December 06, 2018

05.12.2018: Україна вимагає проведення консультацій підписантів Будапештського меморандуму


Україна вимагає проведення консультацій підписантів Будапештського меморандуму
Україна вимагає проведення консультацій підписантів
Будапештського меморандуму
  • Україна вимагає проведення консультацій підписантів Будапештського меморандуму.
  • Порошенко повідомив, що об'єднавчий собор нової української православної церкви відбудеться 15 грудня.
  • Парубій підписав закон про держбюджет на 2019 р.

В Україні

  • Голова Верховної Ради Парубій підписав закон про бюджет на 2019 р і передав його на підпис президентові Порошенку. Парубій стверджує, що Україна виконала всі умови для отримання міжнародної фінансової допомоги. А Кабмін вніс до парламенту законопроект про зміну щойно ухваленого бюджету. Він передбачає збільшення доходів бюджету на 0,12 млрд грн, а витрат – на 0,23 млрд грн. На виплату пенсій уряд планує направити додатково 10,78 млрд грн, на доплати за роботу в зоні відчуження Чорнобильської АЕС – 0,23 млрд грн. Чиновники хочуть перерозподілити 0,3 млрд грн бюджету Міністерства оборони для збільшення виплат військовослужбовцям, скоротивши витрати на споживання і розвиток. Окрім того, Кабмін прогнозує зменшення витрат на обслуговування держборгу на 2,49 млрд грн, виходячи з відкоригованого прогнозу курсу гривні на наступний рік.
  • Президент Порошенко заявив, що об'єднавчий собор, на якому буде створено нову українську православну церкву, відбудеться в Києві 15 грудня. За повідомленнями ЗМІ, патріарх Київського патріархату Філарет не висуватиме свою кандидатуру на посаду голови нової церкви, хоча раніше неодноразово заявляв про такий намір. Українська автокефальна церква (УАПЦ) також не висуватиме свого представника, включаючи свого главу Макарія. Таким чином, набувають реальних обрисів припущення низки експертів, що Порошенко намагається зробити головою нової церкви архієпископа Вінницького й Барського Симеона. Голова РПЦ Кирило обурився, що дату собору назвав Порошенко, а не хтось із релігійних ієрархів Вселенського патріархату.
  • Охорона президента Порошенка заперечує участь своїх співробітників у нападі на кандидата в президенти, лідера партії "Громадянська позиція" Гриценка і звинувачує його в небажанні йти на фронт.
  • Депутат Савченко, якій пред'явлено звинувачення в тероризмі і спробі державного перевороту, заявила про тиск на неї слідчих і оголосила сухе голодування.
  • Експортери інтенсивно продають валюту для закриття річних програм, що дозволило Нацбанку, за оцінкою учасників торгів, купити ще близько $40 млн через систему Matching і зміцнити гривню: 27,98 ₴/$ (-0,15 грн), 31,76 ₴/€ (-0,33 грн), 4,19 ₴/10 руб (-0,05 грн). Просідання котирувань на готівковому ринку не настільки істотне, бізнес очікує масованих бюджетних виплат наприкінці року, які неминуче призведуть до зниження курсу національної валюти. Ринок також чекає на отримання Україною кредитів від міжнародних фінансових організацій і Єврокомісії, тому аналітики не ризикують давати впевнені прогнози курсу гривні на кінець року.У листопаді золотовалютні резерви України зросли на $0,974 млрд і досягли $17,711 млрд. Кабмін залучив $2,0 млрд унаслідок розміщення єврооблігацій і $0,082 млрд – від ОВДП, а внаслідок операцій на міжбанківському ринку поповнив резерви майже на $233 млн. На погашення боргу Міжнародному валютному фонду перераховано $439 млн, а виплата відсотків по боргах склала $238 млн.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі ситуація залишалася напруженою, основні бойові дії розгорнулися в районі Попасної і в околицях Донецька, де окупанти неодноразово обстрілювали українські війська з мінометів. Також зіткнення відбулися на південній ділянці фронту. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія знову зазнала втрат: унаслідок обстрілу поранено військовослужбовця. Окупанти після переговорів передали в присутності представників ОБСЄ тіло загиблого під час зіткнення бійця, якого вважали зниклим безвісти.

Україна та світ

  • МЗС України звернулося до країн, що підписали Будапештський меморандум про відмову України від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки, з вимогою про проведення термінових консультацій для забезпечення дотримання зобов'язань. На думку експертів, президент Порошенко намагається перехопити ініціативу щодо задіювання міжнародної підтримки країн-підписантів Будапештського меморандуму для деокупації Донбасу і Криму. Тимошенко відвідала США, де взяла участь у похоронах колишнього президента Буша-старшого, зустрілася зі спецпредставником Держдепартаменту США Волкером і виступила на засіданні Atlantic Council.
  • Радник президента США з нацбезпеки Болтон заявив, що США розглядають кілька варіантів створення перешкод будівництву російського газогону "Північний потік-2". Серед них – запровадження нових санкцій проти партнерів Газпрому, включаючи компанії з Німеччини.
  • Заступник міністра закордонних справ Боднар заявив на засіданні профільного комітету парламенту, що денонсація договору про спільне використання Азовського моря – актуальна, але за його твердженням, документ ще не до кінця використано в позовах, які уряд подає до міжнародних судів, тому його розрив поки не планують.
  • Президент РФ Путін відмовляється спілкуватися з Порошенком, оскільки "не хоче брати участь у його передвиборній кампанії". Путін стверджує, що Порошенко "створює кризові ситуації, вину за які покладає на Росію".

Тренди

  • З'їзд партії "УКРОП" висунув кандидатом у президенти позафракційного депутата Верховної Ради Шевченка. З партії зі скандалом вийшов мер Дніпра Філатов, якого пов'язують із колишнім головою партії Корбаном, що може свідчити про остаточний розрив Корбана й Коломойського, який фактично зараз керує партією.
  • На думку експертів енергетичного ринку, формула "Роттердам+" дозволила олігархові Ахметову за 9 місяців наростити дохід енергетичного холдингу ДТЕК, котрий йому належить, майже на чверть у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Операційний прибуток ДТЕК до сплати відсотків, податків і амортизації зріс до 19 млрд грн.

No comments:

Post a Comment