March 29, 2019

28.03.2019: Порошенко на повну застосовує адмінресурс на виборах


Порошенко на повну застосовує адмінресурс на виборах
Порошенко на повну застосовує адмінресурс на виборах
  • Порошенко на повну застосовує адмінресурс на виборах.
  • Аваков не вважає Національні дружини головною проблемою виборів.
  • BBC погодилася виплатити Порошенку компенсацію за опубліковані матеріали щодо виплати лобістам за організацію його зустрічі з Трампом.
  • Збори акціонерів звільнив главу Укрнафти Роллінса, що призначений акціонерами Коломойського.
  • Фонд держмайна має намір знову виставити на продаж "Центренерго".

В Україні

  • Президент Порошенко веде виборчу кампанію з використанням адміністративного ресурсу у робочий час. Кандидат у президенти Гриценко стверджує, що у Львові на зустріч з Порошенком зігнали військових у цивільному одязі для створення масовості. Зустріч охороняли кількасот співробітників поліції і військовослужбовців Нацгвардії, у тому числі співробітники спецпідрозділу "Корд" з інших областей.
    Нацагентство з питань запобігання корупції заявило про порушення у використанні коштів виборчого фонду всіх основних кандидатів у президенти – противників Порошенка.
    Міністр внутрішніх справ Аваков повідомив, що кримінальні справи про підкуп виборців відкрито щодо штабів кандидатів Порошенка, Тимошенко, Гриценка й Тарути. Інформація про підкуп на користь Гриценка не підтвердилася, епізод із підкупом виборців на користь Тарути в Одесі буде доведено до суду. За словами Авакова, головні порушення – з боку представників чинного президента.
    Міністр не виключає можливості масових неконтрольованих вуличних акцій і дестабілізації обстановки в країні, якщо розрив між претендентами на 2 місце становитиме лише кілька відсотків. Дії Національних дружин його турбують набагато менше. Представники штабу Порошенка стверджують, що від імені Національних дружин членам виборчих комісій надходять СМС із погрозами фізичної розправи в разі перемоги на їх ділянках чинного президента. Глава партії "Національний корпус" Білецький заявив, що представники Національних дружин будуть присутні на виборчих дільницях як офіційні спостерігачі.
    Активісти Національного корпусу закидали петардами віллу проросійського політика Медведчука.
    Інформаційне агентство "УНІАН", що належить олігарху Коломойському, повідомило, із посиланням на видання "Вести", про пред'явлення Генпрокуратурою підозр 98 особам із ближнього оточення президента Порошенка, включаючи колишніх главу Нацбанку Гонтареву, керівника президентської адміністрації Ложкіна та співвласників компанії ICU, яка обслуговує Порошенка. Прес-секретар Генпрокуратури Сарган пізніше повідомила, що підозри були оголошені прокурором Куликом особисто із процесуальними порушеннями, тому вони не є підозрюваними.
    Британська телерадіомовна корпорація BBC погодилася виплатити компенсацію за недостатньо доказові матеріали про передавання лобістами Порошенка великої суми за організацію зустрічі із президентом США Трампом. Представники штабу Порошенка зажадали від олігарха Коломойського, який володіє агентством "УНІАН" та телекомпанією "1+1", вибачитися за матеріали, спрямовані проти президента Порошенка.
    Кандидат в президенти, лідер "Батьківщини" Тимошенко назвала провокацією пропозицію про створення коаліції з партією "Опозиційна платформа – За життя" проросійського кандидата Бойка та заявила, що підтримує європейський курс України. За словами Тимошенко, у разі її поразки на виборах Батьківщина не ініціюватиме масові протести або акції.
    У ЗМІ поширено інформацію про віллу, придбану в Італії компанією кандидата в президенти Зеленського. У штабі Зеленського назвали цю публікацію брудною технологією, оскільки він задекларував володіння цією компанією й нібито не зобов'язаний заявляти про придбання нею нерухомості.
    Дві соцслужби – Фонд "Демократичні ініціативи" та Київський міжнародний інститут соціології опублікували останні перед голосуванням результати опитування суспільної думки, згідно з яким кандидата Зеленського мають намір підтримати більше 28% респондентів, за чинного президента Порошенка готові проголосувати майже 19%, за Тимошенко – трохи більше 13% , за Бойка – 11,5%, за Гриценка – менше 9%.
  • Глава Пенсійного фонду Капінус повідомив, що за 2 місяці 2019 р. недоотримано близько 2 млрд грн єдиного соціального внеску. У цілому заборгованість з ЄСВ становить близько 29 млрд грн.
  • Антимонопольний комітет відкрив розслідування з приводу можливого порушення конкурентного законодавства авіакомпанією МАУ та іншими авіаперевізниками.
  • Збори акціонерів компанії "Укрнафта", 51% якої володіє держава, схвалили звільнення з 30 квітня глави правління Роллінса та призначили виконувачем обов'язків Геза, до складу правління Нафтогаз ввів 3 своїх менеджерів. Кандидатуру Геза просуває бізнесмен Луньов, який очолював підрозділ російської компанії ТНК (пізніше – ТНК-BP), колишній радник колишнього глави Нафтогазу Бакуліна, що брав участь у створенні мережі заправок олігарха Курченка в окупованому Криму.
    Збори також ухвалили рішення про продаж Нафтогазу 4 млрд м
    3 газу Укрнафти – 2 млрд м3, які видобуто у 2006 р., ще 2 млрд м3 – газу майбутньої добичі.
  • Фонд Держмайна планує в квітні знову виставити на продаж державний пакет акцій компанії "Центренерго", яке не вдалось продати наприкінці минулого року.
  • Згідно з деклараціями про доходи керівництва НБУ, середньомісячна зарплата чиновників в 2018 р. зросла в 1,5 рази. Глава НБУ Смолій отримав 3,7 млн ​​грн (у 2017 р. – 2,3 млн), його заступники Рожкова – 3,3 млн грн (у 2017 р. – 2,3 млн грн) і Чурій – 3,2 млн грн (у 2017 р. – 2,2 млн грн).
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура повідомила про закриття 65 справ про незаконне збагачення щодо топ-чиновників, депутатів Верховної Ради та суддів, які перебували в провадженні НАБУ із загальною оцінкою незадекларованих доходів понад 1,3 млрд грн, $1,1 млн і €0,5 млн.
  • На тлі невизначеності перед виборами банки інтенсивно поповнюють валютну позицію. Кінець місяця та кварталу – час закриття контрактів імпортерами, яким також необхідна валюта. Після великих виплат відшкодування ПДВ Держказначейством на ринку – надлишок вільної гривні, значна частина якої потрапила на міжбанк та обвалила курс: 27,25 ₴/$ (+0,17 грн), 30,57 ₴/€ (+0,07), 4,21 ₴/10 руб (+0,01 грн). Прес-служба Нацбанку стверджує, що вибори не вплинули на ситуацію на валютному ринку. Незважаючи на збільшення попиту населення на валюту в березні, ситуація на торгах сприятлива, а обсяг депозитних вкладів зростає.

