May 22, 2019

21.05.2019: Опубліковано указ про розпуск парламенту

Опубліковано указ про розпуск парламенту
Опубліковано указ про розпуск парламенту

  • Опубліковано указ про розпуск парламенту.
  • Главою Адміністрації президента став юрист Коломойського та Корбана.
  • Начальником Генштабу призначено генерала Хомчака.
В Україні
  • Президент Зеленський зібрав у будівлі своєї адміністрації глав парламентських фракцій для обговорення позачергових виборів до Верховної Ради та прийняття виборчого кодексу. За словами її учасників, Зеленський запропонував провести вибори 21 липня, при цьому знизити прохідний бар'єр для партій до 3% і скасувати вибори по мажоритарних округах. Після цієї зустрічі на сайті президента з'явився указ про припинення повноважень Верховної Ради та призначення виборів. Главі парламенту Парубію Зеленський направив лист із проханням про проведення позачергового пленарного засідання, до порядку денного якого він запропонував включити голосування щодо законів про вибори народних депутатів і про державні закупівлі.
  • На офіційному сайті президента Зеленського з'явилися укази про призначення чиновників його адміністрації і начальника Генерального штабу. Главою адміністрації президента став юрист Богдан, який вів справи олігарха Коломойського та брав участь як адвокат на процесі глави партії УКРОП Корбана. Серед заступників Богдана та радників президента – більшість із команди, що привела Зеленського до перемоги на виборах, у тому числі, члени студії "Квартал 95". Начальником Генштабу призначено генерала Хомчака, який під час Іловайскої трагедії, за твердженням журналіста Шапошникова, утік з поля бою.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що зниження тарифів на житлово-комунальні послуги може спричинити за собою "серйозну кризу" в зв'язку з "розірванням наших міжнародних договорів". Він стверджує, що зобов'язання щодо підвищення ціни на газ були взяті не ним і його урядом, а ще 2008 року.
  • Компанія олігарха Ахметова СКМ продає своє телекомунікаційний підрозділ – оператора фіксованого зв'язку Vega оператору мобільного зв'язку МТС, який діє в Україні під брендом Vodafone. Vega обслуговує 450 тис. абонентів фіксованого зв'язку та 150 тис. користувачів Інтернет.
  • Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) не бачить можливості запуску 1 липня оптового ринку електроенергії, на відміну від чиновників НКРЕКП, які стверджують, що ринок запрацює в терміни, заплановані раніше.
  • До Києва прибула місія МВФ для контролю виконання Україною вимог Фонду, які є умовою для отримання наступного траншу кредиту stand-by на суму $1,3 млрд.
  • Мінфін на аукціоні у вівторок знизив прибутковість за короткостроковими ОВДП у гривні з 19,5% до 18,5%. За повідомленням міністерства, із початку року шляхом розміщення облігацій до бюджету вдалося залучити 147 млрд грн, що дозволило його профінансувати в запланованих обсягах. Понад чверть розміщених ОВДП купили нерезиденти - на суму в 39,7 млрд грн.
  • Тенденцію ринку вівторка, як завжди, визначили іноземні інвестфонди, які конвертували валюту для купівлі гривневих ОВДП, розміщених Мінфіном: 26,11 ₴/$ (-0,09 грн), 29,14 ₴/€ (-0,12 грн), 4,05 ₴/10 руб (-0,02 грн). За оцінкою учасників торгів, Нацбанк купив в анонімному режимі через систему Matching $20 млн, решту валюту скупили великі імпортери.
Війна
  • На Донбасі минулої доби зафіксовано зниження напруженості, проте на приморській ділянці фронту – у Водяному, Гнутовому, Павлополі – обстріли не припиняються ні на день. Також під під снайперський вогонь та обстріли зі станкових гранатометів і кулеметів потрапили захисники селища Шуми під Горлівкою. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу 3 українських військовослужбовців дістали поранень.
Україна та світ
  • За результатами телефонних переговорів лідерів Франції, Німеччини та Росії прес-служба французького президента заявила, що президент Макрон і канцлер Меркель готові докласти всіх зусиль для реалізації мінських домовленостей щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.
  • Укртранснафта відновила транзит російської нафти до Європи нафтопроводом "Дружба". 23 квітня Білорусь припинила прокачування нафти нафтопроводом через її забруднення хлорорганічними компонентами.
Тренди
  • Новий глава Адміністрації президента Богдан припускає проведення загальноукраїнського референдуму з питання мирних переговорів із Росією. Він заявив, що команда президента змушена шукати компроміси, проте не має наміру повністю визначати свою позицію перед переговорами, а також ухвалювати рішення, які можуть розколоти суспільство.

No comments:

Post a Comment