May 20, 2019

19.05.2019: Марчук пішов з поста глави української делегації на переговорах у Мінську

Марчук пішов з поста глави української делегації на переговорах у Мінську
Марчук пішов з поста глави української делегації на переговорах у Мінську

  • Марчук пішов з поста глави української делегації на переговорах у Мінську.
  • Відбулася репетиція інавгурації.
  • До України повернувся один з одіозних чиновників режиму Януковича – Портнов.
  • Родичі Героїв Небесної Сотні протестують проти будівництва Меморіалу.

В Україні

  • Біля будівлі Верховної Ради та Маріїнського палацу відбулася репетиція інавгурації президента Зеленського.
  • Чинний президент Порошенко звільнив уповноваженого з прав дитини, главу своєї адміністрації і ще одного його заступника, а також голову РНБО Турчинова. Він також присвоїв ранг посла ще одному депутату – Логвинському від Народного фронту. Дипломатичний ранг, згідно із законом, може бути присвоєний лише дипломатичним службовцям, депутат не має права бути послом – це прямо заборонено законом.
    Порошенко звернувся до громадян України в останній раз із приводу складення повноважень і побажав Зеленському успішного президентства. Головним підсумком своєї діяльності він назвав збереження України та демократичних цінностей, а також похорон проекту "Новоросія".
  • Зеленський у День пам'яті жертв політичних репресій заявив про намір домогтися повернення додому з Росії українських політв'язнів. Він також хоче, щоб у майбутньому в Україні не було переслідувань за політичними мотивами.
  • Кабінет міністрів оскаржив в апеляційному суді скасування націоналізації Приватбанку. Таким чином, до оголошення результатів апеляції рішення суду першої інстанції вважається таким, що не набуло чинності. До ЗМІ потрапив в  тексті рішення, в якому йдеться про те, що висновок НБУ про брак капіталу не був підтверджений іншою експертизою, а чиновники регулятора квапили націоналізацію. Крім того, суд установив, що на колишніх головних акціонерів банку чинився політичний тиск, а сама націоналізація була, по суті, конфіскацією акцій у приватних осіб. Чиновники НБУ також мають намір оскаржити рішення судів на користь колишніх співвласників Коломойського та Боголюбова.
  • Члени сімей героїв Небесної Сотні провели пікет на місці робіт із реконструкції нижньої частини вулиці Інститутської. Вони стверджують, що в разі проведення будівельних робіт завершити слідчі дії буде неможливо. Родичі також заявили, що 2014 року місцевості був наданий статус історичної пам'ятки, що захищає її від "реконструкції". Крім того, вони закликали внести зміни до проекту меморіалу. Керівництво музею Небесної сотні назвало знесення паркану "погромом" і заявило, що "протиставлення меморіалу слідству – помилкове, спекулятивне і комусь вигідне". За їхніми словами, проект було затверджено рік тому, і ніхто не протестував проти нього.
  • За відомостями ЗМІ, до України повернувся колишній глава адміністрації президента Януковича – Портнов. За заявою генпрокурора Луценка, кримінальну справу проти Портнова закрито через відсутність доказів. Портнов заявив, що у Зеленського є всі підстави для розпуску Верховної Ради. Він має намір розслідувати злочини режиму Порошенка та притягнути його до відповідальності.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, на Донбасі внаслідок обстрілу дістав поранення український військовослужбовець. Українські війська було обстріляно зі стрілецької зброї і гранатометів на приморській ділянці фронту – у Гнутовому, Павлополі, Лебединському, Водяному, у Бойківському (Тельманівському) районі – у Старогнатівці й Чермалику, на околицях Донецька – у Красногорівці й Мар'їнці, у промзоні Авдіївки. Зіткнення відбулися в Новгородському на околиці Торецька, на Світлодарському виступі – у Троїцькому та Новогригорівці, а також у Золотому, поблизу невідкритого контрольного пункту в'їзду-виїзду на окуповану територію, де окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів.
  • Колишній глава СБУ Марчук заявив про відставку з поста голови української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську. За його словами, він брав участь у переговорах протягом 4 років на волонтерських засадах.

Україна та світ

  • Посол США Йованович, яка завершує роботу в Києві, підвела підсумки своєї діяльності та заявила, що за останні 5 років в країні проведено безліч реформ, деякі з яких реалізовуватимуться протягом кількох наступних років – пенсійна, медична, освітня.
  • Генеральний секретар ООН Гутерреш у листі президенту Зеленському висловив схвалення його ініціативами щодо врегулювання на Донбасі та запевнив у підтримці ООН територіальної цілісності та суверенітету України.

No comments:

Post a Comment