May 25, 2019

24.05.2019: Офіційно стартувала кампанія з дострокових виборів до Верховної Ради


 Офіційно стартувала кампанія з дострокових виборів до Верховної Ради
 Офіційно стартувала кампанія з дострокових виборів до Верховної Ради
  • Офіційно стартувала кампанія з дострокових виборів до Верховної Ради.
  • Депутати подали подання до Конституційного суду про визнання неконституційним указу про дострокові вибори
  • Портнов подав ще дві заяви про злочини Порошенка.
  • Колишній начальник Генштабу Замана звільнений з-під варти.
  • Партія Порошенка змінила назву на "Європейську солідарність".

В Україні

  • В Україні офіційно стартувала кампанія з дострокових виборів до Верховної Ради. Центральна виборча комісія визначила розмір застави для кандидатів по мажоритарних округах і партійних списках і звернулася до президента, парламенту та Кабміну з проханням терміново внести зміни до закону про державні закупівлі, без прийняття якого ЦВК може не встигнути провести тендери та надрукувати бюлетені.
    До Конституційного суду надійшло подання від 62 депутатів з приводу перевірки конституційності указу президента Зеленського про розпуск парламенту.
  • З'їзд партії "Блок Петра Порошенка Солідарність" прийняв рішення про перейменування на "Європейську солідарність". Порошенко анонсував проведення 31 травня з'їзду оновленої партії, на якій буде сформовано її нове керівництво, в якому, за його словами, будуть представлені “громадські активісти, волонтери та молоді професіонали”. Він висловив надію на об'єднання в партії "усіх проукраїнських сил" і перемогу на парламентських виборах.
  • Депутат Мосійчук подав заяву про вихід з Радикальної партії "через ідеологічні розбіжності". Лідер партії Ляшко відреагував на цей крок заявою "Баба з воза – кобилі легше".
  • У Верховній Раді зареєстровано заяву про відставку прем'єр-міністра Гройсмана. Він заявив, що йде на вибори на чолі власної партії "Українська стратегія".
  • За твердженням члена Національної комісії з питань правопису Єрмоленка, зміни, внесені до нової редакції правопису після трирічного попереднього обговорення, не зачіпають основ мови, а лише узгоджують їх із сучасними тенденціями. Дата публікації документа невідома, він поки перебуває на узгодженні в уряді.
  • Відбулося засідання Священного синоду Православної церкви в Україні, на якому почесний патріарх УПЦ КП Філарет відмовився виконувати його рішення. Він заявив, що приймає томос лише в тій частині, яка дає автокефалію української православної церкви, і буде виконувати лише ті рішення, які не суперечать канонам та інтересам Української церкви. Більшість членів Синоду підтримали предстоятеля Єпіфанія. Єпіфаній на прес-брифінгу після завершення засідання заявив, що ПЦУ в своїй діяльності суворо дотримуватиметься статуту й томосу. Крім того, він повідомив про заборону священикам балотуватися до Верховної Ради та обіймати посади у місцевих органах влади.
  • Нафтогаз знизив ціну газу для промислових споживачів у червні майже на 8%, порівняно з травневою ціною.
  • Колишній заступник глави адміністрації президента Януковича Портнов подав ще дві заяви про злочин колишнього президента Порошенка – про захоплення телеканалу "Прямий" і про відмивання коштів на держзамовленні, що отримані його підприємством "Кузня на Рибальському".
  • Апеляційний суд Києва звільнив з-під варти колишнього начальника Генштабу Заману, якого військова прокуратура звинуватила у державній зраді – його дії нібито призвели до знищення української системи протиповітряної оборони. При цьому законодавство забороняє випускати з-під варти осіб, яких обвинувачено у державній зраді.
  • За даними Держстату, великі підприємства за І квартал поточного року показали прибуток на 7% менший, ніж за аналогічний період минулого року.
  • Представництво ЄС в Україні рекомендує українській владі перенести термін введення в дію ринку електроенергії.
  • Радник президента Данилюк заявив, що Україна має всі можливості для виконання умов отримання наступного траншу МВФ, оскільки до виборів уряд і парламент продовжать роботу та можуть прийняти законодавчі акти, узгоджені в меморандумі з Фондом. Данилюк вважає, що умови можна виконати прямо зараз, а не вигадувати причини для відтермінування. Члени місії зустрілися з керівництвом НАБУ для оцінювання стану боротьби з топ-корупцією. Фонд заявив про продовження співпраці з Україною після проведення позачергових парламентських виборів і призначення нового уряду. Глава НБУ Смолій зустрівся з президентом та обговорив питання подовження співпраці з МВФ.
  • НБУ подав апеляції на два рішення окружного адмінсуду Києва про визнання незаконною націоналізацію Приватбанку та визначення списку пов'язаних із ним осіб. На думку заступника голови Нацбанку Чурія, виконання рішення суду щодо скасування приватизації призведе до повернення банком 155 млрд грн, внесених урядом у капітал, і визнанням його знову неплатоспроможним. У цьому випадку банк буде переданий під управління Фонду гарантування вкладів, після чого ФГВФО буде змушений звернутися до уряду за додатковими коштами. За словами колишнього співвласника Приватбанку олігарха Коломойського, процес виконання рішення суду не торкнеться клієнтів і вкладників, оскільки кошти внесені в капітал лише на папері – у вигляді ОВДП, випущених для цієї мети.
  • Курс долара підскочив на міжбанку в умовах виплат відшкодування ПДВ, що почалися, і майбутнього вихідного дня в США за незначного обсягу торгів – не більше $100 млн. До кінця сесії гривня зміцнилася – не всі експортери отримали відшкодування ПДВ від Держказначейства та були змушені продавати валюту: 26,47 ₴/$ (+0,14 грн), 29,62 ₴/€ (-0,05 грн), 4,10 ₴/10 руб (+0,01 грн). Нацбанк на торги не виходив.

