May 07, 2019

06.05.2019: Порошенко призначив новим командувачем ООС генерала Сирского

Порошенко призначив новим командувачем ООС генерала Сирского
Порошенко призначив новим командувачем ООС генерала Сирского

  • Порошенко призначив новим командувачем ООС генерала Сирского.
  • Посла США Йованович відкликають з України.
  • Нафтогаз подав скаргу до Єврокомісії на неконкурентні дії Газпрому.
  • Аласанія так і не звільнений з посади голови НГТУ.

В Україні

  • Команда новообраного президента Зеленського заявила, що не є організатором мітингу під Верховною Радою 14 травня, який збирається з метою впливу на депутатів для прийняття ними рішення про призначення дати інавгурації.
  • Печерський суд відмовився зняти арешт з майна компаній олігарха Коломойського, що перебувають у заставі у націоналізованого Приватбанку. Це рішення не дозволяє НБУ задовольнити претензії до власників за рахунок реалізації майна, що перебуває в іпотеці.
  • Генпрокурор Луценко не вбачає підстав для відставки, однак готовий покинути пост у разі висловлення недовіри йому Верховною Радою.
  • Глава Національної громадської телекомпанії Аласанія не покинув свій пост 6 травня на підставі рішення, прийнятого наглядовою радою. Він пішов у відпустку, що робить звільнення неможливим. Наразі суд розглядає позов про визнання рішення спостережної ради недійсним.
  • Міністерство економічного розвитку повідомило про зростання ВВП у першому кварталі на 2,2%. Нацбанк у квітневому інфляційному звіті констатував зниження співвідношення держборгу України до ВВП до 59%. Прямі іноземні інвестиції становили $0,8 млрд, 60% з яких надійшли до реального сектору економіки – до видобувної промисловості та виробництва скла. Міжнародні резерви України в квітні скоротилися на 0,5% – до $20,5 млрд у зв'язку із великими виплатами з погашення державного боргу.
  • Перед черговим аукціоном з розміщення ОВДП, які Мінфін проводить по вівторках, іноземні спекулянти активно продавали валюту. Скупка валюти іноземними інвесторами під виведення дивідендів практично не вплинула на настрій ринку: 26,50 ₴/$ (+0,02 грн), 29,67 ₴/€ (+0,13 грн), 4,06 ₴/10 руб (-0,04 грн). За оцінками учасників торгів, Нацбанк купив в анонімному режимі через систему Matching більше $20 млн.

Війна

  • Не припиняються бої на приморській ділянці фронту – перестрілки сталися в Лебединському, Талаківці, Гнутовому та Павлополі. Зіткнення відбулися в Волноваському районі – у Гранітному та Богданівці, а також в околицях Донецька та Авдіївки, на Світлодарському виступі – у Троїцькому та Новозванівці в околицях Попасної. За офіційним зведенні штабу операції об'єднаних сил, унаслідок нічного обстрілу зазнав поранення український військовослужбовець.
  • Місія ОБСЄ зафіксувала на окупованій території поблизу лінії фронту в Луганській області десятки одиниць важкої бойової техніки, у тому числі – установки залпового вогню "Град", танки, гаубиці, САУ, ЗРК.
  • Чинний президент Порошенко відвідав зону бойових дій і замінив командувача операцією об'єднаних сил "у зв'язку із ротацією". На місце генерала Наєва він призначив генерала Сирського, учасника боїв у Дебальцевому, який займав посаду начальника Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ. Радник новообраного президента Зеленського з питань безпеки та оборони Апаршин заявив, що Сирский – гідна людина та професійний генерал, проте незрозуміло, чому таке призначення відбулося саме зараз. Низка експертів вважають, що звільнення Наєв – спроба Порошенка приховати схеми контрабанди лінією фронту, які були під контролем попереднього командувача.

Україна та світ

  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко повідомив про подання скарги до Єврокомісії на антиконкурентні дії Газпрому на ринку транзиту газу.
  • За відомостями ЗМІ, посол США Йованович завершує свою діяльність в Україні та буде відкликана до Вашингтона 20 травня, хоча мала працювати на цій посаді до липня. Держдепартамент США відзначив, що зміна посла узгоджена із передаванням влади новому президенту.
  • Заступник міністра енергетики Польщі Тошібовській стверджує, що державні та приватні підприємства не купували й не купують вугілля, видобуте на окупованій території Донбасу. За його словами, вугілля з Донбасу йде транзитом Польщею до Німеччини.

No comments:

Post a Comment