March 06, 2019

05.03.2019: Скандал навколо Укроборонпрому набирає обертів


Скандал навколо Укроборонпрому набирає обертів
Скандал навколо Укроборонпрому набирає обертів
  • Скандал навколо Укроборонпрому набирає обертів.
  • Гройсман стверджує, що від України "відмовиться весь цивілізований світ" в разі відмови від подальшого зростання ціни на газ.
  • 6 березня Кабмін збирається продати 10 великих нафтогазоносних ділянок.
  • У Києві вбито одного з головних свідків у справі "діамантових прокурорів".
  • У рейтингу Forbes – 7 українських олігархів, Порошенка серед них немає.

В Україні

  • Верховний суд скасував рішення апеляційного суду за позовом кандидата Гриценка до Центральної виборчої комісії, згідно з яким було визнано незаконною постанову, що фактично дозволяє виборчим штабам платити агітаторам. За твердженням експертів, саме на цій схемі штабом Порошенка побудовано систему підкупу виборців, оскільки агітатори отримують гроші готівкою без оформлення.
    "Національні дружини", парамілітарне крило партії "Національний корпус" депутата Білецького, заявили про можливі силові дії на виборчих дільницях у разі порушення виборчого законодавства під час виборів. Міністр внутрішніх справ Аваков учергове підкреслив, що право на силові дії має тільки поліція, а спроби втручання "дружин" до виборчого процесу будуть жорстко припинені.
    Православна церква в Україні закликала громадян "помолитися та зробити відповідальний вибір", і не продавати свій голос "ні за гроші, ні за солодкі обіцянки".
  • У Києві вбито власника ювелірного заводу Кисельова. За твердженням колишнього заступника генпрокурора Каська, Кисельова було визнано потерпілим, і він став одним із головних свідків у справі "діамантових прокурорів". Проте Генпрокуратура стверджує, що Кисельов абсолютно не причетний до цієї справи.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що від України відмовиться "весь цивілізований світ" у разі відмови від підвищення цін на газ, а країна зануриться в глибоку економічну кризу.
  • Журналісти "Bihus.info" опублікували третю серію розслідування про корупцію, зловживання та розкрадання в "Укроборонпромі", в якій показана пряма причетність до злочинів колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського. За фактами журналістського розслідування НАБУ відкрило ще одне кримінальне провадження щодо чиновників Укроборонпрому. Син Гладковського, один із головних фігурантів розслідування, подав на журналістів позов до суду про захист честі та гідності.
  • Шевченківський райсуд Києва зменшив розмір застави як запобіжний захід колишньому главі Держфіскальної служби, кандидату у президенти Насірову.
  • Уряд масово продає нафтогазоносні площі. 6 березня через систему ПроЗорро чиновники планують продати 10 ділянок, ресурсна база яких оцінена в 90 млрд м3. Усього в 2017 р. уряд запланував продати 70 ділянок, 30 з яких – нафтогазові.
  • Нацбанк констатував скорочення в лютому золотовалютних резервів на 2,9%. На 1 березня вони становили $20,2 млрд, що забезпечує покриття 3,3 міс. критичного імпорту. Чиновники пояснюють зниження резервів великими виплатами за держборгом. У лютому Мінфін переказав кредиторам $1,29 млрд, більша частина суми – виплати з обслуговування й погашення  ОВДП та єврооблігацій – $0,84 млрд, погашення кредитів МВФ – $0,45 млрд. На компенсацію пішла валюта, куплена Нацбанком на міжбанківській біржі, – $ 0,30 млрд, а також кошти, отримані Мінфіном від розміщення ОВДП. 5 березня міністерство розмістило держзобов'язання на загальну суму 5,7 млрд грн із прибутковістю 19,5% за короткотерміновими і 17,25% - за довготермірновими облігаціями.
  • Головною тенденцією дня став активний продаж валюти іноземцями, яким необхідна гривня для викупу ОВДП, що розміщені Мінфіном: 26.76 ₴/$ (-0,06), 30,32 ₴/€ (-0,09 грн), 4,07 ₴/10 руб (-0,01 грн). Пропозиція помітно перевищувала попит на валюту, тому Нацбанку вдалося купити в анонімному режимі понад $15 млн.

Війна

  • Основні бойові дії йдуть на приморській ділянці фронту, де окупанти ведуть обстріли позицій українських військ зі ствольної артилерії і мінометів. Під мінометний обстріл знову потрапили захисники Кримського поблизу траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській обл. Під Авдіївкою та у Пісках на околицях Донецька окупанти відкривали вогонь зі стрілецької зброї та автоматичних гранатометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено 2 українських бійців.

Україна та світ

  • Командувач військами США та об'єднаними військовими силами НАТО в Європі генерал Скапарротті не виключає можливості надання Україні летального зброї для стримування російської агресії в акваторії Чорного та Азовського морів.

Тренди

  • До рейтингу найбагатших людей світу за версією Forbes потрапили 7 доларових мільярдерів з України. Найбільші статки – у Ахметова. Він піднявся на 62 позицій – до 272 місця та володіє коштами й активами на $6 млрд. До списку також потрапили олігархи Жеваго, Косюк, Пінчук, Боголюбов, Коломойський і Новинський. Чинного президента Порошенка в рейтингу немає. На першому місці – засновник компанії Amazon Джефф Безос.



No comments:

Post a Comment