January 24, 2019

23.01.2019: Український агроекспорт виріс у 2019 році до рекордних $18,8 млрд


Український агроекспорт виріс у 2019 році до рекордних $18,8 млрд
Український агроекспорт виріс у 2019 році до рекордних $18,8 млрд

  • Український агроекспорт виріс у 2019 році до рекордних $18,8 млрд.
  • Мінфін розмістив держоблігації на рекордну суму.
  • 24 січня в Оболонському суді буде оголошено вирок Януковичу.
  • Штаб Гриценка заявив про підготовку масштабних фальсифікацій на виборах.

В Україні

  • Шоумен Зеленський, який оголосив про намір балотуватися на президентських виборах, заявив про вихід зі складу засновників кіпрської офшорної компанії, яка продає в Росії продукт очолюваної ним студії "Квартал 95".
    Заступник начальника передвиборчого штабу Гриценка Катеринчук заявив, що за вказівкою Адміністрації президента списки виборців не оновлюють із 2015 р., в них, за його твердженням, присутні майже 1,5 млн "мертвих душ", голоси яких буде зараховано на користь президента Порошенка, якщо не прибрати їх зі списків. За словами Катеринчука, Центральна виборча комісія відмовила довіреній особі Гриценка в доступі до реєстру виборців, що свідчить про підготовку масштабних фальсифікацій.
    Про намір почати кар'єру політика заявив співак Вакарчук, який хоче привести в українську політику "якомога більше нових осіб". Він заявив, що "влада як така його не цікавить", що свідчить про відмову брати участь у президентській кампанії.
  • Мінфін заборонив владі міст розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду місцевих бюджетів на депозитних рахунках. У 2018 року на депозити під 8-10% річних було розміщено близько 18 млрд грн.
  • Міністерство економічного розвитку запропонувало президентові Порошенку застосувати вето до закону про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення.
  • На засіданні Національної інвестиційної ради в межах Світового економічного форуму в Давосі Порошенко заявив, що має намір завершити формування Вищого антикорупційного суду вже в лютому.
  • 24 січня в Оболонському районному суді буде оголошено вирок колишньому президентові Януковичу, якого звинувачують у державній зраді. Поліція посилила охорону будівлі суду. Адвокат Януковича заявив, що його підзахисний не отримував повістки на засідання і не зможе взяти в ньому участь.
  • Держстат повідомив, що в 2018 р. кількість одержувачів субсидій скоротилося, в порівнянні з 2017 р, на 25,8% до 6,5 млн домогосподарств, а розмір компенсації на сім'ю – на 29% до 713 грн.
  • За даними Держстату, зростання промислового виробництва в 2018 р. склало 1,1% у порівнянні з 2017 р.
  • Міністерство аграрної політики повідомило, що за результатами 2018 року український аграрний експорт зріс більш аніж на $0,88 млрд і сягнув $18,8 млрд. Істотно зросли поставки продукції агропромислового комплексу на ринки Азії та ЄС.
  • Курс гривні продовжує зміцнюватися за рахунок продажу іноземними спекулянтами валюти для покупки ОВДП на 9,8 млрд грн: 27,70 ₴/$ (-0,19 грн), 31,49 ₴/€ (-0,18 грн), 4,17 ₴/10 руб (-0,02 грн). Нацбанк в анонімному режимі купив близько $ 40 млн за низьким курсом - 27,60 ₴/$. Окрім гривневих ОВДП, Мінфін також розмістив і валютні – на $ 109 млн і на €29 млн. Зміцнення гривні продемонструвало, що дії НБУ та Мінфіну узгоджені, проте розміщення короткострокових облігацій за високим курсом збільшує держборг, на обслуговування і погашення якого цього року Мінфін запланував витратити 415 млрд грн.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі було відносно спокійно, з огляду на холодну погоду. Позиції українських військ було обстріляно зі стрілецької зброї і гранатометів в околицях Авдіївки. Втрат серед українських військовослужбовців не було. Командування 79-ї десантно-штурмової бригади заявило про зникнення розвідника під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Павлопіль на південній ділянці фронту.
  • Нацполіція відкрила кримінальне провадження проти посадових осіб держпідприємства "Регіональні електричні мережі" за фактом заподіяння збитків державі внаслідок незаконного постачання електроенергії на окуповану територію Луганської та Донецької областей.

Україна та світ

  • Президент Порошенко взяв участь у Давоському Світовому економічному форумі. З генеральним секретарем ООН Гутеррешем він обговорив питання про звільнення українських моряків, захоплених Росією в Керченській протоці, розміщення миротворчих сил на Донбасі та свободу судноплавства в Азовському морі. Порошенко також зустрівся з канцлером Німеччини Меркель - політики обговорили розгортання миротворчої місії на Донбасі, втручання РФ в українські вибори і ризики для енергетичної безпеки ЄС у зв'язку з запуском російського газопроводу "Північний потік-2".
  • МЗС заявило, що не прийме заявки на участь у виборах російських громадян як спостерігачів від ОБСЄ.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова зажадала від російської влади передати третій країні для проходження лікування полонених українських моряків, які отримали поранення.

No comments:

Post a Comment