November 28, 2018

27.11.2018: Порошенко видав новий указ про запровадження воєнного стану

Порошенко видав новий указ про запровадження воєнного стану
Порошенко видав новий указ про запровадження воєнного стану
  • Порошенко видав новий указ про запровадження воєнного стану.
  • Росія заарештувала 15 українських моряків, захоплених у Керченській протоці.

В Україні


  • Газета "Урядовий кур'єр" опублікувала указ президента Порошенка з терміном дії воєнного стану протягом 60 діб, а не 30, як ухвалила Верховна Рада. Чиновники Кабміну заявили, що "сталася технічна помилка". Президент видав новий указ, у якому прописані пункти, узгоджені з Верховною Радою. Воєнний стан запроваджено строком на 30 діб, тільки в 10 прикордонних областях, конституційні права громадян не обмежують. Голова парламенту Парубій наполягає, що указ набуде чинності тільки після його офіційної публікації 28 листопада. Порошенко стверджує, що запровадження воєнного стану дозволить запобігти повномасштабній російській агресії. Він також повідомив, що в 10 областях, визначених в указі, військових адміністрацій створено не буде, також не буде розширено його повноважень.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг за пропозицією "Нафтогазу" ухвалила рішення про зниження вдвічі тарифів на прокачування газу через українську газотранспортну систему.
  • Нацбанк оголосив дочку російського банку ВТБ банкрутом. Із 28 листопада в нього буде введено тимчасову адміністрацію. Чиновники стверджують, що проблеми в банку виникли після арешту активів на користь компаній олігарха Коломойського, який подав до європейських судів позови проти Росії за майно, втрачене внаслідок окупації Криму.
  • Запровадження воєнного стану, а також виплати Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам призвели до різкого падіння курсу гривні: 28,11 ₴/$ (+0,21 грн), 31,84 ₴/€ (+0,14 грн), 4,21 ₴/10 руб (+0,01 грн). Для стабілізації ситуації НБУ продав, за різними оцінками, від $40 до $50 млн. Також активно продавали валюту й державні банки, що дозволило трохи збити ажіотаж. Більшість експортерів уважають за краще не заводити валюту в Україну і продають тільки обов'язкові 50% валютної виручки. Власники фінансових компаній намагаються заробити на ажіотажі населення – курс продажу доларів в обмінних пунктах доходить до 32 грн/$.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі вогнева активність окупантів знизилася, штаб операції об'єднаних сил зафіксував лише 5 порушень режиму припинення вогню. Згідно з офіційним зведенням, втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • За повідомленням російських ЗМІ, суд в окупованому Криму заарештував 15 українських моряків із захоплених у Керченській протоці українських катерів. Російська влада звинувачує їх у порушенні кордону. Рішення про арешт інших моряків буде прийнято в середу, 28 листопада. Україна не визнає Крим територією РФ і вимагає видачі українських моряків, яких уважає військовополоненими.
    Голова Верховної Ради Парубій попросив генерального секретаря НАТО Столтенберга збільшити військову присутність у Чорному морі.
    Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання в Україні Волкер уважає, що Росія має намір узяти під повний контроль Азовське море і перекрити доступ до українських портів.
    Прес-секретар зовнішньополітичного відомства США Нойерт закликала європейські країни посилити підтримку України, в тому числі жорстко дотримуватися вже запроваджених санкцій проти Росії, а також відмовитися від реалізації проекту газопроводу "Північний потік-2" у відповідь на агресію Росії. Вона відмовилася коментувати можливі дії США в разі ескалації конфлікту між Україною і Росією.
    Рада НАТО закликала Росію забезпечити безперешкодний прохід суден до українських портів в Азовському морі, а також звільнити українських моряків і військові судна, захоплені в Керченській протоці.
  • До порядку денного засідання Всесвітнього банку, яке відбудеться 18 грудня, включено питання про надання Україні фінансових гарантій на суму $750 млн.
  • Німеччина виділить Україні €85 млн на проекти технічної і фінансової допомоги.
  • Міністерство юстиції РФ повідомило, що не визнає рішення Паризького арбітражу, який наказав Росії виплатити "Ощадбанку" $1,3 млрд
  • У Стамбулі з 27 листопада почне роботу Синод Вселенського патріархату, на якому буде визначено дату проведення об'єднавчого собору нової української православної церкви.

Тренди


  • Адміністрація президента відхрестилася від фінансування рекламної кампанії "Армія мова віра" з підписом "президент Порошенко". За оцінками експертів рекламного ринку, вартість такої кампанії становить приблизно $1,5 млн на місяць, рекламу розміщено вже протягом півроку.
  • Олігарх Коломойський назвав нинішню владу України винною в конфлікті на Донбасі. Він підкреслив, що президентові РФ Путіну тягар у вигляді "республік" не потрібен і він із задоволенням інтегрував би їх у нинішньому вигляді в Україну для дестабілізації політичної ситуації. Коломойський стверджує, що Путін не дозволить повернути окуповані території на Донбасі військовим шляхом, проте переконаний, що їх повернуть, на відміну від Криму, вже найближчим часом, за нового президента, який вирішуватиме питання "з чистого аркуша".

No comments:

Post a Comment