January 03, 2019

02.01.2018: На Донбасі потрапив у полон український військовослужбовець

На Донбасі потрапив у полон український військовослужбовець
На Донбасі потрапив у полон український військовослужбовець

  • На Донбасі потрапив у полон український військовослужбовець.
  • НБУ оштрафував дочірній російський Сбербанк за неодноразове порушення вимог фінмоніторингу.

В Україні

  • Наглядова рада "Укрзалізниці" запропонувала призначити повноцінним головою правління компанії Кравцова, який наразі виконує обов'язки її керівника.
  • Станом на 1 січня, залишок коштів на єдиному казначейському рахунку склав 9,86 млрд грн, а минулого року – 5,1 млрд грн. Експерти пояснюють наявність великої суми на рахунку тим, що уряд не виплатив січневу пенсію частині пенсіонерів, як це було в попередні роки.
  • Мінфін повідомив, що за підсумками року податкові надходження до бюджету склали 716,6 млрд грн, що на 8,1 млрд грн менше, ніж було заплановано. Зменшення надходжень чиновники пояснили виплатою авансу за рентними платежами, падінням виробництва тютюнових виробів, а також зниженням цін на нафтопродукти і зменшенням митних платежів за рахунок зміцнення курсу гривні.
  • Із 1 січня зросте акциз на тютюнові вироби, що призведе до збільшення вартості пачки сигарет на 1-2 грн.
  • Нацбанк оштрафував дочірній банк російського Сбербанку на 95 млн грн за результатами перевірки, яка повторно виявила ознаки відмивання доходів - із рахунків клієнтів-юросіб готівкових коштів на суму понад 3 млрд грн.
  • Із 1 січня 2019 року НБУ запровадив нові правила валютообмінних операцій, у тому числі, дозволив обмін валют через платіжні термінали й банкомати. Поки послугу продажу валюти через банкомати жоден банк не анонсував.

Київ

  • У Києві тарифи на опалення і гарячу воду з 1 січня, відповідно до рішення НКРЕКП, підвищено на 22%. Прем'єр-міністр Гройсман стверджував, що підвищення цін на опалення не перевищить 16%.

Війна

  • У зоні бойових дій на Донбасі пропав безвісти військовослужбовець. За повідомленнями ЗМІ "ДНР", його було захоплено в полон. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, окупанти обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї і гранатометів в околицях Станиці Луганської і Донецька, а також на приморській ділянці фронту, а під час боїв ніхто з військовослужбовців не постраждав. Відомостей про бійця, який зник безвісти, у зведенні немає.

Україна та світ

  • Посол України Чалий очікує від США в 2019 р. збільшення оборонної допомоги й розвитку проектів у сфері енергетики та енергетичної безпеки.

Тренди

  • Із 1 січня українські споживачі будуть платити за електроенергію двом компаніям: оператору системи розподілу й постачальнику електроенергії. Відповідно до закону про електроенергію, споживач має право вибрати постачальника електроенергії самостійно, однак наразі у всіх регіонах, включно з Києвом, обидві компанії є пов'язаними особами. Чиновники стверджують, що від поділу тарифи не підвищаться, більш того, їх може бути знижено при появі кількох постачальників. Експерти відзначають, що на повністю монополізованому українському ринку у пов'язаних компаній є можливість отримати зі споживача більшу суму, піднявши ціну послуг за транспортування електроенергії.

No comments:

Post a Comment