March 28, 2019

27.03.2019: Співак Вакарчук закликав громадян голосувати “не по приколу"


Співак Вакарчук закликав громадян голосувати “не по приколу"
Співак Вакарчук закликав громадян голосувати “не по приколу"
  • Співак Вакарчук закликав громадян голосувати “не по приколу".
  • НАБУ закрило всі справи про незаконне збагачення.
  • Окупаційна влада Криму заарештувала 9 кримських татар за підозрою в участі в організації "Хізб-ут-Тахрір".
  • Соцслужби перед першим туром виборів публікують рейтинги кандидатів, що помітно відрізняються один від одного.

В Україні

  • Співак Вакарчук закликав виборців проголосувати відповідально та "не по приколу". Вакарчука підтримав і відомий письменник Жадан. Цей посил збігається з передвиборчим закликом штабу Порошенка "Думай!", про що зазначили багато користувачів соцмереж.
    Колишній глава Соцпартії Мороз подав до Центральної виборчої комісії заяву про зняття своєї кандидатури, оскільки вбачає "підготовку до небувалої безцеремонної фальсифікації виборів". Прес-служба ЦВК повідомила, що заява не тягне за собою жодних юридичних наслідків, прізвище Мороза все одно залишиться в списках, оскільки зняття кандидатури за законом допустимо тільки до 7 березня включно.
  • Уряд, за поданням Мінекономрозвитку, прийняв постанову, що полегшує умови ведення бізнесу. Зокрема, спрощено створення товариств з обмеженою відповідальністю, доступ банків до держреєстрів, порядок присвоєння поштових адрес готових об'єктів будівництва, реєстрація декларації про їх готовність, а також порядок оформлення імпорту автомобільних запчастин. На початку березня було скасовано 149 застарілих законодавчих актів. Усі ці заходи, на думку чиновників, дозволять зменшити тиск на бізнес і підняти позиції України в рейтингу Doing Business.
  • Національна комісія з регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг планує зберегти тариф на електроенергію для населення за рахунок прибутку держпідприємства "Енергоатом". Тарифи для підприємств електроенергії теплової генерації, яку монопольно контролюють компанії олігарха Ахметова, залишаться без змін. Ціна на внутрішньому ринку вище на 140% ціни продажу на біржі в Угорщині, куди постачає електроенергію компанія Ахметова "ДТЕК". Тарифи ДТЕК за рахунок дії формули "Роттердам +" у 3,8 разів вищі за тарифи “Енергоатому”.
  • НАБУ повідомило, що всі справи про незаконне збагачення депутатів і чиновників закрито, відповідно до рішення Конституційного суду. Вартість майна, що фігурувало у справах, становила близько 500 млн грн.
  • Головний військовий прокурор Матіос повідомив, що в порту в Одеській області було виявлено 36 ракет ППО ЗРК С-125 "Печора", які збиралися відправити контрабандою до Еритреї. Уряд підтримав ініціативу Генпрокуратури про передавання ракет Збройним силам.
  • Окружний адмінсуд Києва визнав протиправним заборону на в'їзд російського актора Добронравова і трансляцію фільмів з його участю. Ідеться про серіал "Свати", який знімала студія "Квартал-95", що належить кандидату в президенти Зеленському. СБУ заборонила актору в'їзд на 3 роки через публічну підтримку анексії Криму та неодноразове відвідування окупованого півострова.
  • Мінфін розмістив гривневі ОВДП всього на 5,5 млрд грн (минулого тижня – 12,5 млрд грн), тому валютні продажі нерезидентів для їх викупу були невеликими. Крім того, почалися виплати відшкодування ПДВ Держказначейством, тому підприємства мали досить вільних коштів, що і привело до здешевлення гривні: 27,08 ₴/$ (+0,10 грн), 30,50 ₴/€ (+0,03), 4,19 ₴/10 руб (-0,01 грн).  До кінця місяця гривня дешевшатиме, до того ж, на настрої готівкового ринку впливають президентські вибори.

Війна

  • Обстановка на Донбасі не поліпшується. На Світлодарській дузі – у Новолуганському, Світлодарську та Луганському, у Попаснянському районі Луганської області – у Новоолександрівці та в районі траси Р-66 "Бахмутка" – у Кримському українські війська знову було обстріляно окупантами зі ствольної артилерії і мінометів. На приморській ділянці фронту – у Лебединському та Гнутовому, а також у  Чермалику Волноваського району та Опитному в околицях Донецька відбулися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.

Україна та світ

  • Окупаційна влада Криму провела, щонайменше, 25 обшуків у будинках кримськотатарських активістів за підозрою в участі в забороненій у РФ організації "Хізб-ут-Тахрір". 9 кримських татар заарештовано.
  • Глава Нафтогазу Коболєв повідомив, що Данія знову відмовила Газпрому в будівництві "Північного потоку-2" у своїх територіальних водах, проте це не припиняє реалізацію проекту. Компанія, що проектує "Північний потік-2", спростувала заяву Коболєва та заявила, що уряд Данії зажадав додаткової екологічної оцінки проекту.
  • В американському виданні "The Hill", близькому до президента Трампа, вийшов ще один матеріал про втручання посольства США до роботу українських правоохоронних органів і підтримки українських антикорупційних активістів адміністрацією президента Обами та бізнесменом Соросом.

Тренди

  • Згідно із результатами соціологічного опитування Центру Разумкова, президент Порошенко посідає друге місце в рейтингу із більш ніж 22% підтримки та збільшив відрив від Тимошенко, за яку готові проголосувати лише 15%. На перше місце соціологи поставили шоумена Зеленського, якого, за їх результатами, підтримують близько 25% респондентів, на четверте місце – Бойка із 10%, на п'яте – Гриценка із трохи більше 8% підтримки. У другому турі в парі Зеленський – Порошенко респонденти Центру підтримають шоумена з різницею 37-22%.
    Опитування Центру "Социс", який курирує політтехнолог президента Гринів, показало, що за Зеленського готові проголосувати близько 25% респондентів, на другому місці – Порошенко із майже 15%, на третьому – Тимошенко з 9%.
    Різниця в результатах опитувань свідчить про спроби маніпулювання громадською думкою перед виборами.

No comments:

Post a Comment