April 04, 2019

03.04.2019: Порошенко погодився на дебати із Зеленським на НСК "Олімпійський

Порошенко погодився на дебати із Зеленським на НСК "Олімпійський
Порошенко погодився на дебати із Зеленським на НСК "Олімпійський

  • Порошенко погодився на дебати із Зеленським на НСК "Олімпійський".
  • Нафтогаз знизив ціни на газ для населення з 1 квітня на 17 коп. за куб.
  • Опалювальний сезон в Києві закінчиться 6 квітня.

В Україні

  • Центральна виборча комісія підрахувала 100% електронних протоколів. У першому турі президентських виборів переміг шоумен Зеленський із результатом 30,24%. На другому місці – чинний президент Порошенко, якого підтримали 15,95% виборців. Розрив між кандидатами – майже 2,7 млн ​​голосів.
    Зеленський запропонував Порошенку провести дебати 19 квітня на стадіоні "Олімпійський" із попередніми умовами – проходження медичного огляду, а також вибаченням перед ним як кандидатом на найвищу посаду в країні. Штаб Порошенко спочатку категорично відмовився від пропозиції, однак серед ночі сам Порошенко підтвердив готовність до дебатів.
    Кандидат у президенти Тарута, який зняв свою кандидатуру перед виборами на користь лідера "Батьківщини" Тимошенко, закликав виборців проголосувати не за Зеленського, а проти Порошенка. Сам політик має намір голосувати за Зеленського.
    Нацполіція відкрила кримінальне провадження за фактом масових фальсифікацій на користь одного з кандидатів у Волноваському районі Донецької області.
  • Уряд наказав Нафтогазу знизити ціну на газ для населення з 1 квітня. Нафтогаз готовий знизити ціну з 8,55 до 8,38 грн/м3, тобто на 17 коп. (це лише 2%, незважаючи на зниження цін на європейському газовому хабі з початку року на 38%).
  • Кабмін заборонив будь-які нерегулярні польоти між РФ та Україною після скандалу з польотом до Москви лідера "Опозиційної платформи – За життя" Бойка разом з проросійським політиком, кумом президента Путіна Медведчуком.
  • Мінсоцполітики повідомило, що субсидію на комунальні послуги буде автоматично перепризначено пенсіонерам в травні за відсутності заборгованості на цей період. Одержувачі субсидій, що мали борги, але погасили їх, отримають субсидії у безготівковій формі, сумлінні платники – готівкою через Ощадбанк або через Пенсійний фонд через Укрпошту. Орендарям житла, внутрішньо переміщеним особам, сім'ям, які отримують субсидії на осіб, що фактично проживають в квартирі, у разі, якщо склад сім'ї змінився, а також сім'ям, що мають непрацюючих громадян, в яких відсутні доходи, потрібно буде повторно звернутися до органів соцзахисту із заявою та декларацією про доходи за III-IV квартали 2018 р.
  • Нафтогаз, Укртрансгаз і підприємство "Магістральні газопроводи України" підписали угоду про створення спільної робочої групи з "анбандлінгу" (поділу) газового монополіста з 5 європейськими операторами, що зацікавлені в участі в управлінні українською ГТС.
  • Синод УПЦ МП закликав Константинопольського патріарха Варфоломія відкликати Томос про надання автокефалії ПЦУ.
  • Конституційний суд підтвердив рішення Верховної Ради про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.
  • Нацрада з питань телебачення та радіомовлення має намір провести 4 квітня аукціон на право користування частотою, яка належала радіо "Вести". Холдинг "Вести" заявляє, що Нацрада не змогла підтвердити в суді право розпорядження цією частотою, і судовий розгляд ще триває.
  • Заступник глави НБУ Чурій повідомив, що регулятор планує скасувати ще низку обмежень на валютному ринку, які негативно впливають на бізнес-клімат. Серед них – обов'язковий продаж валюти, обмеження на репатріацію дивідендів і видачу кредитів у гривні для покупки валюти.
    Крім того, Нацбанк дозволив відкриття рахунків нерезидентам в українських банках, включаючи коррахунки банків-партнерів, міжнародним фінансовим організаціям, компаніям і приватним особам.
  • Мінфін розмістив коротко- та середньострокові ОВДП на загальну суму 6,77 млрд грн під надвисокі відсотки – від 19,5 до 18,25% річних. Валютні облігації розміщені на $122 млн від 6,5 до 7,25% річних, що значно нижче відсотків за єврооблігаціями, що розміщено Мінфіном на зовнішніх фінансових ринках.
  • Незважаючи на активний продаж валюти іноземцями під викуп ОВДП, курс гривні навіть знизився, оскільки попит на валюту був високим, а Нацбанк на торги не виходив: 27,08 ₴/$ (+0,11 грн), 30,45 ₴/€ (+0,24 грн), 4,16 ₴/10 руб (+0,04 грн). Аналітики інвестиційного банку Morgan Stanley прогнозують падіння курсу гривні до кінця року до 31,0 ₴/$.
Київ
  • Столична адміністрація прийняла рішення про припинення опалювального сезону з 6 квітня. Для лікувальних установ питання про відключення тепла вирішуватиметься в індивідуальному порядку.
Війна
  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Новолуганському на Світлодарській дузі, а також у Кримському у районі траси Р-66 "Бахмутка" у Луганській області. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися в Лебединському на приморській ділянці фронту, а також у районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк – Маріуполь та у Станиці Луганській. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат за минулу добу серед українських військовослужбовців не було.
Україна та світ
  • Литва та Польща планують підписати угоду про створення єдиної системи ППО на базі американських ЗРК "Патріот" дальнього радіусу дії, що розміщені на території Польщі.

No comments:

Post a Comment