January 01, 2019

31.12.2018: Шоумен Зеленський іде в президенти

Шоумен Зеленський іде в президенти
Шоумен Зеленський іде в президенти

  • Шоумен Зеленський іде в президенти.
  • ЦВК перенесла дільниці з Росії в посольства в Казахстані, Грузії та Фінляндії.
  • Колишній міністр екології Шевченко – перший зареєстрований кандидат у президенти.
  • Росія збільшила до 180 діб термін тимчасового перебування для жителів ОРДЛО.

В Україні

  • Новорічна ніч ознаменувалася гучним скандалом: телеканал 1+1, що належить олігархові Коломойському, замість привітання президента Порошенка перед новим роком показав виступ шоумена Зеленського, який оголосив про своє висунення кандидатом у президенти. Привітання президента (генерального секретаря ЦК КПРС) за кілька хвилин до Нового року – традиція, що триває з часів СРСР. У більшості демократичних країн лідери вітають своїх громадян задовго до Нового року.
    Центральна виборча комісія зареєструвала першого кандидата в президенти. Ним став колишній міністр екології Шевченко з уряду Яценюка.
    ЦВК також перенесла 5 виборчих дільниць із Росії (раніше вони були в Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі та Новосибірську) у посольства України в сусідніх країнах: Грузії, Казахстані та Фінляндії.
  • Голова Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики Кривенко заявила про запуск нового роздрібного ринку електроенергії з 1 січня 2019 р із дворічним перехідним періодом. Вона стверджує, що закон про ринок електроенергії запроваджує в Україні норми Третього енергетичного пакету ЄС, у тому числі у сфері розподілу й передачі електроенергії.
  • Міжнародне агентство Moody's підвищило рейтинги найбільших холдингів "Метінвест", "Ferrexpo" і МХП, що належать олігархам Ахметову, Жеваго й Косюку. 23 грудня агентство підвищило суверенний рейтинг України з Саа2 до Саа1, прогноз розвитку ситуації змінено з "позитивного" на "стабільний". Експерти Moody's відзначили суттєву залежність країни від фінансування МВФ і підкреслили, що для збереження рейтингу країні потрібно продовжити співпрацю з Фондом.
  • Глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький передав генпрокуророві Луценку матеріали для внесення до Верховної Ради подання про позбавлення недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності депутата від БПП Дубневича. Компанії братів Дубневичів фігурують у розслідуванні справ про корупцію в Укрзалізниці, зокрема про крадіжку газу на суму 1,4 млрд грн.

Війна

  • На Донбасі в передноворічний день і в новорічну ніч окупанти не припиняли обстрілів позицій українських військ: під обстріл потрапили захисники Кримського і Новотошківського в районі траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області, Мар'їнки в околицях Донецька і Гнутового на приморській ділянці фронту. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу отримали поранення 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Державна прикордонна служба посилила контроль на кордоні в період новорічних і різдвяних свят. Прес-служба Держприкордонслужби повідомила, що особливу увагу буде приділено заходам безпеки в пунктах пропуску в зоні проведення операції об'єднаних сил і на адміністративному кордоні з Кримом.
  • Окупаційна влада Криму відкрила першу ділянку автостради "Таврида" між Керчю і Феодосією. Раніше було відкрито ділянку від Сімферополя до Білогірська, а введення в експлуатацію всієї траси заплановано на 2020 р.
  • Патріарх Руської православної церкви Кирило закликав Вселенського патріарха Варфоломія відмовитися від надання автокефалії об'єднаній православній церкві в Україні (ПЦУ). У разі продовження "авантюри з розкольниками" Кирило пригрозив Варфоломію Страшним судом.
  • Росія збільшила з 90 до 180 діб термін тимчасового перебування на своїй території жителів "донбаських республік". 20 грудня президент РФ Путін пообіцяв спростити процедуру отримання громадянства РФ для жителів України, оскільки, за його словами, "життя в самій Україні не краще, ніж на Донбасі загалом" і цей захід спрямовано на "допомогу близькому народові".

No comments:

Post a Comment