Війна

  • Не припиняються активні бойові дії у районі траси Р-66 "Бахмутка" – у Кримському, де українські війська були обстріляні з мінометів. Також під мінометний обстріл потрапили захисники Гнутового на приморській ділянці фронту. В Авдіївці та Станиці Луганській відбулися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів. Втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • Росія напередодні виборів в Україні провела в окупованому Криму масштабні військові навчання за участі 1,5 тис. військовослужбовців зі складу Чорноморського флоту та 7-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії, а також 300 одиниць важкої техніки.
  • НАТО подовжила мандат чинного глави Альянсу Столтенберга ще на 2 роки – до 30 вересня 2022 р.
  • Журналісти-розслідувачі організації OCCRP установили, що колишній президент Янукович переказав своєму політтехнологу Манафорту гроші через Swedbank на рахунки офшорної компанії на Кіпрі. Манафорт, який також брав участь в організації передвиборчої кампанії президента США Трампа, не задекларував кошти, отримані від Януковича, а також ухилявся від сплати податків, за що отримав тривалий термін ув'язнення за рішенням американського суду.
  • Суд в окупованому Криму заарештував 23 кримських татар, у будинках яких російські спецслужби проводили обшуки у справі про можливу причетність до діяльності ісламської організації Хізб-ут-Тахрір, що визнана в Росії терористичною.
  • Європарламент схвалив закон про заборону використання одноразових пластикових виробів.
    Прийнято також закон про захист авторських прав, що зобов'язує виплачувати авторську винагороду власникам контенту в разі розміщення посилань або інформації на інших ресурсах, у тому числі, у соціальних мережах. Цей закон, що просувається Францією, викликав серйозну протидію в інших країнах ЄС, які обґрунтовано вважають його шляхом до цензури в Інтернеті. Деякі експерти заявили, що закон був прийнятий після підтримки Німеччини в обмін на закон про її право самостійно вирішувати питання, пов'язані з "Північним потоком-2".

No comments:

Post a Comment