April 16, 2019

15.04.2019: Савченко та Рубана звільнено з-під варти


  • Савченко та Рубана звільнено з-під варти.
  • Підписано закон про банкрутство юридичних і фізичних осіб.
  • Порошенко нарешті звільнив Семочка.
  • МЕРТ проти подачі апеляції на рішення СОТ про обмеження транзиту через РФ.

В Україні

  • Президент Порошенко стверджує, що рішення про реприватизацію Приватбанку може стати ударом по співпраці з МВФ із подальшим ослабленням курсу гривні та економічною кризою. Крім того, президент вважає, що у колишнього міністра фінансів Данилюка, який працює в штабі Зеленського, є конфлікт інтересів, оскільки він брав безпосередню участь у приватизації банку.
    Порошенко підписав закон про банкрутство, незважаючи на те, що мав до нього низку зауважень. Закон визначає банкрутство як юридичних (корпоративне банкрутство), так і приватних осіб (відновлення платоспроможності фізичної особи). Для фізичних осіб ініціювати процедуру банкрутства може тільки боржник, у рамках процедури неможливо буде відібрати єдине житло (квартиру до 60 м
    2 або будинок до 120 м2), а також кошти на пенсійних рахунках чи у фондах соціального страхування.
  • Порошенко запропонував провести дебати на "Олімпійському" 19 квітня з 16 по 18 годину. Штаб Зеленського виступив категорично проти та наполягає на початку дебатів о 19:00. Спікер штабу Разумков підкреслив, що дебати відбуватимуться у п'ятницю, у робочий день, тому люди не зможуть прийти на стадіон, а закон визначає лише час проведення дебатів – з 19 до 22 год, а не їх місце. На думку деяких експертів, Центральна виборча комісія вільно трактує положення закону, назвавши ефір Національної громадської телекоомпанії єдиним місцем проведення дебатів.
    Зеленський звернувся до Порошенка з вимогою посадити вбивць активістки Гандзюк, звільнити із полону українських моряків і "припинити бігати по телеканалах".
    На президентському сайті нарешті з'явився указ про звільнення заступника начальника Служби зовнішньої розвідки Семочка.
  • Депутат Савченко та голова громадської організації "Офіцерський корпус" Рубан, яким були пред'явлені звинувачення в спробі державного перевороту та підготовці терактів, випущені з-під варти в залі суду через спливання терміну арешту.
  • Із 1 травня в Україні запрацює послуга з перенесення абонентських номерів між операторами мобільного зв'язку.
  • Із 1 липня в Україні набирає чинності закон про дозвіл будівництва у великих містах "перехоплюючих" парковок, які дозволять водію не заїжджати в центр, а залишити машину й пересісти на громадський транспорт.
  • Колишній депутат Крючков, якого підозрюють у махінаціях при продажі обленерго разом із бізнес-партнером Порошенка Кононенком і братами Суркісами, здався німецькій владі та екстрадований в Україну, де був заарештований детективами НАБУ. Президент Порошенко стверджує, що Крючков узгодив свої дії зі штабом його конкурента Зеленського, оскільки колишній депутат давав свідчення щодо причетності найближчого оточення президента до корупції.
  • Платіжна система Mastercard збільшила з 15 квітня ліміт платежів за безконтактними операціями без введення пін-коду зі 100 до 500 грн. Її головний конкурент VISA зробила такий крок уже давно та у квітні збирається підняти ліміт платежів без введення пін-коду із 500 до 1000 грн.
  • Авіакомпанія WizzAir збільшила плату з €17 до €30 за послугу пріоритетної посадки, яка дозволяє брати на борт літака два предмети ручної поклажі, у тому числі невелику валізу.
  • Кількість працівників сфери інформаційних технологій, що зареєстровані як ФОП, 2018 року зросла на 23%, порівняно з 2017 роком, і сягнула 154 тис. осіб.
  • Фонд гарантування вкладів фізосіб завершив виплати вкладникам та остаточно ліквідував банк "Даніель".
  • Агентство Standard & Poor's підтвердило суверенні довго- та короткотермінові кредитні рейтинги України за зобов'язаннями в національній та іноземній валюті на рівні В-/В.
  • Валютний ринок напередодні виборів поводиться вкрай нервово: 26,81 ₴/$ (+0,10 грн), 30,33 ₴/€ (+0,09 грн), 4,17 ₴/10 руб (+0,03 грн). Незважаючи на наближення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП у вівторок і супутні продажі валюти нерезидентами, а також великі надходження на рахунки аграріїв і металургів, покупці викуповують всю наявну валюту. Ситуація на валютному ринку в черговий раз показує, що його повністю контролюють кілька великих гравців, перш за все держава.

Війна

  • Позиції українських військ були обстріляні з мінометів у промзоні Авдіївки та на ділянці фронту між Авдіївкою й Горлівкою – у Новоселівці Другій, перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися на приморській ділянці – у Лебединському та Водяному, а також в околицях Донецька – в Опитному, Невельському та Станиці Луганській. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.

Україна та світ

  • Міністерство економічного розвитку вважає недоцільним подачу апеляції на рішення СОТ про обмеження транзиту українських товарів територією РФ до Середньої Азії, оскільки, за твердженням чиновників, це є ще одним підтвердженням наявності конфлікту між Україною та Росією.
  • Посол Франції в Україні Дюмон обурилася недоречним жартом політтехнолога Порошенка Березовця, який в ефірі пропрезидентська каналу "Прямий" заявив, що після візиту Зеленського згорів лише собор Нотр-Дам, а не президентський палац.

No comments:

Post a Comment