October 06, 2018

05.10.2018: ЦВК на закритому засіданні обрала голову комісії

ЦВК на закритому засіданні обрала голову комісії
ЦВК на закритому засіданні обрала голову комісії

  • ЦВК на закритому засіданні обрала голову комісії.
  • Золотовалютні резерви України скоротилися до $16,6 млрд
  • Сенцов припиняє голодування.
  • Грузія і Україна дозволили взаємні поїздки громадян за ID-паспортами.

В Україні

  • Центральна виборча комісія провела перше засідання в новому складі в закритому режимі без участі представників преси. На ньому головою було обрано Сліпачук, яку висунуто фракцією "Воля Народу", проте, за даними ЗМІ, вона є ставленицею чинного президента Порошенка. Заступниками голови ЦВК обрано висуванців "Народного фронту" і "Самопомочі".
  • Фонд держмайна переніс на наступний рік проведення практично всіх приватизаційних аукціонів із продажу державних пакетів акцій найбільших підприємств.
  • Мінімальна зарплата, закладена Кабміном в розрахунках бюджету на наступний рік, – 4173 грн, проте точна цифра ще буде обговорюватися. Глава Рахункової палати Пацкан вважає, що виплати з обслуговування та погашення держборгу в наступному році зменшують можливості підвищення зарплат і пенсій. МВФ для відновлення кредитування зажадав прийняття бюджету на 2019 р, збалансованого в доходах і видатках.
  • Золотовалютні резерви України за вересень скоротилися на 3,5% (на $0,71 млрд) і наразі становлять $16,64 млрд, що забезпечує покриття 2,8 місяця критичного імпорту (міжнародний норматив вимагає забезпечення не менше 3 місяців).
  • На міжбанківському ринку спостерігається надлишок валюти, що надходить в країну від реалізації продукції агровиробниками. Крім того, понеділок у США – вихідний, що спонукало багатьох продавців закрити контракти у п'ятницю. Така ситуація дозволила Нацбанку купити близько $10 млн через систему Matching і зміцнити гривню майже на 10 коп щодо долара: 28,08 ₴/$ (-0,09 грн), 32,31 ₴/€ (-0,09 грн), 4,22 ₴/10 (-0,04 грн).

Київ

  • Мер столиці Кличко закликав жителів встановлювати бойлери, щоби не бути залежними від системи централізованого гарячого водопостачання. Експерти в питаннях енергетики попереджають, що в районах радянської забудови внутрішні і зовнішні мережі не розраховані на масове підключення таких пристроїв, що може призвести до пожежі електропроводки у будинках і відключення цілих мікрорайонів через перевантаження мереж.

Війна

  • На Донбасі всю минулу добу йшли локальні бої і перестрілки в Попаснянському районі, на Світлодарській дузі і на приморській ділянці фронту, де окупанти обстріляли українські війська з мінометів. Унаслідок бойових дій, згідно зі зведенням штабу операції об'єднаних сил, поранено 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Адвокат українського політв'язня Сенцова заявив, що його підзахисний припинить голодування 6 жовтня у зв'язку з погрозами примусового годування, яке Європейський суд з прав людини прирівняв до тортур.
  • Прем'єр-міністри України і Грузії Гройсман і Бахтадзе підписали угоду про надання права відвідування громадянами країни-партнера за внутрішніми ID-паспортами протягом 90 днів протягом календарного року. Документ набуде чинності через 30 днів після виконання сторонами всіх необхідних процедур. Безвізовий режим між країнами діє з 1999 р
  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що Україна не буде закривати російські консульства, оскільки Росія у відповідь закриє українські установи, що позбавляє українських громадян консульської допомоги в РФ.
  • Болгарська православна церква заперечує проти проведення за пропозицією патріарха РПЦ Кирила Всеправославного собору для обговорення надання автокефалії Українській православній церкві. Глава Білоруської православної церкви закликає вселенського патріарха Варфоломія не давати томос (дозвіл) на автокефалію УПЦ і лякає його розколом світового православ'я. Глава Верховної Ради Парубій повідомив, що запросив Варфоломія для виступу в українському парламенті, і висловив надію, що візит незабаром відбудеться.
  • Україна, Грузія і Молдова підписали статут міжпарламентської асамблеї, створеної в червні. Голова українського парламенту повідомив, що мета об'єднання – протидія агресії РФ і формування відповіді на виклики безпеки, а також сприяння вступу трьох країн до ЄС.

Тренди

  • Лідер партії "Батьківщина" Тимошенко звинуватила президента Порошенка у взятті під контроль телеканалу NewsOne, незважаючи на те, що формально власником каналу є депутат від Опозиційного блоку Козак. Президентська партія стверджує, що канал перейшов під контроль проросійського політика Медведчука, і звинуватили Тимошенко, яка постійно виступає на каналі, у співпраці з ним.

No comments:

Post a Comment