May 08, 2019

07.05.2019: Головою Вищого антикорупційного суду призначено суддю Танасевич

Головою Вищого антикорупційного суду призначено молоду суддю Танасевич
Головою Вищого антикорупційного суду призначено суддю Танасевич

  • Головою Вищого антикорупційного суду призначено молоду суддю Танасевич.
  • Порошенко призначив 75 суддів Верховного суду, члена НКРЗІ та главу Нацгвардії.
  • Зеленський передав свою частку у "Студії Квартал-95" партнерам із гарантією повернення за 5 років.
  • Коломойський планує повернутися до України після інавгурації Зеленського.

В Україні

  • Новообраний президент Зеленський передав свій бізнес – частку у компанії "Студія Квартал 95" в управління своїм бізнес-партнерам із гарантією повернення за 5 років, при цьому він отримуватиме доходи від діяльності студії протягом усього президентського терміну.
  • Президент Порошенко ввів у дію рішення РНБО про зміцнення обороноздатності України, згідно з яким створюється міжвідомча робоча група з підготовки пропозицій щодо зміцнення обороноздатності держави. Її очолить заступник секретаря Ради Кривонос.
    Звільненого голову Нацради з телебачення та радіомовлення – фігуранта безлічі корупційних скандалів Артеменка – Порошенко призначив членом комісії з регулювання у сфері інформатизації та зв'язку (НКРЗІ).
    Порошенко звільнив командувача Нацгвардії Аллерова, який подав заяву про відставку "за сімейними обставинами", і призначив виконувачем обов'язків командувача його заступника Балана. Призначення на посаду та звільнення командувача НГУ відбувається за поданням міністра внутрішніх справ.
    Крім того Порошенко призначив 75 суддів Верховного суду та висловив надію, що Зеленський і його команда не втручатимуться до діяльності судової системи. Серед призначених Порошенком суддів – 44 кандидати, які не пройшли перевірку комісії доброчесності.
  • Із другої спроби судді Вищого антикорупційного суду обрали свого голову. Нею стала молода суддя Печенізького районного суду Харківської області Танасевич. В антикорупційних активістів не було сумнівів з приводу її доброчесності у процесі відбору. Танасевич і її чоловік задекларували кілька десятків земельних ділянок і квартиру в Харкові площею менше 60 м2. Суддя володіє недорогою малолітражною автівкою Peugeot-107 і, згідно з декларацією, не має готівки.
    Судді ухвалили рішення про початок роботи суду 5 вересня 2019 р.
  • Міністерство інфраструктури пропонує відновити з 2022 р. техогляд приватних автомобілів, що був скасований у 2011 р.
  • Сторінка соцмережі Facebook UkraineNow, контрольована чиновниками Кабміну, поширила, на підставі даних Держстату, інформацію про зростання середньої зарплати в 2018 р. до $385 – практично до рівня 2013 р., коли вона становила $394.
  • Мінфін має намір скоротити держборг України до 49% ВВП до кінця 2020 р. За повідомленням чиновників, у квітні рівень держборгу щодо ВВП знизився до 59%.
  • Апеляційний адмінсуд Києва скасував вимогу Офісу великих платників податків Держфіскальной служби до компанії МАУ олігарха Коломойського про виплату 60 млн грн податків і зборів.
  • Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Супрун подала позов до суду про захист честі, гідності та ділової репутації проти журналіста каналу "1+1" Дубинського, який звинуватив її у відмиванні бюджетних коштів під виглядом реформ. Дубинський заявив, що прийде до суду та надасть інформацію про зловживання Супрун і підконтрольних їй компаніях.
  • Агентство Інтерфакс-Україна розповсюдило інформацію про звіт компанії JP Morgan щодо стану ринків країн Європи, що розвиваються, в якому висловлено сумнів з приводу отримання Україною траншу кредиту від МВФ. Причиною названо популістські дії уряду та небажання Верховної Ради прийняти закон про кримінальне переслідування за незаконне збагачення замість закону, шо був скасований Конституційним судом.
  • Нацбанк підвищив щомісячний ліміт на репатріацію дивідендів з €7 млн ​​до €12 млн. Це вже друге збільшення ліміту з початку року – у лютому його було підвищено з $7 млн ​​до €7 млн. Чиновники регулятора вважають, що таке збільшення не стане критичним для збереження фінансової стабільності та сприятиме покращенню інвестиційного клімату в Україні.
  • На зміцнення гривні вплинули масові продажі валюти нерезидентами для викупу ОВДП, розміщених Мінфіном: 26,34 ₴/$ (-0,16 грн), 29,46 ₴/€ (-0,21 грн), 4,04 ₴/10 руб (-0,02 грн).  Нацбанку вдалося купити в анонімному режимі через систему Matching не менше $20 млн, хоча попит на валюту з боку імпортерів і банків досить великий – курсова різниця гривня-долар у касах становить 15 коп. і більше, порівняно з міжбанком, що дозволяє банкам отримувати хороший заробіток на продажу валюти.

Війна

  • На фронті ситуація знову різко загострилася. Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів, ствольної артилерії, танків, протитанкових ракетних комплексів. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися всією лінії фронту. Безперервні бої ідуть на приморській ділянці фронту – у Лебединському, Гнутовому, Водяному, Павлополі, у Волноваському районі – у Богданівці, Новоселівці Другій і Старогнатівці, в околицях КПВВ "Новотроїцьке", на околицях Донецька – у Мар'їнці, Невельському, у промзоні Авдіївки, на північ від Горлівки – у Південному (Чигирях). Потужні артобстріли накрили захисників Попасної, Новозванівки, Катеринівки та Золотого. Станицю Луганську обстріляно зі стрілецької зброї. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій та обстрілів загинули 2 українських військовослужбовців, ще 3 – поранені.

Україна та світ

  • Українські представники увійшли до складу двох комісій ООН – з народонаселення та наркотичних засобів, де вони працюватимуть з 2020 по 2023-2024 рр.
  • Рада Європи запустив другий етап програми Східного партнерства – "Партнерство для ефективного управління” для держав колишнього СРСР: Молдови, Азербайджану, Білорусі, Грузії та України. В Україні програма передбачає посилення заходів боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму.
  • Туреччина відмовилася від застосування обмежувальних заходів (тарифної квоти) до металопродукції з України після завершення розслідування.

Тренди

  • Журналісти Bihus.info опублікували другу частину інтерв'ю з олігархом Коломойським, в якому він заявив, що лідер "Батьківщини" Тимошенко зверталася до нього за підтримкою на президентських виборах, однак він відмовив, а після першого туру виборів контактів у нього з Тимошенко не було. На думку олігарха, в уряді має залишитися єдиний міністр, що довів свою ефективність та успішність – Аваков, який є "фактором стабільності в країні". Коломойський стверджує, що компромату на новообраного президента Зеленського немає ні в нього, ні в когось іншого та має намір повернутися до України після інавгурації.

No comments:

Post a Comment