March 13, 2019

12.03.2019: Європарламент закликав зупинити будівництво “Північного потоку-2"

Європарламент закликав зупинити будівництво “Північного потоку-2"
Європарламент закликав зупинити будівництво “Північного потоку-2"

  • Європарламент закликав зупинити будівництво “Північного потоку-2".
  • Порошенко призначив Кривоноса заступником секретаря РНБО.
  • Палата представників Конгресу США заборонила визнавати суверенітет РФ над Кримом.

В Україні

  • Президент Порошенко призначив заступником секретаря РНБО заступника командувача Сил спеціальних операцій Кривоноса, який зняв на користь Порошенка свою кандидатуру на президентських виборах.
  • На офіційному сайті президента опубліковано текст угоди між Україною та Вселенським патріархатом зі створення автокефальної помісної церкви. Конституційний суд відмовився відкривати слухання за поданням 47 депутатів Верховної Ради про постанову парламенту на підтримку звернення Порошенка до Вселенського патріархату щодо надання томосу про автокефалію української православної церкви, оскільки питання має "політичний характер" і належить до компетенції відповідних органів влади.
  • Прес-служба НАБУ назвала безпідставними звинувачення журналістів Bihus.info в пособництві корупційним схемам в Укроборонпромы. Бюро заявило, що у жодній із відповідей на запити Укроборонпрому не було інформації про виключення підприємств, згаданих в розслідуванні, із категорії фіктивних, оскільки це не входить до компетенції НАБУ. Прес-служба СБУ повідомила, що один із фігурантів розслідування звільнений ще 2 роки тому після затримання за підозрою в шахрайстві, наразі справа слухається в суді.
  • Кандидат у президенти Гриценко заявив, що СБУ зірвала його зустріч із виборцями в Маріуполі, намічену на 13 березня. Прес-служба СБУ повідомила, що "червоний" рівень небезпеки діє в регіоні із серпня 2016 року, а план командно-штабних навчань, що передбачає заходи в Маріуполі, було затверджено ще в грудні 2018 р.
    Глава "Руху нових сил" Саакашвілі заявив про намір повернутися до України на наступний день після першого туру президентських виборів.
    Суд відправив під домашній арешт двох представників партії "Національний корпус", які намагалися зірвати передвиборний мітинг президента Порошенко у Черкасах.
  • Верховна Рада відхилила всі поправки до нового мовного закону. Єврокомісар з прав людини Міятович закликала українських депутатів не проводити голосування щодо цього закону в передвиборний період, а розглянути закон після виборів. Вона зазначила, що різні мовні групи мають бути ефективно залучені до процесу розробки таких законів і політики, і їхні погляди мають бути належним чином враховані.
  • Нафтогаз звинуватив облгази, які належать олігарху Фірташу, у спробі зриву виплати монетизованих субсидій, оскільки вони досі не виставили рахунки за газ багатьом споживачам.
  • Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект, що передбачає в умовах режиму воєнного чи надзвичайного стану обмеження користування громадянами мобільними телефонами та іншими пристроями, які випромінюють радіосигнал, у тому числі, радіостанціями та WiFi-роутерами. Такі обмеження зможуть вводити органи влади, визначені законом "Про правовий режим воєнного стану".
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить зняти недоторканність із 2 депутатів Верховної Ради – Скуратівського з фракції Радикальної партії і Дзензерського – з Народного фронту за внесення ними завідомо недостовірних відомостей до електронних декларацій.
  • Держстат повідомив про зниження темпів зростання інфляції у лютому до 8,8% у річному обчисленні, порівняно із 9,2% у січні.
  • На міжбанку відбулася корекція, про яку попереджали банкіри. Котирування щодо долару підстрибнули з самого початку торгів, а до кінця сесії піднялися на 20 коп. Курс НБУ зафіксовано на рівні 26,36 ₴/$ (+0,05 грн), 29,72 ₴/€ (+0,13 грн), 4,01 ₴/10 руб. (+0,02 грн). Із моменту введення нового закону про валютне регулювання, який зняв багато обмежень на операції з валютою, населення купило онлайн через додатки клієнт-банків близько $52 млн.

Війна

  • "Безстрокове перемир'я" закінчилося. Упродовж минулої доби були обстріляні позиції українських військ на приморській ділянці фронту – у Павлополі , а також поблизу траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській обл. – у Кримському. В Авдіївці сталася перестрілка із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • Європарламент підтвердив, що Росія більш не може вважатися стратегічним партнером ЄС через системні порушення міжнародного права та демократичних принципів, а також агресію проти України. У резолюції констатована можливість посилення залежності Європи від постачання російського газу та посилення загроз для внутрішнього ринку в разі реалізації проекту "Північний потік-2".
    Австрійська газова компанія OMV – один із партнерів Газпрому в реалізації "Північного потоку-2", відмовилася коментувати резолюцію Європарламенту, однак висловила повну підтримку будівництва.
    Уряд Болгарії повідомив, що Газпром має намір припинити транзит газу Україною та Болгарією до Туреччини Трансбалканським газогоном із січня 2020 р.
    Держсекретар США Помпео стверджує, що Росія здійснює тиск на Україну за допомогою енергетичних ресурсів.
  • Представники Верховного комісара ООН з прав людини зазначили збільшення кількості нападів і погроз представникам громадянського суспільства та констатували зростання тиску на громадянські свободи напередодні виборів.
  • Нижня палата Конгресу США затвердила законопроект про заборону визнання суверенітету РФ над Кримом, повітряним простором і територіальними водами навколо півострова.
  • Управління верховного комісара ООН з прав людини назвала військовополоненими українських військових моряків, що захоплені береговою охороною ФСБ Росії у районі Керченської протоки, і вважає, що до них можна застосувати положення Женевської конвенції про права військовополонених.
  • У проекті військового бюджету США на наступний рік закладена підтримка України на суму $250 млн у рамках "Європейської ініціативи стримування" Росії.
  • Парламент Великої Британії уже вдруге відмовився приймати угоду про Brexit, запропоновану урядом і вже узгоджену із головою Єврокомісії Юнкером.

No comments:

Post a Comment