴/10 руб (-0,02 грн). Нацбанк на торги не виходив, проте наприкінці дня експортери отримали понад 1,3 млрд грн відшкодування ПДВ, і курс гривні знову знизився. Банкіри не очікують різких коливань курсу в понеділок.

Війна

  • Українські війська було обстріляно із мінометів у Водяному на приморській ділянці фронту, в околицях Донецька – у Мар'їнці та Красногорівці, у промзоні Авдіївки й у Новолуганському в районі Світлодарського водосховища. У Майському, на північному сході від Горлівки, окупанти обстріляли позиції українських військ зі ствольної артилерії, а у Старогнатівці, на схід від траси Донецьк-Маріуполь – зі стрілецької зброї і гранатометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу дістали поранень 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • США направили до України свого тимчасового повіреного – кар'єрного дипломата Квін, яка тимчасово очолить посольство після відкликання посла Йованович.
  • Президент Зеленський на зустрічі з міністрами закордонних справ Польщі Чапутовічем і Швеції Валльстремом висловив надію на подовження санкцій проти РФ за незаконну окупацію та анексію українських територій аж до їхнього повного звільнення. Він запевнив іноземних партнерів у незмінності курсу на інтеграцію з ЄС і НАТО. Зеленський також наголосив, що Україна має перемогти у війні з корупцією, бідністю та економічною стагнацією.
  • На думку чиновників Єврокомісії, штучний дефолт міг би мати для України дуже високу ціну – різке падіння вартості активів, неконтрольовану інфляцію, повне припинення інвестицій.


No comments:

Post a Comment