March 05, 2019

04.03.2019: Порошенко звільнив заступника секретаря РНБО Гладковського

Порошенко звільнив заступника секретаря РНБО Гладковського
Порошенко звільнив заступника секретаря РНБО Гладковського

  • Порошенко звільнив заступника секретаря РНБО Гладковського.
  • Тимошенко виграла суд у Кабміну про тарифи на газ, що введені у травні 2016 р.
  • Поліція виявила прослушку СБУ в офісі Зеленського.
  • На Донбасі знову загострення, загинув ще один український військовий.
  • Медведєв припускає продовження транзиту газу Україною тільки на умовах РФ.

В Україні

  • Центральна виборча комісія збільшила кошторис своїх витрат на проведення виборів майже на 7 млн ​​грн – до 282 млн грн. Загальний кошторис витрат на проведення виборів затверджено в сумі 2,3 млрд грн.
    Лідер партії "Громадянська позиція", кандидат у президенти Гриценко повідомив, що веде переговори про свою підтримку іншими кандидатами від демократичних сил і сподівається, що вони "поставлять інтереси України вище особистих". Він заявив, що всі, з ким він веде консультації, вважають фальсифікацію виборів неприпустимою. З'їзд партії "Сила людей" не підтримав його кандидатуру у зв'язку зі зняттям з виборів журналіста Гнапа, однак Гриценко повідомив, що веде переговори з представниками регіональних осередків партії.
    В офісі партії "Слуга народу", кандидата в президенти Зеленського національна поліція вилучила прослуховуючі пристрої. СБУ визнала, що саме її співробітники встановлювали обладнання, однак нібито не для стеження за Зеленським.
    Виборчий штаб Порошенка стверджує, що президент витратив на благодійність за 5 років понад 1,2 млрд грн.
  • Після публікації матеріалів журналістського розслідування про розкрадання в Укроборонпромі, президент Порошенко звільнив свого бізнес-партнера Гладковського з посади заступника секретаря РНБО. Прес-служба Укроборонпрому звинуватила журналістів у маніпуляціях, у той самий час керівництво концерну усунуло з посади двох директорів підприємств, які фігурують у матеріалах розслідування. Син Гладковського пообіцяв розповісти, хто "злив" журналістам інформацію та змусити їх відповісти в суді за кожен "бездоказовий факт". Детективи НАБУ затримали колишнього та чинного директорів підприємства "Спецтехноекспорт", що входить до "Укроборонпрому" за підозрою в розтраті понад $2 млн, підозру оголошено ще 4 чинним і колишнім чиновникам підприємства.
  • Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною постанову Кабміну від травня 2016 р., за якою ціна на газ для населення була збільшена в 2 рази – до 6879 грн за 1000 м3. У той самий час чиновники уряду стверджують, що постанова вже втратила чинність у зв'язку з прийняттям 19 листопада 2018 р нового документа про ціни на газ для населення. Прес-служба Кабміну також повідомила, що рішення суду буде оскаржено. Тимошенко вимагає перерахунку платежів населення за газ із моменту введення першої постанови. НАБУ веде досудове слідство за фактом введення Кабміном в травні 2016 р. формули формування тарифів на газ на підставі ціни на газ на газовому хабі Дюссельдорфа.
  • Компанія олігарха Ахметова ДТЕК Енерго отримала в 2018 р. чистий прибуток у розмірі 5,2 млрд грн, у той час як 2017 рік закінчила зі збитками майже у 3 млрд грн. Експерти безпосередньо пов'язують підвищення прибутковості компанії із формулою "Роттердам+". Експерти також звертають увагу, що стан ДТЕК різко поліпшилося після того, як пов'язана з президентом Порошенком інвестиційна компанія ICU в 2015-2016 рр. викупила з великим дисконтом облігації підприємств Ахметова. За цим фактом триває розслідування НАБУ в рамках справи щодо дій чиновників Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг при введенні формули розрахунку ціни вугілля "Роттердам+".
  • Суд постановив зняти електронний браслет і повернути закордонні паспорти главі Херсонсокої облради Мангер, якого звинувачують в організації вбивства активістки Гандзюк, залишивши як запобіжний захід заставу в 2,5 млн грн. Про другого підозрюваного – члена БПП голову облдержадміністрації Гордєєва прокуратура та ЗМІ мовчать.
  • Наближення довгих вихідних і тепла зима забезпечили основний тренд на зміцнення гривні – імпортери енергоносіїв купують менше валюти. Тенденцію не змогла переломити навіть покупка валюти нерезидентами для виведення дивідендів: 26.83 ₴/$ (-0,04), 30,41 ₴/€ (-0,16 грн), 4,08 ₴/10 руб. За оцінками учасників торгів, Нацбанку вдалося купити в анонімному режимі близько $15 млн.

Війна

  • Окупанти знову посилили обстріли, у тому числі зі ствольної артилерії. На приморській ділянці фронту, у Лебединському, Широкиному та Водяному позиції українських військ кілька разів були обстріляні з артилерії і мінометів, під мінометний обстріл також потрапили захисники Пісок на околиці Донецька, Зайцевого в околицях Горлівки, Новолуганського на Світлодарському виступі та Кримського в районі траси Р- 66 "Бахмутка" в Луганській області. У Новотошківському Попаснянського району окупанти вели обстріл позицій українських військ зі ствольної артилерії, у Станиці Луганській – зі стрілецької зброї. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів один український військовослужбовець загинув.

Україна та світ

  • Прем'єр-міністр РФ Медведєв заявив, що Турецький потік і Північний потік-2 прямо не передбачають припинення транзиту ні Україною, ні іншими країнамии. За його словами, умовами продовження транзиту може стати врегулювання відносин між "зацікавленими компаніями", вигідні [Росії] економічні та комерційні параметри угоди, а також стабільна політична обстановка в Україні. Медведєв вважає, що "жорстка й брудна виборча кампанія" дає підстави сумніватися в легітимності президентських виборів в Україні.
  • Президент США Трамп подовжив ще на рік санкції щодо РФ за окупацію Криму, оскільки вони, "як і раніше є надзвичайною загрозою для національної безпеки та зовнішньої політики Сполучених Штатів".
  • Росія офіційно вийшла з договору про скорочення ракет середньої і малої дальності (РСМД).
  • Євросоюз підтримав вимогу послів країн "великої сімки" та Світового банку про повернення до законодавства України кримінального переслідування чиновників за незаконне збагачення.
  • Рада ЄС подовжила санкції проти колишнього президента Януковича й 11 осіб з його оточення. Із санкційного списку виключено колишнього главу адміністрації президента Клюєва.

Тренди

  • Згідно із результатами опитування громадської думки служби "Рейтинг", кандидат у президенти Зеленський у другому турі впевнено перемагає Порошенка та Тимошенко. 25% респондентів проголосують за Зеленського, рейтинги Порошенка та Тимошенко практично однакові й становлять близько 16%

No comments:

Post a Comment