April 20, 2019

19.04.2019: На Олімпійському вперше в світі відбулися відкриті дебати між кандидатами в президенти

На Олімпійському вперше в світі відбулися відкриті дебати між кандидатами в президенти
На Олімпійському відбулися  дебати між кандидатами в президенти

  • На Олімпійському вперше в світі відбулися відкриті дебати між кандидатами в президенти.
  • Суд прийняв ще одне рішення на користь колишніх власників Приватбанку.

В Україні

  • На стадіоні "Олімпійському" відбулися відкриті дебати кандидатів у президенти Порошенко та Зеленським. Прихильники кандидатів були розділені поліцією, ті, хто проходили на стадіон, були піддані ретельній перевірці. Заходи щодо забезпечення безпеки виявилися ефективними – дебати відбулись без ексцесів.
    Протягом кількох днів перед дебатами на мобільні телефони українців дзвонив робот і голосом Порошенка закликав проголосувати за "європейський вибір" і чинного президента. Штаб Порошенка вдавав, що не має до цього обдзвону жодного відношення й не знає, звідки в його організаторів з'явився доступ до персональних даних українських громадян.
    На стадіоні були встановлені дві сцени, але на початку заходу Порошенко піднявся на сцену Зеленського й дебати відбувалися там. За оцінками більшості політичних експертів і користувачів соцмереж, Зеленський виглядав переконливіше, а Порошенко постійно зривався на крик і так і не відповів на жодне із запитань кандидата, лише постійно звинувачував його в некомпетентності та нездатності керувати країною. Головна теза Зеленського: Порошенко йому не опонент, а вирок його президентства з 2014 року, і завдання його та його команду – зламати стару систему, що прогнила.
    Після закінчення дебатів на "Олімпійському" Порошенко запропонував продовжити їх в студії Національної громадської телекомпанії, однак Зеленський там не з'явився.
    Із півночі 20 квітня розпочався "день тиші" перед виборами, коли заборонена агітація за кандидатів у президенти.
  • Окружний адмінсуд Києва скасував рішення НБУ від 2017 року, яке визначило список юридичних і фізичних осіб, що пов'язані з націоналізованим Приватбанком, після чого до них була застосована процедура "bail-in" – обмін грошей на акції банку із подальшим їх продажем Міністерству фінансів. Чиновники НБУ підкреслили, що ці дії дозволили визнати банк неплатоспроможним і вивести його з ринку, а на рішення суду буде подана апеляція. Постійний представник МВФ в Україні Люнгман заявив про підтримку націоналізації Приватбанку, оскільки "це був єдиний ефективний спосіб захистити вкладників банку – українських юридичних і фізичних осіб і стабільність фінансової системи".
    Головними вигодонабувачами рішення стали колишні співвласники банку олігархи Коломойський і Боголюбов – саме їм належала левова частка коштів, що були вилучені на користь держави.
  • Міністерство економічного розвитку заявило, що рішення російської влади про заборону поставок нафти та нафтопродуктів до України "було очікуваним", і найближчим часом буде проведена оцінка ризиків і вжито заходів щодо диверсифікації поставок пального. За оцінкою чиновників, сумарний оборот товарів, щодо яких Росія ввела ембарго, становить понад $4,3 млрд на рік.
  • Незважаючи на загострення політичних пристрастей в країні іта дебати між кандидатами в президенти, торги пройшли дуже спокійно, без істотних курсових коливань: 26,85 ₴/$ (+0,02 грн), 30,21 ₴/€ (+0,02 грн ), 4,20 ₴/10 руб (+0,01 грн). На поведінку учасників ринку вплинув і вихідний день у США та Європі, тому більшість угод було перенесено на понеділок.

Війна

  • Бої на приморській ділянці фронту не припиняються ні на день – у п'ятницю українські війська були обстріляні з мінометів у Павлополі, Водяному і Піщовику, перестрілка сталася в Лебединському. Також зіткнення тривали в околицях Донецька Авдіївки і Горлівці – в Опитному, Новоселівці Другій, Верхньоторецькому та Майорську. Під мінометний обстріл потрапили захисники Золотого. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.
Україна та світ

  • За словами прес-секретаря президента РФ Пєскова, Путін "бере до уваги" зусилля проросійського політика Медведчука зі звільнення громадян України, у тому числі військових моряків, що були захоплені в районі Керченської протоки, але "поки йде слідство і ступінь їх провини має встановити суд".

  • Держсекретар США Помпео заявив, що Росія "заплатить високу ціну, якщо спробує втрутитися до внутрішніх справ країни".

No comments:

Post a Comment