January 12, 2019

11.01.2019: Мінфін оцінив платежі з погашення держборгу у 2019 р. в $14,2 млрд

Мінфін оцінив платежі з погашення держборгу у 2019 р. в $14,2 млрд
Мінфін оцінив платежі з погашення держборгу у 2019 р. в $14,2 млрд

  • Мінфін оцінив платежі з погашення держборгу у 2019 р. в $14,2 млрд.
  • Державіаслужба заборонила польоти безпілотників над місцями проживання президента, вищих чиновників і олігархів.
  • Період пільгового розмитнення "євроблях" не буде подовжено після 22 лютого.
  • ЦВК відмовила в реєстрації двом кандидатам, які не внесли заставу.

В Україні

  • Проросійський депутат Мураєв подав документи на реєстрацію кандидатом у президенти. Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації двом кандидатам у зв'язку з невідповідністю вимогам поданих ними документів, а також через невнесення застави у розмірі 2,5 млн грн. На з'їзді партії "Громадянська позиція" кандидатом у президенти офіційно висунуто її очільника, колишнього міністра оборони Гриценка.
  • Міністерство охорони здоров'я втретє звільнило ректора Національного медичного університету ім. Богомольця Амосову "через порушення у фінансово-господарській діяльності та відсутність на робочому місці з 26 грудня по 8 січня.
  • Державіаслужба опублікувала інтерактивну карту місцевостей, у яких заборонено польоти безпілотних літальних апаратів. Серед них, окрім військових об'єктів, – урядовий квартал, селище Козин під Києвом, де розташована вілла президента Порошенка, а також інші котеджні селища, де проживають "господарі життя" – олігархи й чиновники.
  • Держфіскальна служба повідомила, що з 25 листопада від платежів по розмитненню автомобілів на єврономерах бюджет поповнено на 1,6 млрд грн, оформлено 24,7 тис. транспортних засобів. Заступник голови Держфіскальної служби Кривицький стверджує, що період пільгового оформлення, протягом якого власники платять лише половину акцизу, не буде подовжено після 22 лютого.
  • Мінфін оцінив у січневому макроекономічному прогнозі обсяг виплат із обслуговування і погашення держборгу в розмірі 417 млрд грн (приблизно $14,2 млрд), із них на обслуговування зовнішнього боргу буде витрачено близько $9 млрд.
  • Заступник голови НБУ Чурій повідомив, що, в залежності від макроекономічної ситуації, регулятор планує знизити норму продажу валютної виручки експортерами до 30% чи повністю її скасувати. Чурій назвав це скасування, а також скасування обмеження на репатріацію дивідендів інвесторами пріоритетом валютної лібералізації, яку проводить Нацбанк. При цьому чиновник підкреслив, що заборону на валютні платежі всередині країни буде збережено.
  • НБУ вважає, що уповільнення темпів інфляції до найнижчого за 5 років значення (9,8%) є результатом жорсткої монетарної політики регулятора.
  • На міжбанківському ринку курс гривні зміцнився, незважаючи на різке зростання ліквідності в банківській системі на 21,3 млрд грн: 28.15 ₴/$ (-0,12 грн), 32,47 ₴/€ (-0,14 грн), 4,21 ₴/10 руб (-0,02 грн). За оцінками учасників торгів, Нацбанк скупив надлишок валюти в розмірі $10- $15 млн. Основними постачальниками валюти на ринок є металурги, в основному підприємства олігарха Ахметова, й найбільші агрохолдинги. Обсяг українського валютного ринку вкрай невеликий і повністю залежить від 5-6 найбільших гравців, серед яких Нацбанк (чиновники якого бачать усі залишки на рахунках банків і підприємств) і держбанки, частка яких перевищує 55%. Саме тому основний спекулянт на ринку – це НБУ, який маніпулює курсом разом із державними банками, Мінфіном, який відтягує гривню з ринку через ОВДП, і Держказначейством, яке відшкодовує ПДВ експортерам.

Київ

  • За повідомленням голови Асоціації постачальників торговельних мереж Дорошенка, найвищий рівень цін на "соціальні продукти" зафіксовано в Києві, Донецькій та Закарпатській областях.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі окупанти вели бойові дії проти українських військ із використанням стрілецької зброї і гранатометів на приморській ділянці фронту: в населених пунктах Лебединське, Водяне та Гнутове, а також в околицях Донецька. Під обстріл потрапило село Кряківка на р. Сіверський Донець у Луганській області. Згідно з офіційним зведенням, унаслідок обстрілу отримали поранення 2 українських військовослужбовців.

Україна тв світ

  • Міністерство оборони РФ планує збивати всі літаки, включно з цивільними, які порушили державний кордон.
  • Генпрокуратура відмовила в екстрадиції до РФ російського громадянина, котрий воював на Донбасі в складі підрозділів "Правого сектора".

No comments:

Post a Comment