March 02, 2019

01.03.2019: Садовий зняв свою кандидатуру на користь Гриценка

Садовий зняв свою кандидатуру на користь Гриценка
Садовий зняв свою кандидатуру на користь Гриценка

  • Садовий зняв свою кандидатуру на користь Гриценка.
  • Арбітраж у Гаазі визнав свою юрисдикцію за позовом Нафтогазу до РФ про втрату активів у Криму.
  • Поліція відкрила кримінальні провадження щодо підкупу виборців кандидатами Порошенком і Тимошенко.

В Україні

  • Глава партії "Самопоміч" Садовий оголосив про відмову балотуватися в президенти на користь лідера "Громадянської позиції" Гриценко. Про намір зняти кандидатуру на користь Гриценка також заявив журналіст Гнап, якого висунула партія "Сила людей", оскільки "обраний єдиний кандидат від демократичних сил". Остаточне рішення буде прийнято на з'їзді партії 2 березня. Гриценко заявив, що в разі перемоги на виборах відновить громадянство глави "Руху нових сил" Саакашвілі.
    Міністр внутрішніх справ Аваков, голова СБУ Грицак і генпрокурор Луценко оголосили про об'єднання зусиль і співпраці для забезпечення прозорості та чесності виборів. За словами Авакова, поліція зафіксувала понад 2 тис. заяв і повідомлень про порушення виборчого процесу, за якими відкрито 107 кримінальних проваджень і складено 454 адміністративних протоколи.
    Спікер МВС Шевченко повідомив про відкриття кримінального провадження щодо фінансування партії "Батьківщина". За словами представників СБУ, "виборча піраміда" Тимошенко отримала фінансування на суму $82 млн.
    Відкрито провадження за фактами звинувачень Тимошенко та Порошенка в підкупі виборців, а також проти депутата від БПП Березенка за заявами Тимошенко та Гриценка. Міністр Аваков заявив, що якщо проти Березенка буде зібрано достатні докази, то до Верховної Ради буде відправлено запит на зняття з нього недоторканності.
    Депутат від БПП Ар'єв заявив, що із Приватбанку до націоналізації було виведено $41 млн на користь офшорної компанії, що управляє студією "Квартал-95", якою володів шоумен Зеленський.
  • Комерційний директор Нафтогазу Вітренко повідомив про прийняття проміжного рішення міжнародним арбітражем у Гаазі про визнання юрисдикції при розгляді позову компанії до РФ через втрату активів унаслідок окупації Криму. Сума претензії за позовом – близько $5 млрд. Слухання по суті справи відбудуться цього року. Росія не визнає рішення арбітражу, оскільки її представники не брали участі у розгляді.
  • Кабмін знизив норму споживання газу з 3,29 м3 до 3,28 м3 для споживачів із газовими плитами та централізованим гарячим водопостачанням, які не мають лічильників.
  • Скандал навколо бізнес-партнера президента Порошенка, заступника секретаря РНБО Гладковського не вщухає. Громадська організація StateWatch з'ясувала, що з грудня минулого року компанія "Богдан Моторс", якою володіє Гладковський, отримала замовлення на поставку автотранспорту на суму понад 500 млн грн. Угоди "Богдан Моторс" із Міністерством оборони засекречено, проте обсяги фінансування свідчать про цілеспрямоване спрямування держкоштів саме на підприємства бізнес-партнера Порошенка.
  • За даними Мінфіну, дефіцит держбюджету за січень становив майже 12 млрд грн. Його було покрито за рахунок випуску гривневих держоблігацій. Від приватизації держвласності у січні до бюджету надійшло 0,12 млрд грн.
  • Мінфін повідомив про отримання кредиту від Deutsche Bank в розмірі € 525 млн під гарантії Міжнародного банку реконструкції і розвитку.
  • До Києва з 5 по 13 березня приїжджає технічна місія МВФ, яка обговорить з урядом ситуацію в економіці та прогрес у проведенні реформ, що передбачено програмою stand-by: підвищення ціни на газ для населення, виконання бюджету 2019 року, приватизація держпідприємств, відкриття ринку землі, виплати за зовнішніми боргами.
  • Міністр фінансів Маркарова повідомила за результатами зустрічі із віце-президентом Єврокомісії Домбровскісом, що Україна виконала 7 із 12 умов для отримання другого траншу макрофінансової допомоги (кредиту) ЄС. Решта 5 вимог перебувають на різних стадіях реалізації. Наступні переговори з ЄС щодо продовження фінансування заплановано на 13-15 березня.
  • Зниження Нацбанком норми продажу валютної виручки до 30% з 1 березня не вплинуло на ринок. Торги йшли досить мляво за невеликого перевищення пропозиції долара над попитом. Надлишки викупив НБУ в анонімному режимі: 226.86 ₴/$, 30,58 ₴/€ (-0,09 грн), 4,08 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Війна

  • Минулої доби українські війська були обстріляні з мінометів у Пісках на околиці Донецька, в Новолуганському в районі Світлодарська і в Новотошківському у Попаснянському районі Луганської області. У Шумах і Верхньоторецькому в околицях Торецького окупанти обстріляли позиції українських військ із гранатометів і стрілецької зброї. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу один український військовослужбовець поранений.

Україна та світ

  • Правозахисна організація Transparency International заявила про ймовірність скасування для України візової лібералізації ЄС і заморожування кредитування МВФ в разі, якщо не буде знайдено рішення з криміналізації незаконного збагачення чиновників. На думку експертів організації, рішення Конституційного суду порушує міжнародні зобов'язання України та значно послаблює зусилля у боротьбі з корупцією. При цьому буде закрито всі справи проти топ-корупціонерів, оскільки рішення суду не має зворотної сили.
  • Із 1 березня між Україною та Грузією набув чинності режим в'їзду громадян за ID-картками (внутрішніми біометричними паспортами).

No comments:

Post a Comment