January 06, 2019

05.01.2019: Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ

Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ
Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ

  • Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ.
  • Транзит російського газу через українську ГТС у 2018 р незначно скоротився.

В Україні

  • Держфіскальна служба відрапортувала, що надходження від податків і митних платежів у 2018 році зросли до 729,4 млрд грн., що на 96,5 млрд грн (15,2%) більше, ніж минулого року.
  • Компанія олігарха Ахметова ДТЕК оголосила про намір купити контрольні пакети акцій іще двох обленерго: "Київобленерго" і "Одесаобленерго".

Війна

  • Упродовж минулої доби окупанти на Донбасі знизили інтенсивність і кількість обстрілів. Зіткнення із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів відбулися в Авдіївці і на приморській ділянці фронту: в Лебединському, Водяному, Павлополі. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військових не було.
  • При проходженні через КПВВ "Майорськ" і "Станиця Луганська" на Донбасі в суботу померли 2 пенсіонери.

Україна та світ

  • Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос (акт про надання автономії в управлінні) православній церкві в Україні. Томос буде вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію і президентові Порошенку "для вічного доказу й постійного представлення". Порошенко відзначив державними орденами патріарха Варфоломія і  священнослужителів Вселенського патріархату. УПЦ МП заявила, що надання томосу ПЦУ відбулося "з ігноруванням усіх фундаментальних церковних правил", патріарх Варфоломій є розкольником, а сам томос – величезною спокусою для вірян. Окрім того, прес-служба УПЦ МП відзначила, що "в європейських державах повноваження державної влади та церкви чітко розмежовано". Руська православна церква заявила, що Варфоломій наданням автокефалії ПЦУ "остаточно відірвав себе від світового православ'я".
    Спікер Верховної Ради Парубій заявив на церемонії підписання томосу, що ініціюватиме на законодавчому рівні процедуру переходу церков УПЦ МП до ПЦУ.
    У межах візиту президент Порошенко зустрівся з президентом Туреччини Ердоганом. За повідомленням прес-служби, було обговорено питання звільнення українських військовополонених і політв'язнів.
  • Транзит російського газу через українську ГТС до Європи й Молдови в 2018 році скоротився до 86,8 млрд м3 (що на 7,2% або на 6,7 млрд м3 менше, ніж у 2017 р.), Споживання газу в Україні склало 28,5 млрд м3, що на 0,4% більше, ніж у 2017 р. Незважаючи на зменшення обсягів, вартість російського газу, прокачаного через українську ГТС, істотно зросла через зростання світових цін на енергоносії.
  • Міністр інфраструктури Омелян висловив упевненість, що залізничне сполучення з РФ буде припинено. При цьому чиновник промовчав, що буде припинено лише пасажирські перевезення, проте вантажні – залишаться.


No comments:

Post a Comment