April 22, 2019

21.04.2019: Зеленський переміг у другому турі виборів

Зеленський переміг у другому турі виборів
Зеленський переміг у другому турі виборів
  • Зеленський переміг у другому турі виборів.
  • Захід продовжить підтримку України за нового президента

В Україні

  • Відбувся другий тур президентських виборів в Україні. Явка становила 62% – трохи менше, ніж в першому турі, коли на дільниці прийшли майже 63,5%. Під час голосування стало зрозуміло, що Зеленський перемагає з величезним відривом, що й підтвердили результати трьох екзит-полів. На ранок 22 квітня, за результатами обробки 80% електронних протоколів, Зеленський отримав понад 73% підтримки, у той час як Порошенко – 24,5%. Центральна виборча комісія заявила, що процес оголошення результатів може затягнутися до 30 квітня через святкові дні.
    Соціологи підтвердили, що голосування за Зеленського багато в чому було протестним проти Порошенка. Однак ті, хто голосував за Зеленського, що не єдині в своїх перевагах і це може стати причиною розколу суспільства в недалекому майбутньому.
    Порошенко визнав свою поразку, проте заявив, що залишається у великій політиці.
    Зеленського з перемогою вже привітали лідери західних країн – першим був президент Польщі Дуда, за ним – президенти Франції Макрон, президент США Трамп і генеральний секретар НАТО Столтенберг Особистий дзвінок Трампа говорить про значення, яке надають США Україні. Країни Заходу заявили про необхідність продовження підтримки за нового президенту.

Київ

  • Мер Києва Кличко заявив, що нинішнього року киянам гарячу воду, , як у попередні роки, надовго не відключатимуть. 2018 року, після ультиматуму Нафтогазу, київська влада взяла на себе боргові зобов'язання "Київенерго", що належить олігарху Ахметову, після чого гаряче водопостачання було відновлено. Таким чином, Ахметову вдалося перевести всі борги на територіальну громаду Києва, не виконавши жодного з інвестиційних зобов'язань.

Війна

  • У день другого туру виборів обстановка на фронті була відносно спокійною. Позиції українських військ були обстріляні всього двічі – у Катеринівці в околицях Золотого та в Станиці Луганській. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Прес-секретар МЗС РФ заявила, що Україна після перемоги Зеленського на президентських виборах очікує перезавантаження. За ї словами, Україна потребує консолідації не на основі сили, а шляхом "вироблення загальнонаціональної порядку – щоб не довелося, як наразі, відключати від голосування мільйони власних громадян".
    Зеленський заявив, що продовжить переговори в Мінську у "нормандському форматі", але буде їх перезавантажувати, щоб, перш за все, припинити вогонь і повернути політв'язнів і військовополонених.

No comments:

Post a Comment