November 27, 2018

26.11.2018: Верховна Рада затвердила запровадження воєнного стану на 30 діб

Верховна Рада затвердила запровадження воєнного стану на 30 діб
Верховна Рада затвердила запровадження воєнного стану на 30 діб
  • Верховна Рада затвердила запровадження воєнного стану на 30 діб і призначила вибори на 31 березня 2019 року
  • Рада Безпеки ООН не змогла ухвалити резолюцію з осудом агресії Росії в Керченській протоці.
  • За рішенням арбітражного суду Парижа, Росія має сплатити “Ощадбанку” $1,3 млрд за втрати при анексії Криму.

В Україні

  • Президент Порошенко вніс на затвердження до Верховної Ради указ про запровадження режиму воєнного стану строком на 60 днів у зв'язку із захопленням Росією українських катерів. При цьому Порошенко пропонував запровадити такий режим на всій території країни, не вказавши, які саме права й свободи громадян буде обмежено, як того вимагає закон про правовий режим воєнного стану. Після бурхливих дебатів у парламенті і зовнішнього тиску Порошенко змінив текст указу, визначивши територією дії режиму ВС 10 областей, що межують із Росією, Білоруссю і невизнаною Придністровською республікою, а також із окупованими Донбасом і Кримом і акваторіями Чорного та Азовського морів. Окрім того, термін дії режиму обмежено 30 днями. Депутати наполягли на відмові від перенесення терміну проведення президентських виборів, які заплановано на 31 березня 2019 року, і тільки після цього погодили президентський указ. При цьому Порошенко неодноразово підкреслював, що воєнний стан не означає оголошення війни і жодних дій щодо країни-агресора зроблено не буде, також не буде розірвано дипломатичні та економічні відносини. Низка експертів, політологів і депутатів опозиційних фракцій назвали указ Порошенка невдалою спробою узурпації влади, яка провалилася завдяки діям опозиції та міжнародних партнерів.
  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг ухвалила рішення про підвищення з 1 грудня цін на тепло на 16-20% для низки підприємств теплокомуненерго у зв'язку з підвищенням цін на газ.
  • Акції, які проводять власники автомобілів із іноземною реєстрацією поблизу пунктів пропуску на західному кордоні, призвели до утворення великих черг на в'їзді й виїзді з України. За даними Держприкордонслужби, станом на вечір 26 листопада, заблоковано рух 1500 легкових і вантажних автомобілів і автобусів.
  • В умовах політичної нестабільності спекулянти активно розгойдували ринок, підвищуючи котирування долара. На курс також тиснуть виплати відшкодування ПДВ Держказначейством: 27,90 ₴/$ (+0,10 грн), 31,70 ₴/€ (+0,15 грн), 4,19 ₴/10 руб (-0,03 грн). Після невизначеності з запровадженням воєнного стану населення почало активно купувати валюту, і курс у деяких обмінних пунктах до кінця дня злетів до 29,5 грн/$.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі ситуація не змінилася. Окупанти не припиняють обстрілів із легкого піхотного озброєння й мінометів. Позиції українських військ було обстріляно в районі Станиці Луганської, в Попаснянському районі Луганської області, на Світлодарському виступі, в околицях Донецька і на південній ділянці фронту. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій поранено 2 військовослужбовців.

Україна і світ


  • ФСБ Росії опублікувала відео допиту українських моряків із захоплених військових суден. Командувач ВМС Воронченко заявив, що моряки дають неправдиві свідчення під тиском. Російська влада стверджує, що в екіпажах українських суден було двоє співробітників СБУ, а спроба проходу катерів в Азовське море є провокацією.
  • Президент Порошенко обговорив із держсекретарем США Помпео ескалацію напруженості в Азовському морі і дії української влади в умовах воєнного стану. Помпео засудив російську агресію і закликав президентів Порошенка й Путіна до прямого контакту для вирішення цієї ситуації.
    На екстреному засіданні Ради Безпеки ООН США і країни ЄС звинуватили Росію в порушенні міжнародного права. Представники Франції, Нідерландів, Польщі, Швеції та Великобританії в Раді Безпеки ООН висловили серйозну стурбованість у зв'язку з ситуацією в Керченській протоці, закликали РФ звільнити затриманих моряків і забезпечити безперешкодний прохід суден, що прямують в українські порти на Азовському морі. Проте представники Китаю, Кот-д'Івуару, Казахстану, Болівії, Перу, Кувейту, Ефіопії та Екваторіальної Гвінеї закликали Росію та Україну утриматися від ескалації конфлікту і дотримуватися мінських угод.
  • Представник МВФ в Україні Люнгман заявив, що фонд не має юридичних обмежень для продовження співпраці з Україною. Таким чином, він спростував усі твердження Порошенка в 2014-2016 рр щодо неможливості отримання коштів від МВФ в умовах воєнного стану.
  • Повідомлення про запровадження воєнного стану призвело до зниження вартості суверенних українських боргових зобов'язань, а також котирування акцій українських підприємств, які торгуються на міжнародних біржах.
  • Арбітражний суд Парижа задовольнив позов про компенсацію Росією збитків "Ощадбанку" внаслідок окупації Криму. Сума відшкодування становить $1,3 млрд плюс відсотки, які будуть нараховуватися з моменту винесення рішення до моменту фактичної компенсації.

No comments:

Post a Comment