April 23, 2019

22.04.2019: Зеленський переміг в усіх регіонах, крім Львівської області

Зеленський переміг в усіх регіонах, крім Львівської області
Зеленський переміг в усіх регіонах, крім Львівської області

  • ЦВК практично завершила підрахунок голосів – переміг Зеленський.
  • Гройсман збирається йти на вибори у складі нової політичної сили.
  • Уряд і Нафтогаз узгодили зниження ціни на газ для населення з 1 травня.
  • Біля президентської адміністрації відбувся мітинг прихильників Порошенка.

В Україні

  • Центральній виборчій комісії залишилося підрахувати лише 0,15% електронних протоколів. Зеленський отримав підтримку більше 73% виборців, чинний президент Порошенко – лише 24,5%. Порошенко отримав більшість голосів у закордонному виборчому окрузі, Львівської області та на передовій, в інших округах впевнено переміг Зеленський. Біля президентської адміністрації Порошенко зібрав мітинг своїх прихильників, яким подякував за підтримку та пообіцяв, що "повернеться на Банкову після наступних виборів". Слід зазначити, що протягом 5 попередніх років площа перед Адміністрацією президента була перекрита парканом, кордоном поліції і Національної гвардії.
    Зеленського вже привітали голови більшості західних держав, керівництво Євросоюзу сподівається на швидку зустріч і плідну співпрацю. Зеленського привітав і колишній президент Янукович, однак команда заявила, що не потребує цих привітань. Глава "Батьківщини" Тимошенко назвала перемогу Зеленського "шансом для України". Прем'єр-міністр РФ Медведєв вважає, що вибори в Україні відбулися та висловив надію на відродження економічної співпраці. У той самий час прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що Путін вважає привітання Зеленському передчасними.
  • Порошенко підписав закон про кримінальні проступки, який передбачає покарання за дію або бездіяльність чиновників у вигляді штрафу в розмірі до 51 тис. грн або інше покарання, не пов'язане із позбавленням волі.
  • Після поразки Порошенка подали у відставку керівники Львівської і Миколаївської облдержадміністрацій.
  • Глава Верховної Ради Парубій заявив, що знає про плани нового президента щодо розпуску парламенту та попередив, що вони не матимуть жодної перспективи. За повідомленнями ЗМІ, Парубій має намір призначити інавгурацію на 28 травня для того, щоб новий президент не встиг розпустити Верховну Раду.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що покидає команду чинного президента та збирається йти на парламентські вибори у складі нової політичної сили.
  • Команда Зеленського заявила, що розробляє 8 першочергових законопроектів для внесення до Верховної Ради, в тому числі про зняття депутатської і президентської недоторканності, про відкликання депутатів та про імпічмент президента. Глава Верховної Ради Парубій заявив, що парламент готовий вже в четвер ухвалити закон про імпічмент.
  • Нафтогаз та уряд погодили нову формулу регульованої ціни на газ для населення, яка дозволить не тільки не піднімати з 1 травня ціну на 15%, як передбачено меморандумом з МВФ, а навіть трохи її знизити. Слід зазначити, що ціни на газ на міжнародних майданчиках із зими знизилися більш ніж на 30%.
  • Держприкордонслужба поки не дає дозвіл на в'їзд Главі Руху нових сил Саакашвілі, однак він упевнений, що після уходу Порошенка йому дозволять повернутися до країни та відновлять громадянство.
  • Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов УПЦ МП, що дозволяє їй не виконувати наказ Міністерства культури про перейменування в підрозділ РПЦ, оскільки, на думку суддів, рішення чиновників "може призвести до невиправданого втручання держави до справ церкви".
    Цей самий суд відклав розгляд апеляції НБУ за рішенням про скасування результатів перевірки регулятором Приватбанку в жовтні 2016 р., яке послужило підставою для націоналізації.
  • Генпрокуратура викликає для вручення підозр колишніх главу президентської адміністрації Ложкіна, його заступника Філатова та екс-керівника НБУ Гонтареву. Гонтарева заявила, що для вручення підозри прокурори мусять приїхати до Лондона, де вона зараз мешкає.
  • Новообраний президент Зеленський заявив, що не збирається міняти главу НБУ Смолія, оскільки його обрано на 7 років, а підстав для його звільнення немає.
  • Після вихідного дня у США та Європі більшість угод було перенесено на понеділок, тому на торгах відчувався надлишок долара. Крім того, іноземні спекулянти активно конвертували валюту для участі в аукціоні із розміщення гривневих ОВДП, який Мінфін проведе у вівторок. Ці фактори привели до зміцнення гривні, незважаючи на активний викуп надлишків валюти Нацбанком: 26,78 ₴/$ (-0,08 грн), 30,12 ₴/€ (-0,09 грн), 4,20 ₴/10 руб. За оцінками банкірів, у понеділок регулятор придбав в анонімному режимі через систему Matching близько $15 млн. Ринок був готовий до перемоги Зеленського, тому практично не відреагував на результати другого туру виборів. Крім того, експерти зазначили, що рішення судів щодо Приватбанку практично не позначилося на настроях учасників ринку.
Війна
  • Після кількох відносно спокійних днів на фронті знову розгорілися бої на приморській ділянці фронту – у Гнутовому та Павлополі, а також на околицях Донецька – у Мар'їнці, Опитному та Авдіївці. У Луганській області тривають бої у Попаснянському районі – у Катеринівці, Новоолександрівці, Золотому та околицях райцентру. Окупанти знову застосовують міномети та ведуть снайперський вогонь. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 3 – поранені.

Україна та світ

  • Американська неурядова організація C4ADS зафіксувала понад 9 тис. випадків застосування Росією систем радіоелектронної боротьби у Чорноморському басейні та Тихому океані, які дезорієнтують приймачі сигналу геопозиционирования GPS у суден, що може призвести до міжнародних інцидентів і катастроф.
  • Міжнародні спостерігачі зазначили високий рівень організації другого туру президентських виборів в Україні.

No comments:

Post a Comment