April 27, 2019

26.04.2019: ЦВК оголосить результати виборів 30 квітня

ЦВК оголосить результати виборів 30 квітня
ЦВК оголосить результати виборів 30 квітня

  • ЦВК оголосить результати виборів 30 квітня.
  • Коломойський подав ще 5 позовів проти НБУ та Приватбанку.
  • На Донбасі – знову загострення бойових дій.

В Україні

  • Центральна виборча комісія планує оголосити результати виборів 30 квітня. Новообраний президент Зеленський повідомив, що збирається провести вихідні у Туреччині.
  • Міністр освіти Гриневич анонсувала введення з 2021 року до програми зовнішнього незалежного оцінювання випускників шкіл обов'язкового тесту з математики.
  • Голова громадської організації "Офіцерський корпус" Рубан, якого звинувачували в підготовці терактів і державного перевороту, випущений з-під варти за рішенням суду та виїхав за межі України.
  • Акції компанії Ferrexpo олігарха Жеваго, які котируються на Лондонській фондовій біржі, різко впали у ціні після відмови аудиторської компанії Deloitte від співпраці через підозру у відмиванні коштів.
  • Олігарх Коломойський подав до господарського суду Києва ще 5 позовів проти націоналізованого Приватбанку та керівництва Нацбанку, в яких оскаржуються рішення регулятора за 5 кредитними договорами та його особисту поруку за ними.
  • Активність на торгах перед довгими вихідними була вкрай низькою, експортери скоротили продаж валюти до мінімуму після отримання відшкодування ПДВ, проте покупці закрили основні обсяги вже у четвер. Тому на окремих угодах гривня зміцнилася на 13-15 коп. щодо долара: 26,49 ₴/$ (-0,13 грн), 29,49 ₴/€ (-0,11 грн), 4,09 ₴/10 руб (-0,01 грн). Наступного торгового дня, 2 травня, банкіри очікують продажу великих обсягів валюти та зміцнення гривні.
    Нацбанк збільшив розмір планових покупок валюти на міжбанку у ІІ-ІІІ кварталах до $20 млн у день для забезпечення виплат з обслуговування зовнішнього боргу.

Війна

  • Обстановка на Донбасі різко загострилася, окупанти все частіше обстрілюють позиції українських військ із мінометів, обстріли стали інтенсивнішими. Бойові дії розгорнулися на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Павлополі, Гнутовому, Чермалику, в околицях Донецька – у Мар'їнці, Опитному, Пісках, в Авдіївці та Новоселівці Другій поблизу траси Донецьк-Костянтинівка, на Світлодарському виступі – в Луганському та Світлодарську. Не припиняються обстріли Кримського. У Станиці Луганській окупанти обстріляли українські позиції із великокаліберного кулемета – такі обстріли покликані зірвати розведення військ у цьому районі, узгоджене в Мінську. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, у результаті бойових дій поранені 2 українських військовослужбовців, а внаслідок нічного обстрілу дістав поранення житель Чермалику.
  • Безпілотник ОБСЄ зафіксував під Луганськом поза місцями зберігання понад 50 танків, а також десятки одиниць іншої важкої техніки – САУ, ЗРК ППО, РСЗВ "Град" і важку артилерію.
  • На шахті "Східкарбон" в Юр'ївці під Луганськом на окупованій території у результаті вибуху метану загинули, щонайменше, 6 гірників. Шахту було зупинено в 2014 р., проте знову запущено в 2018 р.

Україна та світ

  • МЗС України працює над посиленням міжнародного характеру санкції тиску на Росію у зв'язку з роздачею нею паспортів жителям окупованого Донбасу.
    Спікер штабу Зеленського Разумков заявив, що рецепту закінчення війни “вже завтра” немає ні в кого, але є розуміння кроків, які має зробити Україна для досягнення миру. Мир на умовах Росії неприйнятний для українських патріотів. Роздача паспортів, за твердженням Разумкова, є визнанням Росії своєї участі в агресії у східній Україні.
  • Росія скасувала економічні санкції щодо колишнього мера Києва Черновецького та його сина. Зі списку санкцій також виключено колишнього директора "Нового каналу" Локотка.
  • Після припинення постачання пального з Білорусі та анонсованого російською владою ембарго на постачання нафти й нафтопродуктів до України, ціни на бензин і дизельне пальне на АЗС за 2 дня піднялися на 0,5-1,0 грн за літр.
    У Білорусі відбулися переговори операторів нафтопроводу "Дружба", на яких Росія взяла на себе зобов'язання відновити постачання якісної нафти з 3 травня, що дозволить запустити білоруські НПЗ і відновити прокачування до Європи.
  • Політв'язень Шумков, засуджений російським судом за участь у "Правом секторі", заявив про побиття співробітниками слідчого ізолятора та колонії. Також російські ЗМІ опублікували інформацію про факти жорстокого поводження з політв'язням Сенцовим, хоча офіційна російська влада стверджує, що сліди насильства на тілі Сенцова мають "альтернативне походження".
  • Німеччина та Австрія – останні серед країн ЄС, які припинили випуск банкнот номіналом 500 євро. За твердженням експертів, банкноти саме цього номіналу найчастіше використовують у схемах відмивання грошей і фінансування тероризму.

No comments:

Post a Comment