January 11, 2019

10.01.2019: Баланс торгівлі агропродукцією з ЄС погіршився за рік на півмільярда євро


Баланс торгівлі агропродукцією з ЄС погіршився за рік на півмільярда євро
Баланс торгівлі агропродукцією з ЄС погіршився за рік на €0,5 млрд
  • Баланс торгівлі агропродукцією з ЄС погіршився за рік на півмільярда євро.
  • У президенти йдуть депутати Купрій і Мураєв.
  • Із Києво-Печерської Лаври зникли цінності, передані УПЦ МП в 1988-2000 рр.
  • Гривня і російський рубль – найнедооціненіші валюти згідно з "індексом Біг Мак".

В Україні

  • Кабмін призначив постійним головою правління "Укрзалізниці" Кравцова, який понад рік виконував обов'язки голови держмонополії.
  • У Держфіскальній службі створено департамент трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування.
  • Голова Фонду держмайна Трубаров заявив, що чиновники відомства обговорюють питання розблокування "великої приватизації" з експертами МВФ. Фонд вимагає почати процес продажу держпакетів акцій найбільших українських підприємств у 2019 р.
  • Громадська рада міжнародних експертів, що оцінює доброчесність кандидатів до Антикорупційного суду, відхилив 32 кандидатури, які брали участь у конкурсі. Всього на конкурс із відбору суддів Антикорупційного суду подали документи 113 претендентів. До складу суду увійде 39 суддів, із них 12 – до апеляційної палати. Рішення щодо кандидатів, що відхилені міжнародними експертами, буде прийнято на спільному засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів і громадської ради.
  • Апеляційний суд Києва відхилив позови до Центральної виборчої комісії "Опозиційного блоку", партій "Наші" й "Опозиційної платформи – За життя", котрі вимагали визнати незаконним закриття виборчих дільниць у РФ і перенесення їх до посольств у Фінляндії, Грузії і Казахстані.
  • З'їзд партії "Наші" висунув депутата Мураєва кандидатом у президенти. У ЦВК також подав документи на реєстрацію позафракційний депутат Купрій.
  • Міністерство культури заявило, що, за результатами перевірки культурної спадщини Києво-Печерської Лаври, виявлено відсутність низки цінностей, переданих на постійне зберігання УПЦ Московського патріархату в 1988-2000 рр.
  • Підписаний членами Синоду Вселенського патріархату томос про автокефалію Православної церкви в Україні повернули до Києва.
  • Експортери не поспішають продавати необов'язкову частину валютної виручки, тоді як на готівковому ринку долар активно дорожчає. Нацбанк не виходив на торги з продажем валюти, тому на біржі попит на долари набагато перевищує пропозицію, що й призвело до істотного послаблення гривні: 28.27 ₴/$ (+0,15 грн), 32,61 ₴/€ (+0,40 грн), 4,23 ₴/10 руб (+0,04 грн).

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з мінометів захисників села Жовте в околицях траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області. Перестрілки відбулися на приморській ділянці фронту під Маріуполем – у Водяному й Павлополі. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військових минулої доби не було.
  • Президент Порошенко заявив, що обстріли українських позицій окупантами з танків припинилися після отримання Україною американських протитанкових ракетних комплексів Javelin.

Україна і світ

  • Спеціальний прокурор Мюллер, який розслідує втручання Росії в президентські вибори в США, викликав на допит українських громадян, які взяли участь ув інавгурації Трампа, оскільки, на його думку, вони могли запропонувати йому і його оточенню мирні плани й угоди, що збігаються з інтересами РФ. Прес-служба олігарха Ахметова заявила, що він ніколи не отримував даних про вибори в США від колишнього політтехнолога американського президента Манафорта і його помічника Килимника. Про своє невтручання в американські вибори заявив і олігарх Льовочкін, він також стверджує, що не отримував відомостей від Манафорта.
  • Український консул відвідав у СІЗО Москви поранених українських моряків, захоплених російською береговою охороною ФСБ у Керченській протоці. На думку адвоката моряків Новікова, суд над ними почнеться не раніше, ніж через рік. Він стверджує, що у російської влади вже готовий вирок і підготовка до "суду" є всього лише формальністю.
  • Україна нарощує обсяги торгівлі агропродукцією з ЄС. Експорт сільгосппродукції за 12 місяців із листопада 2017 по жовтень 2018 склав €5,12 млрд, знизившись у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на € 0,29 млрд, тоді як імпорт виріс із €1,75 до €2,02 млрд. Баланс зовнішньої торгівлі агропродукцією з ЄС погіршився за минулий рік більш аніж на €0,5 млрд.
  • Міністр закордонних справ Клімкін очікує на газових переговорах визнання Росією можливості покупки газу на східному кордоні України з подальшим транзитом до ЄС "відповідно до європейського законодавства". Він іще раз підкреслив, що "Україна готова до конструктивного діалогу про майбутнє транзиту в Європу", а норми Третього європейського енергетичного пакету повинні поширюватися і на газогін "Північний потік-2", як того вимагають Україна, Литва і Польща.
    Голова МЗС Німеччини Хаас заявив, що в разі застосування американських санкцій до німецьких компаній, які беруть участь у проекті "Північний потік-2", відстоювати інтереси України щодо збереження транзиту російського газу в ЄС буде "нікому". Він назвав відносини з Росією "головною складовою європейської східної політики".
  • Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Лайчак заявив про готовність організації підтримати миротворчу місію ООН на Донбасі, однак відповідальність за введення миротворців цілком лежить на ООН, а питання про місію не стоїть на порядку денному Ради Безпеки ООН.
  • Держсекретар США Помпео вважає вручення Томосу про автокефалію Православної Церкви України від 6 січня "історичним досягненням у прокладанні Україною власного шляху в майбутнє". Помпео підтвердив незмінну підтримку США незалежності й суверенітету України.

Тренди

  • Відповідно до опублікованого виданням The Economist індексу "Біг Мак", ​​що оцінює купівельну спроможність валют, українська гривня і російський рубль є найбільш недооціненими валютами.

No comments:

Post a Comment