May 24, 2019

23.05.2019: Опубліковано указ про проведення позачергових парламентських виборів

Опубліковано указ про проведення позачергових парламентських виборів
Опубліковано указ про проведення позачергових парламентських виборів

  • Опубліковано указ про проведення позачергових парламентських виборів.
  • МВФ подовжить співпрацю з Україною після виборів.
  • Мін'юст перевірить призначення Богдана главою президентської адміністрації в обхід закону про люстрацію.
  • Петиція про відставку Зеленського за добу набрала необхідні 25 тис. голосів.

В Україні

  • Опубліковано указ президента Зеленського про проведення позачергових парламентських виборів 21 липня. Партія "Народний фронт" заявила про подання до Конституційного суду з приводу визнання неконституційним указу Зеленського про розпуск Верховної Ради та проведення позачергових виборів. Про подання позову до Верховного суду щодо визнання указу незаконним заявив також голова громадської організації "Спільна справа" Данилюк.
  • Радник президента Зеленського Разумков, який був спікером його передвиборчого штабу на президентських виборах, очолить список партії "Слуга народу" на позачергових парламентських виборах.
  • Президент Зеленський має намір провести "опитування" українців щодо можливих переговорів з Росією й досягнення з нею мирних домовленостей. За заявою прес-служби президента, опитування не є референдумом і не буде підставою для законодавчих ініціатив.
  • На сайті президента електронна петиція про його відставку за добу набрала 25 тис. голосів, що необхідні для її розгляду. Петиція має бути розглянута адміністрацією президента, однак це не вимагає будь-яких  дій з боку президента, крім офіційної реакції протягом 10 днів з моменту опублікування інформації про її розгляді.
  • У Верховній Раді зареєстровано законопроект про перенесення терміну запуску енергоринку з 1 липня на 1 жовтня. Згідно із документом, усі учасники оптового ринку, крім кінцевих споживачів, зобов'язані здійснити тестові операції з купівлі-продажу електроенергії в усіх сегментах. Крім того, за документом планується прибрати із закону про електроенергію норму для домогосподарств, яким у квітні була відмовлено в призначенні "зеленого тарифу" для сонячних батарей, розміщених на ґрунті.
  • Міністерство юстиції має намір перевірити законність призначення Богдана главою адміністрації президента в обхід закону про люстрацію.
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що для закачування 20 млрд м3 газу до підземних сховищ для забезпечення опалювального сезону, з урахуванням можливого відключення транзиту російського газу та реверсу, компанії необхідно залучити додатково $1 млрд. За словами Коболєва, Кабмін винен Нафтогазу близько 140 млрд грн компенсації за продаж газу населенню та підприємствам теплокомуненерго за спеціальною ціною.
  • Мінфін розробив порядок верифікації державних виплат і моніторингу допомоги, пільг і субсидій. Для верифікації служби соціального захисту буде використано інформацію, що є суттєвою для призначення та отримання таких виплат.
  • Приватбанк подав у США позов до олігархів Коломойського, Боголюбова й інших юридичних і фізичних осіб. Банк вимагає відшкодування збитків у кілька сот мільйонів доларів, завданих громадянам США – власникам компаній, які зареєстровані в штаті Делавер і використовували кошти банку для покупки комерційної нерухомості та підприємств на території США.
  • Кабмін затвердив новий склад наглядової ради Приватбанку, включивши до нього ще 3 іноземних експертів-практиків банківської сфери.
  • Фонд гарантування вкладів фізосіб запускає пілотний проект з управління банками, що перебуває у стадії ліквідації, без спеціальних уповноважених ліквідаторів.
  • Сума вкладів фізосіб у банки-учасники зросла до 444 млрд грн, ФГВФО може відшкодувати 268 млрд грн.
  • Гривня продовжує дешевшати на тлі негативних звісток про співпрацю МВФ: 26,33 ₴/$ (+0,03 грн), 29,34 ₴/€ (-0,05 грн), 4,08 ₴/10 руб. Крім того, понеділок у США – вихідний, тому багато покупців валюти закривали контракти у п'ятницю. Нацбанк на торги для підтримки гривні не виходив.

Київ

  • Київська влада запустила мобільний додаток Kyiv Smart City, за допомогою якого вже можна скористатися транспортними послугами – поповнити карту Kyiv Smart Card і купити QR- квиток. У найближчому майбутньому розробники обіцяють додати послуги з оплати комунальних послуг і паркування. Також можна буде записатися до лікаря, отримати електронний рецепт, зайняти електронну чергу до дитячих дошкільних установ, скористатися службою 1551, зареєструвати домашніх тварин тощо.

Війна

  • Минулої доби ситуація на Донбасі не змінилася. Тривають бої та обстріли на приморській ділянці фронту – українські війська було обстріляно в районі Лебединського, Гнутового, Пищовика, Павлополя. Під мінометний обстріл потрапили захисники Новотроїцька, перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися в Старогнатівці та Чермалику, а також в околицях Донецька – у Мар'їнці, Пісках й Опитному, у промзоні Авдіївки. У Луганській області в районі КПВВ "Золоте" українські війська було обстріляно з мінометів і великокаліберних кулеметів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу український військовослужбовець дістав поранення. Про полонення 8 українських військових під Новотроїцьким в офіційних джерелах інформації досі немає.
  • Із 1 червня контрольні пункти в'їзду-виїзду на окуповану територію переходять на літній режим роботи – з 6:00 до 20:00 щодня.
  • Командувач операцією об'єднаних сил Сирській зустрівся з представниками країн – учасниць ОБСЄ, ознайомив їх з оперативною обстановкою, поінформував про факти порушення режиму припинення вогню, а також продемонстрував зразки російського озброєння, що використовують окупаційні війська. Сирській закликав країни ОБСЄ посилити ефективність роботи спеціальної моніторингової місії на окупованій території.
  • Європейський інвестиційний банк виділив Україні довготривалий кредит на €200 млн для відновлення ключової інфраструктури Донецької і Луганської областей і забезпечення умов проживання внутрішньо переміщених осіб.

Україна та світ

  • Глава департаменту комунікацій МВФ Райс заявив, що Фонд готовий до подальшої співпраці з Україною після проведення парламентських виборів і формування нового уряду.
  • Всесвітній банк вважає, що за нинішніх темпів розвитку української економіки Україні знадобиться 50 років для досягнення сучасного рівня доходів громадян Польщі. Україна залишається найбіднішою країною регіону, поряд із Вірменією, Молдовою та Грузією. Темпи зростання ВВП України 2019 року експерти банку прогнозують на рівні 2,7%. Для прискорення зростання країні потрібен швидкий прогрес у реалізації основних структурних реформ. Банк рекомендує українській владі виконати поточну програму співпраці з МВФ і продовжити роботу з фондом у найближчі роки, аби уникнути економічної кризи.

No comments:

Post a Comment