April 03, 2019

02.04.2019: Зеленський запропонував провести дебати Медведчука з Коломойським


Зеленський запропонував провести дебати Медведчука з Коломойським
Зеленський запропонував провести дебати Медведчука з Коломойським
  • Зеленський запропонував провести дебати Медведчука з Коломойським.
  • Валютний ринок лихоманило весь день.
  • Підрахунок голосів у першому турі виборів практично завершено. Зеленський лідирує з величезним відривом.
  • Тимошенко відмовилася від оскарження результатів виборів.
  • Мангера знову не взяли під варту.

В Україні

  • Центральна виборча комісія завершує підведення підсумків голосування у першому турі президентських виборів. За результатами підрахунку понад 99% протоколів Зеленський набрав 30,22%, Порошенко – 15,95%, Тимошенко – 13,39%, Бойко – 11,97%, Гриценко – 6,91%, Смешко – 6,03%, Ляшко – 5,47%.
    До Національної поліції подано заяву членів територіальної виборчої комісії Мангушського району Донецької області, які заявили про завищення результатів "одного з кандидатів" в даних, що подані до ЦВК, у 9 разів.
    Лідер "Батьківщини" Тимошенко провела прес-брифінг, на якому повідомила про системні фальсифікації на користь чинного президента Порошенка. При цьому вона заявила, що не подаватиме позов до суду про перегляд результатів, "оскільки поважає вибір людей", а судова система, за її словами, повністю підконтрольна Порошенку. Тимошенко має намір зосередитися на парламентських виборах і закликала своїх прихильників не підтримувати жодного з кандидатів, які вийшли до другого туру. Таку саму позицію висловив і "Опозиційний блок", який висував своїм кандидатом депутата Вілкула.
    Глава партії "Самопоміч" Садовий оголосив, що його політична сила не об'єднуватиметься з "Громадянською позицією" та піде на парламентські вибори самостійно.
    Команда кандидата в президенти Зеленського заявила, що він зможе брати участь у дебатах з Порошенком тільки після того, як чинний президент вибачиться за образу – "маріонетку Коломойського" та запропонувала провести дебати між Коломойським і партнером президента Медведчуком.
    Держбюро розслідувань відкрило провадження проти співробітників Держприкордонслужби та Державіаслужби, які допустили виліт до Москви лідера партії "Опозиційна платформа – За життя" Бойка та голови політради партії, кума президента РФ Путіна Медведчука.
  • Суд у Херсоні відмовився взяти під варту голову облради Мангера, якого звинувачують у замовленні вбивства активістки Гандзюк, залишивши запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд і носіння браслета. Крім того, суд видалив із процесу адвоката сім'ї Гандзюк Закревську, яка заявила про стеження за нею, оскільки її процесуальний статус змінився – її визнано потерпілою.
  • Оболонський суд направив до Київського окружного апеляційного суду справу колишнього президента Януковича після виправлення у вироку всіх помилок і заяви про роз'яснення рішення.
  • Генпрокуратура не вбачає підстав для застосування запобіжного заходу до учасників корупційної "схеми" в Укроборонпромі, в тому числі до сина бізнес-партнера президента, колишнього зам. глави РНБО Гладковського.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) оштрафувала 12 облгазів, які належать олігарху Фірташу, за незаконне донарахування в рахунках за газ для споживачів без лічильників.
  • На Закарпатті місцеві жителі перекрили автодорогу Рахів-Мукачево в ході протесту проти встановлення прикордонниками забору вздовж кордону з Румунією.
  • Валютний ринок весь день лихоманило – з ранку іноземні інвестори інтенсивно продавали валюту для участі в розміщенні гривневих ОВДП. Вони обвалили курс до 26,80 ₴/$, і Нацбанку вдалося купити близько $70 млн. Однак після обіду валюти на ринку виявилося недостатньо, і курс підскочив до 27,20 ₴/$ та вище, після чого Нацбанк змушений був продати частину валюти для підтримки курсу. Офіційний курс долара зафіксовано на рівні 26,97 ₴/$ (-0,22 грн), 30,21 ₴/€ (-0,24 грн), 4,12 ₴/10 руб (-0,04 грн).
    Глава ради НБУ Данилишин не очікує найближчим часом тривожних подій на валютному ринку. За його словами, незважаючи на низькі ціни на агропродукцію українського виробництва, обсяги її експорту досить великі, крім того, з настанням літнього сезону виросли ціни на українську металопродукцію.

Київ

  • У зоні відчуження Чорнобильської АЕС сталася масштабна пожежа, яку пожежникам вдалося погасити лише за півдоби.

Війна

  • На Донбасі знову загострення – окупанти все частіше застосовують важкі міномети та ствольну артилерію. Бої розгорнулися на приморській ділянці фронту – у Гнутовому, Водяному, Широкиному, а також у промзоні Авдіївки, де відбулися інтенсивні перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів. Під мінометний обстріл потрапили захисники Верхньоторецька в околицях Горлівки. В околицях Попасної і Попаснянському районі Луганської області окупанти застосували проти українських військ важку артилерію та міномети. Унаслідок попадання міни в бліндаж загинули двоє бійців батальйону "Донбас", про що повідомив президент Порошенко. Унаслідок обстрілів також дістали поранень ще 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Міністри закордонних справ держав – членів НАТО розглянуть пакет військових заходів реагування проти агресії РФ у Керченській протоці. До нього входитимуть повітряне спостереження, а також постійна присутність кораблів НАТО у Чорному морі для гарантування проходу українських судів до Азовського моря.
    Президент США Трамп у бесіді з генеральним секретарем НАТО Столтенбергом висловив надію на відновлення хороших відносин з Росією. При цьому його адміністрація постійно заявляє, що Росія є основною загрозою для Альянсу та США.

No comments:

Post a Comment