March 19, 2019

18.03.2019: США готові розширити поставки летальної зброї Україні

США готові розширити поставки летальної зброї Україні
США готові розширити поставки летальної зброї Україні

  • США готові розширити поставки летальної зброї Україні.
  • "Велика сімка" та міжнародні донори обурені скасуванням криміналізації незаконного збагачення чиновників.
  • Державіаслужба змінила правила перевезення пасажирів і багажу.
  • У Києві підпалили 2 магазини "Рошен".

В Україні

  • Президент Порошенко звільнив заступника командувача Нацгвардії, що був призначений на цю посаду більш як 3 роки тому.
  • За твердженням нещодавно призначеного заступника секретаря РНБО Кривоноса, реформа Укроборонпрому займе близько півроку, для чого Верховна Рада в найкоротші терміни має прийняти закон про міжнародний аудит компанії.
  • Команда кандидата в президенти лідера партії "Батьківщина" Тимошенко збирається підписати угоди з деякими кандидатами про спільні дії і підтримку її кандидатури.
  • За твердженням експертів правозахисної організації Transparency International, серед 35 кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду, 7 – не пройшли перевірку доброчесності.
  • Кабмін 20 березня прийме рішення про подовження або розрив контракту з головою Нафтогазу Коболєвим.
  • Чорнобильська АЕС оголосила тендер на суму 2,5 млрд грн на демонтаж об'єкта "Укриття", який наразі накритий "конфайнментом" (захисною оболонкою). Під об'єктом "Укриття" розташовано конструкції 4 енергоблоку ЧАЕС із високою радіоактивністю.
  • Державіаслужба змінила правила перевезення авіапасажирів, виключивши більшість норм, що діяли раніше. Скасовано: обов'язкову безкоштовну норму багажу, яка зобов'язувала авіаперевізників перевозити безкоштовно не менше 15 кг за вагою або 23 кг у вигляді одного предмета; норму про обов'язкове надання прохолодних напоїв на борту – пасажир тепер може розраховувати тільки на воду; норму про мінімальну відстань між рядами крісел – вона залишена на розсуд авіакомпанії. Узаконено плату за реєстрацію в аеропорту, яку стягують більшість компаній-лоукостерів. Реєстрація на стійках тепер припиняється за 45 хв. до вильоту (було 40), а шлюзи на посадку закриваються за 15 хв. (було 10).
  • Міністр фінансів Маркарова стверджує, що більшість зобов'язань перед МВФ ("маяків") уже виконано, а імплементація інших просувається добре. Виконання частини пунктів меморандуму залежить від Верховної Ради. Маркарова висловила надію, що більшість запланованих законопроектів буде прийнято вже найближчим часом. Зокрема, йдеться про законопроекти щодо загального транзиту з країнами ЄС та запобігання відмиванню коштів. Крім того, вона переконана, що до кінця квітня буде призначено незалежних членів наглядових рад державних банків і глави Митної і Податкової служб. Маркарова вважає, що Україна має шанс отримати транш МВФ, навіть якщо виконає вимоги МВФ не повністю, проте гарантує їх реалізацію найближчим часом.
  • На торгах продовжує відчуватися нестача валюти, на "розігрів" курсу активно працює готівковий ринок: 27,13 ₴/$ (+0,11 грн), 30,79 ₴/€ (+0,24 грн), 4,20 ₴/10 руб. (+0,07 грн). На вівторок заплановано чергове розміщення Мінфіном гривневих облігацій, під які нерезиденти продаватимуть валюту, крім того, настав період бюджетних платежів. Однак проти гривні можуть зіграти погашення ОВДП Мінфіном, заплановане на середу. За твердженням банкірів, причини здешевлення гривні, більшою мірою, є психологічними та пов'язані з виборами, а також з неузгодженими діями Мінфіну, Нацбанку та Укрзалізниці, яка вийшла на ринок із покупкою валюти для погашення єврооблігацій. Незважаючи на те, що сума погашення була відносно невеликою, обсяг торгів невеликий і навіть така сума дозволила розгойдати котирування. Нацбанк за тиждень продав майже $110 млн, що вдвічі більше, ніж за весь період із початку року. Фактично більша частина боргових зобов'язань Укрзалізниці була погашена за рахунок резервів НБУ.

Київ

  • У Києві здійснено другий за добу підпал магазину "Рошен", що належить президенту Порошенку. Поліція повідомила про затримання зловмисника та оголосила, що він пов'язаний з екстремістською організацією "Біла балаклава", яка нібито має намір зірвати вибори.
  • Почалися роботи з демонтажу шляхопроводу на Шулявці. Центр Києва зупинився в пробках, незважаючи на опубліковані Київською адміністрацією схеми об'їзду.

Війна

  • На Донбасі не припиняються бої у Попаснянському районі Луганської області. Окупанти обстріляли з мінометів захисників Катеринівки в околицях Попасної і Золотого. У Золотому-4 (хутір Вільний) окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї і станкових гранатометів, а також вели снайперський вогонь. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув ще один український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер заявив, що США готові розглянути можливість додаткових поставок летального зброї Україні. Це можуть бути не тільки протитанкові ракетні комплекси Javelin, але й засоби ППО та озброєння для берегової оборони – будь-яка зброя, необхідна для захисту території і запобігання агресії. Командувач сил США в Європі генерал Скапаротті вважає, що Україні необхідні снайперські комплекси, боєприпаси та озброєння для ВМС.
    На думку Волкера військовий сценарій звільнення Криму неможливий, оскільки це призведе до міжнародної катастрофи. Він виключив можливість будь-яких переговорів із представниками "республік" і наполягає на прямому вирішенні питання про деокупацію Донбасу з Росією.
  • Представники МВФ, посол США та глава представництва ЄС в Україні звернулися до Верховної Ради з проханням відкласти розгляд всіх законопроектів про криміналізацію незаконного збагачення, оскільки, на їхню думку, усі вони недосконалі та потребують доопрацювання. Країни "великої сімки" та Світовий банк закликали українську владу повернути правові норми, що діяли раніше. Надання ЄС макрофінансової допомоги (кредиту) Україні безпосередньо залежить від успіхів в боротьбі з корупцією, а рішення Конституційного суду практично перекреслює всі попередні досягнення. Саме тому Україна не може розраховувати в березні на транш Єврокомісії на суму €500 млн.
  • Рада НАТО закликала Росію повернути Крим Україні та в черговий раз засудила агресію РФ, назвавши її актом порушення міжнародного права, який Альянс не визнав і ніколи не визнає. Рада засудила мілітаризацію окупованого півострова та висловила стурбованість нарощуванням російського військового потенціалу у Чорноморському регіоні.
  • Посол РФ у Білорусі Бабич відкинув паралелі між окупацією Криму та "поглибленням” російсько-білоруських відносин. Бабич заявив, що Росія не наполягає на визнанні анексії Криму владою Білорусі.

No comments:

Post a Comment