October 16, 2018

15.10.2018: РПЦ розриває відносини з Константинопольським патріархатом


РПЦ розриває відносини з Константинопольським патріархатом
РПЦ розриває відносини з Константинопольським патріархатом
  • РПЦ розриває відносини з Константинопольським патріархатом.
  • Проросійський пропагандист Філліпс спаплюжив могилу Бандери в Мюнхені.
  • Ярош виводить підрозділи УДА з лінії фронту.

В Україні

  • Колишній лідер "Правого сектору" Ярош заявив про виведення з лінії фронту підрозділів Української добровольчої армії, котрі візьмуть участь у створенні на місцях підрозділів територіальної оборони. Він уважає неможливим політико-дипломатичний спосіб вирішення конфлікту на Донбасі, який, на його думку, може бути реінтегрованим в Україну тільки після звільнення українськими військами.

Війна

  • Минулої доби ситуація на Донбасі загострилася, окупанти збільшили кількість обстрілів позицій українських військ по всій лінії фронту, в тому числі з мінометів і гармат БМП. Під Авдіївкою відбулося бойове зіткнення. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій один військовослужбовець загинув, ще троє отримали поранення.

Україна та світ

  • Синод Руської православної церкви провів засідання в Мінську, РПЦ назвала рішення Константинопольського патріархату про надання автокефалії Української помісної православної церкви "нікчемними" і вирішила припинити з ним спілкування через "визнання розкольників". На думку журналістів The Financial Times, така реакція РПЦ підкреслює геополітичний розкол між Росією і Україною, яка виходить із "орбіти впливу Кремля”, а створення автокефальної Української православної церкви руйнує плани президента Путіна про будівництво “великого руського миру” в складі Росії, Білорусі та України . Видання не виключає можливості ескалації конфлікту на сході України після надання автокефалії УПЦ. На зустрічі з патріархом РПЦ Кирилом білоруський президент Лукашенко заявив, що виступає проти розколу православної церкви за підтримку єдності православ'я.
  • Британський журналіст Філліпс, співробітник російського пропагандистського телеканалу Russia Today, спаплюжив у Мюнхені могилу засновника ОУН Бандери.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сийярто заявив, що його країна й надалі блокуватиме роботу комісії Україна-НАТО, оскільки питання про мову в українському законі про освіту не вирішується відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії. Разом із тим Сийярто відзначив прогрес у "деяких питаннях", зокрема, підтвердив згоду змінити назву посади уповноваженого угорського уряду по Закарпаттю.
  • Міністр закордонних справ України Клімкін на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Столтенбергом підняв питання про активізацію роботи трастових фондів, які можуть допомогти Україні зміцнити безпеку складів боєприпасів. Столтенберг поставив питання про посилення контролю за використанням допомоги Альянсу Україні.

No comments:

Post a Comment