May 03, 2019

02.05.2019: Результати виборів опубліковано офіційно

Результати виборів опубліковано офіційно
Результати виборів опубліковано офіційно

  • Результати виборів опубліковано офіційно.
  • Бразильського бойовика Лусваргі засуджено на 13 років за участь у війні на Донбасі.
  • Коломойський назвав війну на Донбасі "внутрішнім громадянським конфліктом".

В Україні

  • Газета "Урядовий кур'єр" опублікувала офіційні результати виборів.
  • Із 1 травня в Україні знижено ціну на газ для населення – з 8550 грн/1000 м3 до 8247 грн/1000м3, тобто на 3,5%. Ціни на газ на світових ринках з січня знизилися більш ніж на 30%.
  • Глава Нафтогазу Коболєв стверджує, що Газпром не встигне добудувати "потоки" до спливання терміну дії контракту на транзит газу українською газотранспортною системою, буде змушений сісти за стіл переговорів і не зможе перекрити газ Україні, як було на початку 2009 р. На випадок подібного сценарію Нафтогаз уже закачав до сховищ додатково 3 млрд м3 газу. Коболєв також стверджує, що реверс газу з Європи насправді реальний, з перекачуванням трубами, оскільки Газпром не дозволяє доступ до супровідної документації на партії газу, що, врешті-решт, не дає можливості об'єднати газові ринки України та ЄС.
  • Суд за клопотанням Генпрокуратури відпустив ще одного підозрюваного в замовленні вбивства активістки Гандзюк під домашній арешт.
  • Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області визнав винним бразильського бойовика Лусваргі в участі в незаконних збройних формуваннях і діяльності терористичної організації у бойових діях проти українських військ, засудивши його до 13 років позбавлення волі із конфіскацією майна.
  • Згідно зі звітом Мінфіну, за перші 4 місяці держбюджет зведено з дефіцитом у 26,2 млрд грн, що більш ніж на чверть гірше, ніж минулого року.
  • Згідно зі звітом Приватбанку, його кредитний портфель на кінець 2018 р. зріс зі 185,6 млрд грн до 212,8 млрд грн на кінець 2017 р., із них 87% – знецінені кредити.
  • Курс долара після тривалих вихідних незначно зріс за незначного обсягу торгів – за оцінками банкірів, він становив усього $50 млн: 26,56 ₴/$ (+0,06 грн), 29,78 ₴/€ (+0,28 грн), 4,11 ₴/10 руб (+0,01 грн). За даними НБУ, регулятору вдалося поповнити золотовалютні резерви у квітні шляхом покупки на міжбанківському ринку майже на $300 млн, а з початку року – на $ 925 млн.

Війна

  • Обстановка на Донбасі залишається вкрай напруженою – бойові дії йдуть на приморській ділянці фронту – в Широкиному, Лебединському, Гнутовому, Піщовику, Павлополі поблизу КПВВ "Новотроїцьке" – у Березові, на околицях Донецька та Авдіївки, а також на Світлодарському виступі – у Луганському та Новолуганському та у Попаснянському районі Луганської області – у Новозванівці. Окупанти повсюдно застосовують міномети та ведуть розвідку прифронтових територій. Унаслідок обстрілів поранено 3 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Заступник постійного представника РФ при ОБСЄ Балакін стверджує, що новий український закон про мову "зачіпає права не тільки російськомовних українців, а й багатьох національних меншин".

Тренди

  • Олігарх Коломойський дав інтерв'ю журналістам "Bihus.info". Він заявив, що дії колишнього президента Януковича довели країну до революції, а революція – "це завжди погано", і в країні почалася "внутрішня війна". Він також заявив, що не "звертатиметься до президента Зеленського", а Порошенко програв тому, що не зміг захопити телеканал 1 + 1 і порушив негласні домовленості, відкривши проти сина Авакова "справу рюкзаків", що й стало причиною негласної підтримки Зеленського міністром внутрішніх справ. Однак "фан-клуб" Авакова та Коломойського "вболівав" не тільки за Зеленського, але й за Тимошенко – проти Порошенка. Олігарх стверджує, що за націоналізації Приватбанку він не давав жодних зобов'язань, а лише листом повідомив, що “колишні власники не в змозі більше утримувати банк". Однак лист не мав на увазі "агресивного піару проти колишніх власників" і замовного аудиту, який визначив, що 97% кредитів видано пов'язаним особам. Коломойський заявив, що, згідно з рішеннями судів, які тривають з 2017 р., було прийнято рішення про скасування договору купівлі-продажу акцій банку, визнано незаконним рішення НБУ про перелік пов'язаних осіб і скасовано його особисту поруку за кредитами рефінансування, виданих Приватбанку.

No comments:

Post a Comment