November 09, 2018

08.11.2018: Верховна Рада легалізувала "євробляхи"

Верховна Рада легалізувала "євробляхи"
Верховна Рада легалізувала "євробляхи"
  • Верховна Рада легалізувала "євробляхи".
  • США запровадили додаткові санкції проти РФ і ОРДЛО.
  • Росія наполягає на поетапному введенні миротворців ООН на Донбас.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про обмеження кількості авто, які можна ввозити без грошового забезпечення на митну територію України, а також посилила відповідальність за порушення митних правил. Іще одним законом депутати легалізували "євробляхи" – автомобілі на європейських номерах, знизивши акцизи на їх розмитнення. Крім того, власникам таких транспортних засобів буде надано знижку в 50%, якщо вони розмитнять свої автомобілі протягом 90 днів із моменту набуття чинності закону. Голова асоціації "Авто Євро Сила" Ярошевич на знак протесту проти прийняття закону, котрий не враховує вимог автовласників, спалив свою машину. Перед прийняттям закону рух поблизу Верховної Ради було заблоковано учасниками акції "Авто Євро Сила".
    У першому читанні прийнято закон про поправки до податкового кодексу, що передбачають збільшення акцизів на тютюн та інших фіскальних платежів, у тому числі рентних, а також зменшення порогу вартості  поштових відправлень з-за кордону, котрі обкладаються податком, із €150 до €100 і сплати ПДВ на ввезені товари вартістю понад €100.
    Депутати прийняли в першому читанні закон про розширення прилеглої зони в Чорному морі. Така зона не є зоною суверенітету або юрисдикції, проте українські прикордонники можуть здійснювати в ній огляд і затримання суден у разі порушення ними правил.
    Депутати ратифікували угоду з Єврокомісією про надання макрофінансової допомоги (кредиту) ЄС на загальну суму в €1 млрд. Президент Порошенко анонсував отримання Україною першого траншу макрофінансової допомоги вже "найближчими тижнями".
  • Держфіскальна служба поставила вимогу Нафтогазу про сплату ПДВ в розмірі 16,3 млрд грн на суму виграшу у Газпрому в Стокгольмському арбітражі.
  • Конституційний суд визнав законним скасування підвищеного розміру допомоги при народженні другої і третьої дитини і встановлення єдиної суми допомоги при народженні дітей, оскільки "допомогу при народженні дитини не передбачено Конституцією" і рішення законодавців не є звуженням змісту та обсягу прав, визначених ст. 46 і 48 Основного закону.
  • Центр протидії корупції та низка інших антикорупційних громадських організацій заявили, що міжнародні експерти, котрі беруть участь у відборі суддів для Антикорупційного суду, не мають достатнього часу для аналізу документів кандидатів, а також доступу до результатів оцінювання. Це може призвести до маніпуляцій при призначенні суддів, оскільки 79% оцінки – суб'єктивні оціночні судження членів комісії. Крім того, ЦПК акцентував увагу на тому, що Вища кваліфікаційна колегія суддів не встановила прозорих критеріїв оцінки доброчесності кандидатів, а індивідуальні оцінки кожного з членів колегії не публікуються.
  • Держбюджет за 10 місяців року було виконано з дефіцитом 4,8 млрд грн при затвердженому в законі про держбюджет граничному рівні 80,6 млрд грн.
  • Погашення Мінфіном гривневих ОВДП збільшило тиск на валютний ринок – іноземні спекулянти – покупці облігацій, конвертували гривню у валюту. Це призвело до зростання попиту на долар і ослаблення гривні: 27,92 ₴/$ (+0,03 грн), 31,90 ₴/€ (+0,10 грн), 4,22 ₴/10 руб. За жовтень Нацбанку вдалося купити на валютному ринку $268,5 млн, що вдвічі більше, ніж у вересні.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі, згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу отримали поранення 2 українських військовослужбовців. Зіткнення із застосуванням стрілецької зброї та мінометів відбулися всією лінією фронту, а в околицях Маріуполя, на Світлодарській дузі і в Кримському в районі траси Р-66 "Бахмутка" окупанти обстріляли українські війська з мінометів.
  • Один із учасників переговорів у Мінську, колишній очільник СБУ Марчук заявив, що йому надходили пропозиції, щоб Україна відмовилася від Криму в обмін на вирішення проблеми Донбасу. При цьому гарантій виведення військ звідти Росія не дала.
    Також Марчук заявив, що тристороння контактна група узгодила поетапне введення миротворчої місії на Донбас. Першим етапом, за його словами, буде розміщення миротворців ООН на лінії фронту і нормалізація життя у прифронтовій зоні. Крім того, він повідомив про досягнення домовленості про тимчасові адміністрації, перехідну юстицію, амністію і вибори. Спецпредставник США із врегулювання в Україні Волкер уважає цей варіант неприйнятним, оскільки мета Росії – залишити на Донбасі свої війська. Разом із тим він наполягає на продовженні діалогу з російською владою і підкреслює, що агресія на Донбасі дуже дорого коштує Росії.
  • Постійна рада ОБСЄ заявила, що проведення "виборів" на окупованій території Донбасу буде порушенням міжнародного права і Мінських домовленостей, тому такі "вибори" будуть визнані недійсними.

Україна та світ


  • США запровадили нові санкції проти Росії за окупацію Криму і підтримку проросійських бойовиків на Донбасі. У списку санкцій включено "МГБ ЛНР", спа-готель "Мрія" в Ялті, а також підприємства і бізнесмени з Криму. Президент Порошенко назвав новий пакет санкцій "чітким сигналом" і закликав інших партнерів України наслідувати приклад США.
  • Представник УПЦ Московського патріархату висловив здивування з приводу заяви президента Порошенка, який запропонував  представникам Російської православної церкви залишити країну. Прес-служба РПЦ назвала заяву Порошенка дискримінацією за релігійним принципом, яка нібито може призвести до масової еміграції з України.
  • Міністр економіки Німеччини Альтмайер уважає, що газопровід "Північний потік-2" не є заміною транзитного маршруту російського газу через Україну, а лише доповнює його. Альтмайер також висловився за поліпшення відносин із Росією.У 2020 р Болгарія планує скоротити транзит газу через Україну на 1 млрд м3, у зв'язку з уведенням в дію газопроводу через територію Туреччини і Греції, яким постачатимуть газ із Азербайджану.

No comments:

Post a Comment