January 05, 2019

04.01.2018: Опубліковано програму надання ПЦУ томосу про автокефалію

Опубліковано програму надання ПЦУ томосу про автокефалію
Опубліковано програму надання ПЦУ томосу про автокефалію

  • Опубліковано програму надання ПЦУ томосу про автокефалію.
  • Зареєстровано першого кандидата у президенти.
  • За 2 місяці розмитнено всього 16,5 тис. із більш аніж 1 млн "євроблях".
  • Запуск "Північного потоку-2" зробить Україну беззахисною перед російською агресією.

В Україні

  • Центральна виборча комісія зареєструвала першого кандидата в президенти – колишнього міністра екології Шевченка – й відмовила в реєстрації правозахисникові Ратушняку, документи якого не відповідали вимогам комісії, а також через невнесення ним застави в розмірі 2,5 млн грн. Аграрна партія повідомила, що її лідер Скоцик зареєструвався як самовисуванець, а не від цієї політичної сили.
    На думку голови Комітету виборців України Кошеля, ЦВК не зможе зареєструвати голову Компартії України Симоненка кандидатом у президенти від цієї партії, однак він може подати документи як самовисуванець.
    Президент Порошенко закликав політичні сили та кандидатів у президенти своїм прикладом засвідчити високу якість виборчого процесу. У відповідь кандидат у президенти, лідер партії "Об'єднання Самопоміч" Садовий запропонував Порошенкові виконати побажання власним прикладом.
  • Прес-служба Держфіскальної служби повідомила, що з 25 листопада в Україні вже розмитнено 16,5 тис. автомобілів із іноземною реєстрацією ( "євроблях"), що дозволило поповнити бюджет на 119 млн грн. За різними оцінками, в Україну завезено понад 1 млн автомобілів у режимі тимчасового ввезення та транзиту.
  • Громадська рада міжнародних експертів із висунення кандидатів до Антикорупційного суду виступила проти 8 кандидатур, щодо яких є серйозні сумніви у відповідності до вимог відбору суддів за критеріями доброчесності і професіоналізму.
  • Нацбанк повідомив, що в межах лібералізації валютного ринку громадяни тепер можуть здійснювати валютообмінні операції у відділеннях "Укрпошти".
  • Перед православними Різдвяними святами нерезиденти спробували купити весь необхідний обсяг валюти для виведення дивідендів. Окрім того, на курс тиснула висока ліквідність банківської системи. І хоча експортери валюту не притримували, її не вистачило для закриття всіх заявок, і Нацбанк для підтримки курсу гривні був змушений продати, за оцінкою банкірів, $15-20 млн: 27,71 ₴/$ (+0,20 грн), 31,60 ₴/€ (+0,38 грн), 3,99 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Війна

  • Минулої доби на Донбасі окупанти знизили інтенсивність і кількість обстрілів. Штаб операції об'єднаних сил зафіксував лише 3 порушення режиму припинення вогню: в районі Золотого в Луганській області й у Водяному на приморській ділянці фронту, де позиції українських військ було обстріляно зі стрілецької зброї і гранатометів. Згідно з офіційним зведенням, втрат серед українських військовослужбовців не було, хоча у вечірньому зведенні 4 січня зазначено, що одного бійця травмовано внаслідок обстрілу.
  • Речник Міністерства оборони Мотузяник повідомив про підготовку Росії до здійснення терактів на окупованій території Донбасу та Криму, щоби виправдати ескалацію агресії в Азовсько-Чорноморському регіоні діями українських спецслужб.

Україна та світ

  • Вселенський патріарх Варфоломій закликав голів автокефальних православних церков підтримати надання томосу новій об'єднаній Православній церкві в Україні. Томос (дозвіл на самоврядування церкви на певній території) буде передано українській делегації, яку очолить президент Порошенко. В межах візиту відбудеться зустріч Порошенка з турецьким президентом Ердоганом.
  • Голова МЗС Польщі Чапутович заявив, що “Північний потік-2” зводить нанівець антиросійські санкції і вбиває Україну. Міністр підкреслив, що припинення транзиту російського газу через Україну призведе не тільки до втрати прибутку від прокачування, але перш за все, країна втратить гарантію захисту від російської агресії.




No comments:

Post a Comment