December 28, 2018

27.12.2018: ЦВК опублікувала календарний план проведення президентських виборів


  • ЦВК опублікувала календарний план проведення президентських виборів.
  • Кабмін затвердив систему монетизації субсидій.
  • У Мінську домовилися про "новорічне перемир'я" на Донбасі з 29 грудня.

В Україні

  • Центральна виборча комісія оголосила, що виборча кампанія з виборів президента розпочнеться 31 грудня, як і передбачено календарним графіком. Документи для реєстрації кандидати можуть подавати до 3 лютого. Перший тур виборів відбудеться 31 березня, його остаточні результати мають підсумувати до 10 квітня. Другий тур виборів відбудеться 21 квітня, якщо в першому жоден із кандидатів не набере більш аніж 50% голосів виборців, що прийшли на дільниці. Остаточні результати буде оголошено до 1 травня 2019 року, а інавгурація президента відбудеться до 31 травня 2019 р.
  • Кабмін затвердив систему монетизації субсидій на оплату комунальних послуг. Усім отримувачам субсидій буде відкрито рахунки в Ощадбанку, на які перераховуватимуть кошти. Чиновники обіцяють, що залишок після оплати комунальних послуг можна буде отримати готівкою.
  • Держфіскальна служба заявила, що її колишній очільник Насиров з'явився в будівлі, але не приступив до виконання обов'язків, оскільки повноваження призначати керівника має тільки Кабмін.
  • За даними МОЗ, епідемічний поріг захворювання на грип перевищено вже у 8 областях, проте епідемія грипу ще не почалася.
  • Інформаційне управління Православної церкви в Україні повідомило, що з моменту заснування церкви на Об'єднавчому соборі до неї приєдналися 17 парафій УПЦ Московського патріархату з більш аніж 12 тис. Закон про перейменування УПЦ МП опубліковано в "Голосі України", він уже набув чинності.
  • До бюджету надійшли кредитні кошти на суму майже €350 млн, узяті під гарантію Світового банку. Кредит надано Deutsche Bank у вигляді двох траншів: перший на €53 млн із терміном погашення 4 роки, другий - на суму €296 млн із пільговим періодом 4,5 року і терміном погашення 10 років. За відомостями НБУ, міжнародні резерви після отримання цього кредиту виросли до рекордного розміру з 2013 р. і складають $20,7 млрд.
  • Передостанній торговий день на міжбанківській біржі відзначився великими виплатами Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам. Водночас Нацбанк ніяк не відреагував на ситуацію, що призвело до істотного послаблення гривні за великих обсягів продажу: 27,46 ₴/$ (+0,18 грн), 31,24 ₴/€ (+0,13 грн), 3,99 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів у районі траси Р-66 "Бахмутка", в околицях Донецька і на приморській ділянці фронту. В цих же районах, а також на передовій біля КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк–Маріуполь відбулися перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу отримав поранення український військовослужбовець.
  • Голова української делегації на переговорах у Мінську Марчук повідомив про досягнення домовленості про припинення вогню з озброєними формуваннями "республік" із 0 годин 29 грудня. Він констатував, що російські представники відхиляють усі пропозиції про обмін "заручниками" – українська сторона запропонувала провести додаткове засідання гуманітарної підгрупи 29 грудня, щоби 5 січня 2019 р. заручники могли повернутися додому.

Україна та світ

  • Адвокат українських моряків, захоплених російськими ВМС у районі Керченської протоки, заявив, що вони, назвавши себе військовополоненими, зламали плани Москви їх розділити й дезорієнтувати.
  • Російська окупаційна влада Криму заявила про завершення будівництва захисних споруд із вбудованими датчиками руху на адміністративному кордоні на півночі півострова.
  • Виконувач обов'язків прем'єр-міністра Вірменії Пашинян заявив на зустрічі з президентом РФ Путіним про намір посилити інтеграцію країни до Євразійського економічного союзу. За словами Пашиняна, зовнішньоторговельний оборот із РФ становить майже чверть від усього обсягу імпорту й експорту країни й за останній рік виріс іще на 30%.
  • Кабмін виділив фінансову допомогу в розмірі 10 млн грн Індонезії, яка постраждала від цунамі.

No comments:

Post a Comment