October 10, 2018

09.10.2018: ПАРЄ перенесла на наступний рік голосування щодо санкцій проти РФ


ПАРЄ перенесла на наступний рік голосування щодо санкцій проти РФ
ПАРЄ перенесла на наступний рік голосування щодо санкцій проти РФ
  • ПАРЄ перенесла на наступний рік голосування щодо санкцій проти РФ.
  • Пожежу на арсеналі в Ічні досі не локалізовано.
  • Самопоміч і ДемАльянс спільно йдуть на вибори.

В Україні

  • Президент Порошенко у зв'язку з вибухом на складах боєприпасів у Чернігівській області провів нараду з керівникам силових структур, де зажадав від військової прокуратури якнайшвидшого розслідування і заявив, що "нікого з хапуг, хто допустив вибух через свою недбалість, не буде поновлено на посаді". Ніхто з вищого армійського керівництва не поніс покарання за попередні вибухи, а суд поновив на посаді начальника складу боєприпасів у Балаклії, де у 2017 році відбувся подібний вибух. За повідомленнями місцевих жителів, влада не оголосила режим надзвичайного стану в районі катастрофи, більшість людей виїхали з місць ураження самостійно, а на їх потреби гроші й ресурси знову збирають волонтери. За оцінкою Чернігівської облдержадміністрації, з місць постійного проживання виїхало близько 12 тис. осіб, яких розмістили в приміщеннях дитячих дошкільних установ і спортзалах шкіл. Міністерство оборони повідомило, що досі локалізовано лише третину площі пожежі, і назвало основною версією диверсію.
  • Президент Порошенко підписав закон про забезпечення тимчасових переселенців соціальним житлом.
  • Міністерство соціальної політики не враховуватиме наявність автомобілів із єврономерами при призначенні субсидій, оскільки неможливо належним чином встановити власника майна. Для оформлення субсидій потрібно подати заяву та декларацію про доходи, в яку власники такі автомобілі не вносять.
  • Партії "Об'єднання Самопоміч" і "Демократичний альянс" оголосили про об'єднання зусиль для участі у виборах, а кандидатом на посаду президента, найімовірніше, буде висунуто лідера "Самопомочі", мера Львова Садового.
  • У Броварах у квартиру одного з лідерів радикальної організації "С14" Мазура кинули бойову гранату, поранено його батька.
  • Глава Фонду держмайна Трубаров повідомив, що з початку "малої приватизації" вдалося продати 84 об'єкти на суму 84 млн грн.
  • МВФ погіршив прогноз зростання ВВП України в 2019 р з 3,3% до 2,7%, при цьому спрогнозував середньорічний курс гривні на рівні 28,66 грн/$.
  • Нацбанк і Мінфін успішно пов'язують вільні гривневі ресурси банків, розміщуючи депозитні сертифікати й ОВДЗ, що згладжує коливання курсу на валютному ринку: 28,08 ₴/$ (-0,01 грн), 32,11 ₴/€ (-0,13 грн ), 4,23 ₴/10 (+0,03 грн). За оцінкою учасників торгів, НБУ вдалося купити протягом сесії близько $10 млн через систему анонімних торгів Matching. Прибутковість за державними зобов'язаннями зростає, і це збільшує боргове навантаження держави.

Київ

  • Нафтогаз підтвердив підписання мирової угоди з владою Києва. Гаряча вода в будинках з'явиться до кінця тижня, тобто з початком опалювального сезону.

Війна

  • На Донбасі окупанти посилили обстріли, проти українських військ знову застосовано важку артилерію в Попаснянському районі Луганської області. Позиції української армії були обстріляні з мінометів на приморській ділянці фронту, на Світлодарській дузі і вздовж траси Р-66 "Бахмутка", де окупанти спробували атакувати за підтримки БМП і ракетних протитанкових комплексів. Серед українських військовослужбовців знову втрати - один загинув, ще двох поранено.

Україна та світ

  • Представник України при ООН Єльченко на засіданні Ради Безпеки щодо Криму назвав "безпрецедентним" рівень мілітаризації півострова після окупації його Росією. Такі дії РФ, за його словами, будуть мати довгострокові наслідки не тільки для Чорноморського регіону, а й для південної Європи, Близького Сходу і Північної Африки. Він підкреслив, що російська влада системно порушує права людини в Криму, особливо стосовно корінного населення - кримських татар.
  • На засіданні сесії ПАРЄ не знайшлося достатньої кількості голосів для зміни санкційних правил, котрі дозволили б Росії повернутися до участі в роботі Асамблеї. Російська влада назвала ці дії ПАРЄ "проявом русофобії" і порушенням статуту Ради Європи.

Тренди

  • Депутат Мосійчук та заступник міністра у справах тимчасово окупованих територій Тука оголосили про надання вселенським патріархом Варфоломієм томосу (дозволу на автокефалію) Української православної церкви. Слідом за ними повідомлення поширили майже всі українські ЗМІ. Офіційний представник УПЦ єпископ Зоря, однак, відзначив, що рішення може бути прийнято тільки Синодом Вселенського Константинопольського патріархату після звіту екзархів (послів), який відбудеться 10 жовтня. Більшість експертів розцінили "вкидання" інформації про надання томосу як спробу збити напругу в суспільстві у зв'язку з вибухом арсеналу в Чернігівській області.

No comments:

Post a Comment