February 15, 2019

14.02.2019: Суд скасував заборону Супрун виконувати обов'язки міністра


Суд скасував заборону Супрун виконувати обов'язки міністра
Суд скасував заборону Супрун виконувати обов'язки міністра
  • Суд скасував заборону Супрун виконувати обов'язки міністра.
  • Зеленський збільшує відрив від конкурентів у президентських перегонах.
  • Мангера заарештовано за підозрою у замовленні вбивства активістки Гандзюк із правом внесення застави.
  • НАБУ провело обшуки в НКРЕКП у рамках розслідування "Роттердам+".

В Україні

  • Держфіскальна служба повідомила, що за 2,5 місяці з моменту набуття чинності закону про митне оформлення автомобілів на єврономерах розмитнено 16 тис. транспортних засобів із більш ніж 100 тис., що ввезено на територію України із початку 2015 г. Загальна сума надходжень до бюджету – трохи більше 10 млрд грн.
  • Укрпошта планує з березня запустити пілотний проект доставки монетизованих субсидій. Міністр соцполітики Рева повідомив, що в березні субсидії за лютий у середньому 1500 грн отримають близько 4 млн сімей. Органи соціального захисту відмовлятимуть в отриманні субсидій за наявності заборгованості за комунальні послуги понад 340 грн.
  • НАБУ провело обшуки в Нацкомісії із регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Прес-служба бюро пояснила, що процесуальні дії проводилися в рамках розслідування зловживань у зв'язку із введенням схеми розрахунків за вугілля за формулою "Роттердам+".
  • Адміністративний суд скасував попередню постанову про заборону виконання функцій в.о. міністра охорони здоров'я Супрун до прийняття рішення по суті за позовом депутата від Радикальної партії Мосійчука. Печерський суд зобов’язав Держбюро розслідувань відкрити кримінальне провадження проти Супрун через її можливе втручання до діяльності суду.
  • Суд заарештував главу Херсонської облради Мангера, якому пред'явлено звинувачення в організації вбивства активістки Гандзюк, із правом внесення застави у розмірі 2,5 млн грн. Прокуратура стверджує, що як оплату за злочин виконавцям було запропоновано в оренду базу відпочинку, яку здавав юрист Мангера.
  • За даними Держстату, зростання економіки в IV кварталі 2018 р. становило 3,4%, порівняно з аналогічним періодом 2017 р. У III кварталі 2018 р. зростання уповільнюлося до 2,8%, проти 3,8% – у II кварталі.
  • Міжнародні резерви у січні скоротилися на 0,5% (на $50 млн) – до $9,59 млрд. За 2018 р., за даними Мінфіну, держава залучила для фінансування дефіциту держбюджету запозичень на суму понад 286 млрд грн, 174 млрд з яких отримано від розміщення гривневих ОВДП.
  • Спекулянти активно розгойдують курс на міжбанку за досить великого обсягу торгів. Курс гривні знизився на 7 коп. за відсутності втручання НБУ: 27,16 ₴/$ (+0,07 грн), 30,60 ₴/€ (-0,02 грн), 4,08 ₴/10 руб (-0,04 грн).

Війна

  • Минулої доби на Донбасі окупанти активізувалися в околицях Донецька та Авдіївки – у Мар'їнці, Опитному, Пісках, Верхньоторецькому, де позиції українських військ були обстріляні з мінометів, знарядь БМП і стрілецької зброї. Під мінометний обстріл потрапили захисники Новолуганського на Світлодарській дузі, Золотого та Кримського – у районі траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області. У Новолуганському українські війська були обстріляні із важкої артилерії калібру 152 мм із застосуванням новітніх керованих снарядів "Краснопіль". За офіційним зведення штабу операції об'єднаних сил, у ході бойових дій поранені 3 українських військових.
    У Золотому під обстріл потрапила ремонтна бригада електриків, яка намагалася відновити пошкоджену під час бойових дій лінію електропередач, що веде до шахти й житлового сектору.

Україна та світ

  • Міністр енергетики РФ Новак підтвердив, що прокачування газу українською ГТС із 2020 р. може бути подовжено, якщо Нафтогаз запропонує "конкурентні умови". Це фактично означає готовність до припинення транзиту із початку 2020 року або здійснення його на російських умовах, однією з яких є відмова від стягнення боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • Посольство США повідомило про внесення до Конгресу законопроекту про збільшення в 2019 р. допомоги Україні на $75 млн, у тому числі, на надання кредитних гарантій.

Тренди

  • Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив результати опитування, проведеного з початку лютого, згідно з якими шоумен Зеленський збільшив відрив у президентському рейтингу від основних конкурентів. За даними соціологів, він має майже 27% підтримки, на друге місце в гонці вийшов президент Порошенко, за якого готові проголосувати 18%, на третьому місці – Тимошенко з 16%.

No comments:

Post a Comment