Війна

  • Бойові дії минулої доби йшли на приморській ділянці фронту – у Лебединському та Гнутовому, у районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк – Маріуполь, в околицях Донецька – у Красногорівці та Пісках, у промзоні Авдіївки, на північній ділянці в Донецькій області та в районі Горлівки – у Верхньоторецькому, Кам'янці, Новоселівці Другій, у Шумах, Майорську, також у Золотому поруч із невідкритим КПВВ у Луганській області. У районі Станиці Луганської позиції українських військ були обстріляні зі стрілецької зброї. Окупанти вели обстріл із мінометів у Пісках, Шумах, Золотому. У Красногорівці по українських військах стріляли з протитанкового ракетного комплексу. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої унаслідок обстрілів на Донбасі один український військовослужбовець загинув, ще одного – поранено.
  • На думку заступника міністра у справах окупованих територій Туки, президент Зеленський має запропонувати колишньому главі делегації на переговорах у Мінську Марчуку повернутися до складу переговорної групи.

Україна та світ

  • Посол Канади в Україні Ващук повідомив про запрошення президента Зеленського для зустрічі на вищому рівні 2 липня. У цей день проходитиме конференція з підтримки реформ в Україні, і канадська сторона сподівається, що український президент візьме в ній участь.
  • Лідер голландської правої партії "Форум за демократію" Боде висловив сумніви щодо якості розслідування, яке проводить міжнародна слідча група за фактом знищення ракетою ЗРК "Бук-М1" в небі над Донбасом малайзійського авіалайнера рейсу MH17, унаслідок якого загинули 298 пасажирів і членів екіпажу.
  • Слухання постійного третейського суду у Гаазі за позовом України про порушення Росією морського права в Чорному та Азовському морях, а також у Керченській протоці відбудуться з 10 по 14 липня. На першому етапі буде розглянуто питання про юрисдикцію справи та право суду на прийняття рішень по ньому.
  • Депутат Ар'єв, один із представників України в ПАРЄ, повідомив, що на червневій сесії асамблеї планується голосування за проект резолюції, яка може повернути Росію до роботи в Раді Європи.Часть депутатів ПАРЄ вважають, що Росія не може бути членом РЄ через агресію, проте за повернення виступають керівництво Ради та ПАРЄ, а також Франція й Німеччина.
  • Італійська прокуратура вимагає засудити до 17 років тюремного ув'язнення колишнього бійця-добровольця Нацгвардії України Марківа за нібито участь в убивстві італійського журналіста в травні 2014 року під час боїв під Слов'янськом. Як співвідповідача у справі названо й державу Україна.
  • Канцлер Німеччини Меркель привітала Зеленського з обранням на пост президента. Лідери обговорили питання мирного врегулювання на Донбасі в рамках мінських домовленостей і висловилися за продовження співпраці в "нормандському" форматі.

No comments:

Post a Comment